Colindul „Trei păstori”, interpretat la nai de Dana Dragomir, în Concertul de Crăciun al Comisiei Europene la Stockholm

Pentru a marca sărbătoarea Crăciunului în anul 2022, reprezentanţa Comisiei Europene la Stockholm organizează un concert de Crăciun, în parteneriat cu reprezentanţele diplomatice a 22 de state membre ale Uniunii Europene, la care s-a alăturat ambasada Ucrainei. Concertul are loc luni, 12 decembrie, de la ora 18.00, la biserica Adolf Fredrik, situată în zona centrală a capitalei suedeze. Gazdele serii vor povesti câte puțin despre tradițiile de Crăciun din fiecare țară participantă și un colind traditional va fi interpretat în limba oficială a statului respectiv.

Colindul românesc „Trei păstori” va fi interpretat la nai de Dana Dragomir, binecunoscuta artistă de origine română, stabilită în Suedia. Naista va fi acompaniată la pian de pianistul suedez Mathias Hellberg și de vocalistul Theodor Bagaian, prezența muzicienilor români în cadrul concertului fiind susținută de ICR Stockholm, în parteneriat cu Ambasada României în Regatul Suediei.

În broșura caietului program al concertului sunt descrise obiceiurile de Crăciun ale fiecărei țări participante, colindele fiind publicate în limbile originare și în engleză. La finalul serii toţi artiştii, împreună cu publicul, vor interpreta colindul "Stille Nacht, heilige Nacht.”

Concertul de Crăciun este organizat și în colaborare cu EUNIC Stockholm.

***

Dana Dragomir, numită „Regina naiului”, este cotată drept cel mai bun artist instrumental la vânzări de discuri din Scandinavia cu peste un milion de discuri vândute în Suedia și cinci milioane vândute în întreaga lume. Modernă și inovativă, muzica Danei Dragomir combină stilurile pop, new age și world music. Primul său mare succes ce i-a adus și consacrarea în Suedia l-a înregistrat în anul 1991 odată cu cântecul „Mio my Mio” scris de Benny Andersson și Björn Ulvaeus de la ABBA. Versiunea ei instrumentala a devenit un mare succes și a rămas în topurile suedeze timp de zece săptămâni, ajungând pe primul loc. De atunci, renumele său a cuprins întreg mapamondul, înregistrând 10 albume și numeroase compilații , susținând numeroase recitaluri, inclusiv în prezența familiei regale a Suediei. Cel mai recent album, Frost, a fost lansat în Suedia în 2015 și cuprinde aranjamente pentru muzică corală și de nai după colinde românești și occidentale, muzică cultă, dar și prelucrări ale unor motive tradiționale scandinave.