''Cluj - Orașul vizibil'' - colocviu și expoziție la Centrul de arte frumoase Bozar (Bruxelles)

ICR Bruxelles și FundațiaAltArt din Cluj-Napoca au organizat două dezbateri centrate în jurul tematicii culturii ca nouă narativă europeana, în 25 și 26 mai 2016, la Palatul de arte frumoase din Bruxelles (Bozar). Evenimentele s-au desfășurat într-un spațiu deschis, convivial - Agora Bozar - loc de tranzit între diferitele instalații ale expoziției cadru: Imagine Europe. In Search of New Narratives.

Prima conferință a declinat perspectivele estice despre conceptele „Europa", „Public" și „Spațiu" în sensul larg. A fost moderată de István Szakáts (președintele AltArt), care i-a avut invitați pe artiștii vizuali Vahe Budumyan (Armenia) și Vilmos Koter (România), pe reprezentantul Flanders Institute of Art, Dirk de Wit,  pe manager cultural AltArt Rarița Zbranca, și pe reprezentantul  Bozar, Frédéric Meseeuw.

A doua dezbatere a adus în discuțiecultura ca vector al dialogului dintre statele UE și statele din vecinătatea estică și a confruntat, pe de o parte, politicile culturale instituționale regionale, naționale și europene, și pe de altă parte inițiativele artistice independente, alternative, asociative. La această încercare de a găsi modelele de practici pentru interconectarea actorilor publici cu artiștii/creatorii culturali  independenți  au  contribuit:  Robert Adam,  în  calitate  de  moderator  și  director  al  ICR Bruxelles, europarlamentarul Damian Drăghici, Giorgio Ficarelli din partea CE -DG DEVCO, Nevenka Koprivsek (Bunker Ljubljana), Charles-Etienne Lagasse (fost inspector general Wallonie Bruxelles International și fost președinte EUNIC Global), István Szakáts, Kathleen Weyts (Bozar) și Rarița Zbranca. 

Atât contribuțiile partenerului AltArt cât și intervențiile vorbitorilor au avut în vederea identificarea unor mijloace concrete de colaborare și a unor acorduri și idei de bune practici în managementul cultural. 

În cadrul dezbaterilor au fost prezentate o selecție de imagini cu intervenții artistice în spațiul public, realizate  în  România,  Slovenia,  Georgia  și  Armenia,  în  rezidențele  artistice  Caucasus-Balkan Express din cadrul proiectului Create to Connect. Artiștii expuşi au fost Giorgi Khasaia (Georgia), Vahe Budumyan (Armenia), Tanja Radež (Slovenia), Vilmos Koter și Ciprian Butnaru (România) și Station House Opera (Marea Britanie). Conceptul proiectului aparține curatorului István Szakáts.