Cea mai nouă ediție din seria „Portret de autor”, dedicată scriitorului Alexandru Mirodan

Ca urmare a succesului de care s-au bucurat edițiile trecute din cadrul seriei „Portret de autor” în rândul publicului, pe pagina de Facebook și pe canalul de Youtube al instituției, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv continuă în 2022 această serie de evenimente culturale, în cadrul căreia sunt realizate incursiuni culturale în activitatea literară a unora dintre personalitățile marcante ale scenei culturale israeliene care au rădăcini românești sau care realizează frecvente schimburi culturale cu comunitatea israelienilor de origine română.

Cea mai nouă ediție din această serie i-a fost dedicată regretatului dramaturg israelian de origine română Alexandru Mirodan. Publicist, istoric literar și cunoscut dramaturg și traducător, Mirodan s-a afirmat ca o importantă personalitate literară și editorială atât în România, cât și în Israel. Manifestarea a avut loc în data de 10 martie, când s-au marcat 12 ani de la dispariția lui Alexandru Mirodan. 

Despre dramaturgia și activitatea culturală a autorului au discutat, în cadrul unui eveniment moderat de Cleopatra Lorințiu, director adjunct al ICR Tel Aviv, cineastul Costel Safirman și fiul autorului, prof. Vladimir Mirodan, critic de teatru, director al facultății de teatru „Drama Center” din Londra și președintele Asociației școlilor de teatru din Marea Britanie.

În intervenția sa, prof. Mirodan a realizat o prezentare de ansamblu a dramaturgului și jurnalistului Alexandru Mirodan, în același timp subliniind că „ceea ce voi spune nu aspiră în niciun fel să fie o evaluare obiectivă. (...) Oricare ar fi perspectiva mea profesională, am fost și voi rămâne fiul lui Al. Mirodan, cu tot ceea ce implică acest lucru”.  Vorbind despre reflectarea autorului în personajele sale, precum și despre influența opiniilor sale în dialogul persoanjelor create, prof. Mirodan a menționat că „opiniile lui Mirodan sunt la fel de bine reprezentate de antagoniștii duri, intransigenți și cinici pe care îi introduce în piesele sale principale: Harrison, editorul cinic din Celebrul 702, Horațiu, soțul brutal din Șeful Sectorului Suflete, Primarul Jeromsky din Contract Special. Cred că de la început succesul pieselor sale s-a bazat la fel de mult (dacă nu chiar mai mult) pe acești diavoli cântând cele mai bune melodii ca și pe interpretările luminoase ale lui Radu Beligan sau Marcela Rusu în rolurile protagoniștilor.” Acesta a apreciat inițiativa Teatrului de Comedie din București de a reintroduce în repertoriul curent piesa „Șeful sectorului suflete” și și-a exprimat speranța că „opera lui în ansamblul ei se va bucura în viitor și de reevaluarea critică pe care o merită”.

Cineastul Costel Safirman a vorbit despre prietenia strânsă pe care a avut-o cuAlexandru Mirodan, precum și despre prolifica activitate artistică și editorială întreprinsă de acesta, atât în România, cât și în Israel. De asemenea, cineastul a rememorat câteva momente importante din istoria evenimentelor culturale care s-au bucurat de prezența dramaturgului, legate îndeaproape și de istoria  revistei „Minimum”, înființată și editată de regretatul scriitor. În cadrul programului, Costel Safirman a suprins audiența cu un material video de arhivă care prezintă un scurt mesaj video al actorului Radu Beligan, adresat lui Alexandru Mirodan și proiectat în premieră în spațiul public. 

Programul evenimentului a inclus și proiecții ale unor fragmente din teledifuzarea spectacolului de teatru „Ziariștii” (1957) și din pelicula „Șeful sectorului suflete” (1967, regia Gheorghe Vitanidis), care îi are ca protagoniști pe Radu Beligan, Toma Caragiu și Marcela Rusu. 

Întregistrarea evenimentului poate fi vizionată pe canalul de Youtube al ICR Tel Aviv: https://www.youtube.com/watch?v=qfzr08FIfLc

Alexandru Mirodan (născut: Alexandru Zissu Saltman) a fost un dramaturg, publicist, istoric literar și traducător român de origine evreiască. A absolvit liceul la București, apoi a absolvit Facultatea de Litere și Filozofie a Universității din București. În România a lucrat ca ziarist și dramaturg. A fost redactor la publicații precum „Tinerețea”, „Tânărul muncitor”, „Scânteia tineretului”. Publică și la revistele „Gazeta Literară”, „România Liberă”, „Scânteia”, „Contemporanul”, „Teatrul”, „Sportul popular”, „Informația Bucureștiului”, „Flacăra” și altele. A fost secretar de redacție la „Gazeta Literară”, redactor la revista „Teatrul” și, în Israel, în ultimii ani ai vieții, directorul revistei „Minimum”.

După ce în 1956 i s-a jucat cu succes prima piesă, „Ziariștii”, la Teatrul Național din București, piesă care a înregistrat un număr-record de peste 900 reprezentații, Al. Mirodan a trecut la revista „Gazeta literară”. Teatrul de Comedie din București a fost inaugurat la 5 ianuarie 1961 cu piesa „Celebrul 702" a lui Mirodan (care era și secretar literar al teatrului), avându-l în rolul principal pe Radu Beligan.

În anul 1977 a emigrat în Israel și s-a stabilit la Tel Aviv. A lucrat o perioadă la Muzeul Diasporei, apoi a înființat revista în limba română „Minimum", pe care a editat-o. Opera sa de referință este un „Dicționar neconvențional al scriitorilor evrei de limba română”, volumul 1, cu literele A-B-C a apărut în 1986, vol. 2, cu literele D-E-F, în 1997, iar vol. 3, cu literele G-H-I, în 2008, la Editura Minimum din Tel Aviv. Alexandru Mirodan a tradus multe cărți, în special romane polițiste din seria Hercule Poirot scrisă de Agatha Christie, dar și cartea „Cazul Louise Laboine” de Georges Simenon.