Câştigătoarea prestigiosului premiu Pulitzer, scriitoarea Anne Applebaum, vorbeşte despre Cortina de Fier şi începutul comunismului în România

Institutul Cultural Român din Londra, împreună cu Institutul Polonez şi UCL School of Slavonic and East European Studies prezintă pe 22 noiembrie 2012 un dialog extraordinar despre regimurile comuniste din Europa de Est între autoarea Anne Applebaum şi profesorul Geoffrey Hosking, cu titlul The Iron Curtain: The Crushing of Eastern Europe, 1944-1956. Dezbaterea este prilejuită de lansarea volumului cu acelaşi titlu publicat recent de Anne Applebaum la editura Allen Lane/Penguin Books, primit superlativ de critici, care l-au numit „o descriere elocventă şi atent investigată a unor evenimente ce au avut loc nu demult, şi nu departe, şi care conţin lecţii importante pentru prezent”.
Cartea analizează regimurile comuniste din Europa Centrală şi de Est de la impunerea lor după cel de-al doilea Război Mondial. Sovietizarea României este examinată alături de celelalte ţări, scriitoarea descriind modul în care partidele politice, biserica, media, organizaţiile societăţii civile la toate nivelele au fost restructurate după model sovietic. Applebaum povesteşte, totodată, despre mijloacele de represiune, poliţia secretă, arestările, purificarea etnică şi drama oamenilor forţaţi să aleagă între a rezista, a-şi părăsi ţara sau a colabora.

Anne Applebaum (n. 1964, Washington) este jurnalistă, cu o importantă carieră la publicaţii precum The Spectator, Daily Telegraph, Sunday Telegraph, Washington Post şi The Economist. A publicat articole şi în New York Review of Books, Foreign Affairs şi Wall Street Journal. Scriitoarea a fost martora tuturor evenimentelor semnificative care au dus la căderea regimurilor comuniste din Europa şi la transformarea lor în regimuri democratice. A studiat la Yale şi la London School of Economics, specializându-se în istorie şi în relaţii internaţionale, ceea ce a contribuit la alegerea subiectelor cărţilor sale: Between East and West şi Gulag. A History. Pentru impresionantul volum despre Gulag a fost distinsă în 2004 cu prestigiosul Premiu Pulitzer, acordat în fiecare an celor mai buni ziarişti, scriitori şi compozitori americani. Anne Appleabaum trăieşte în Polonia şi este căsătorită cu Radosław Sikorski, de asemnea jurnalist, dar cunoscut mai ales ca ministru al apărării şi ministru de externe în ultimele guverne polone.
Geoffrey Hosking
este profesor emerit la Facultatea de Studii Slavone şi Est Europene a UCL (University College London), unde predă istoria Rusiei şi politica Uniunii Sovietice de 23 de ani. Cele mai importante cărţi publicate sunt Russia: People and Empire şi Rulers and Victims: the Russians in the Soviet Union.

Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk.