BERLIN. Legendarul film mut „Nosferatu“, pe muzică de Violeta Dinescu, interpretată de Trio Contraste

Filmul mut Nosferatu. O simfonie a groazei (1922), regizat de Friedrich Wilhelm Murnau (1888-1931), va putea fi vizionat pe canalul Youtube al ICR Berlin începând de joi, 25 februarie 2021, cu o coloană sonoră nouă, realizată de compozitoarea Violeta Dinescu și interpretată de Trio Contraste. Legendarul film este considerat primul film de groază (horror) din istoria cinematografiei. Proiecția va fi precedată de o discuție live cu compozitoarea Violeta Dinescu, pe platforma ZOOM și pe pagina de Facebook a reprezentanței, joi, 25 februarie 2021, de la ora 20.00. 

Scenariul inspirat din romanul Dracula de Bram Stoker a fost scris de Henrik Galeen. Numele filmului a fost ales în urma unor discuții asupra drepturilor de autor avute cu cei de la editură. În scenariul lui Galeen, un vampir (contele Orlok) venit dintr-un castel din Carpati invadează un mic oraș din Germania, răspândind ciuma și moartea, până când o femeie se sacrifică, punând astfel capăt catastrofei. Deși există foarte multe adaptări cinematografice ale romanului lui Stoker, varianta Nosferatu a lui Murnau este considerată de specialiști ca fiind cea mai bună. Filmulva putea fi vizionat pe canalul de Youtube al ICR Berlin începând cu 25 februarie.

Compozitoarea Violeta Dinescu a scris o nouă muzică pentru acest film mut. Premiera abosolută a avut loc în 2013 la Berlin (Konzerthaus), cu ocazia înmânării premiului Johann-Wenzel-Stamitz-Preis pentru întreaga sa creație. Muzica pentru filmul mut Nosferatu a fost interpretată de numeroase ori, în multe țări europene, de muzicienii Trio Contraste: Ion Bogdan Ștefănescu - flaute, diferite instrumente de suflat și de percuție; Doru Roman – instrumente de suflat si de percuție; Sorin Petrescu – pian și percuție, muzicieni cu care compozitoarea colaborează de zeci de ani.

VIOLETA DINESCU s-a născut la București în anul 1953. A studiat compoziția, pianul si modulul pedagogic la Conservatorul „Ciprian Porumbescu“ din capitală. După încheierea studiului, a primit o bursă pentru a continua un an de studiu exclusiv de compoziție cu Myriam Marbe. Între 1978 și 1982 a predat la Liceul de muzică „George Enescu“ din București teoria muzicii, pian și estetică, iar din 1982 s-a mutat în Germania, unde a predat la instituțiile muzicale de învățământ superior din Heidelberg, Frankfurt și Bayreuth. Din 1996 a devenit profesoară de compoziție la Universitatea Carl von Ossietzky din Oldenburg, unde a inițiat o serie de colocvii ale compozitorilor, care astăzi sunt integrate în modulele de predare la nivel de licență, master și doctorat. A inițiat o arhivă de muzică din estul Europei și seria de simpozioane Zwischen Zeiten/Shifting Times, având ca tematică muzica românească. Cercetarea și punerea în valoare a muzicii românești este concretizată și prin seria de publicații: Archiv für osteuropäische Musik. Quellen und Forschungen (BIS Verlag/ Uni Oldenburg). Cărțile publicate se găsesc și online, acestea fiind accesibile cercetătorilor muzicologi.

Compozițiile Violetei Dinescu s-au bucurat de recunoaștere internațională, atât prin acordarea de burse, cât și prin numeroase premii internaționale obținute. Spectrul ei muzical cuprinde compoziții din cele mai diverse genuri: teatru muzical, muzică pentru balet, muzică de cameră, compoziții pentru film mut. Muzica sa a fost înregistrată și difuzată pe posturi de radio din Europa, Canada și SUA. În 2017 a devenit membră a Academiei Europene de Arte și Științe (European Academy of Science and Arts), iar la începutul acestui an a fost aleasă decan al secției de artă (Class III/ Arts).

Join Meeting

https://us02web.zoom.us/j/83491506131?pwd=SkljYktVeU9BRk9YdldYTDkzMUVwQT09 

Meeting ID: 834 9150 6131

Passcode: 114050