Aproape 20 de ani. Noul val al filmului românesc

Aproape 20 de ani. Noul val al filmului românesc

ICR Budapesta continuă seria de proiecții de filme românești, la sediul său din str Iszó nr 5, 1146, Budapesta, sub titlul „Aproape 20 de ani. Noul val al filmului românesc”. Urmează două filme ale regizorului Cristian Mungiu: „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, „După dealuri”, seria de scurtmetraje „Amintiri din epoca de aur”, produse și concepute tot de Cristian Mungiu, respectiv filmul „Poziția copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer.

Programul proiecțiilor:

Joi, 7 martie, ora 18.00: 4 luni,3 săptămâni și 2 zile, r. Cristian Mungiu, (2005, 113’)

Cu primul său lungmetraj, Cristian Mungiu a străbătut circuitul festivalurilor de film europene, câștigând Palme d'Or și Premiul Internațional al Criticii FIPRESCI la Cannes, Premiul FIPRESCI la Festivalul de Film de la San Sebastian și Premiul Filmului European la două categorii.

Ne aflăm într-un orășel românesc în ultimii ani ai comunismului. Otilia și Găbița sunt colege de cameră într-un cămin, urmând cursurile aceleiași universități. Otilia ia o cameră într-un hotel ieftin. După-amiază are o întâlnire cu un domn Bebe. Găbița este însărcinată, dar avortul este interzis prin lege. Niciuna dintre ele nu a mai fost vreodată în această situație. Domnul Bebe este de acord cu operația ilegală...

Cu: Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov, Alexandru Potocean, Ion Sapdaru

Joi, 18 aprilie, ora 18.00: Poziția copilului, r. Călin Peter Netzer (2013, 116’)

Cel de-al treilea lungmetraj al lui Călin Peter Netzer a câștigat Ursul de Aur și Permiul FIPRESCI la Berlinala din 2013 și 12 premii Gopo în România

Poziția copilului este un film despre traumele sufocării copiilor prin dragoste, despre amprentele pe care le lasă părinții asupra personalității copiilor. O are ca protagonistă pe Cornelia, o arhitectă bogată și de succes în vârstă de 60 de ani. Fiecare mișcare a ei în viață este orientată spre menținerea acestei situații. Garderoba sa atent selectată, geanta plină de carduri bancare, întâlnirile sociale mincinoase sunt toate dovezi în acest sens. Și, așa cum vrea să-și controleze propria poziție, vrea să controleze și viața fiului ei, Barbu, în vârstă de 34 de ani. Vrea să îl mențină într-o poziție de copil, cu toată puterea ei. Când Barbu devine cauza unui accident tragic, mașinăria maternă se pune imediat în mișcare. Cornelia este sigură că legăturile sale, poziția sa socială și, nu în ultimul rând, banii ei îl vor salva de la închisoare.

Cu: Luminița Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Vlad Ivanov, Ilinca Goia, Florin Zamfirescu, Adrian Titieni, Mimi Brănescu

Joi, 16 mai, ora 19.00: După dealuri, r. Cristian Mungiu (2012, 150’) (Atenție, s-a schimbat data anunțată! Proiecția va fi pe 16 mai, în loc de 23 mai.)

După dealuri a fost premiat la Festivalul de Film de la Cannes pentru scenariu și interpretare feminină. De asemenea, a fost nominalizat pentru Palm d’Or.

„După dealuri” spune povestea a două fete care au crescut împreună și care se reîntâlnesc după câțiva ani de despărțire. Alina (Cristina Flutur) se întoarce din Germania să o ia cu ea pe Voichița (Cosmina Stratan), prietena ei din copilărie de care se simte încă foarte atașată. Voichița și-a găsit însă calea în credință, iar maicile printre care trăiește la mănăstire țin locul familiei pe care nu a avut-o niciodată. Alina luptă cu toate puterile să recâștige afecțiunea Voichiței, făcându-i pe cei din jur să se întrebe de unde vine forța care o animă

Cu: Valeriu Andriuță, Cosmina Stratan, Cristina Flutur, Luminița Gheorghiu

Vineri, 21 iunie, ora 19.00: Amintiri din epoca de aur (Cristian Mungiu, Constantin Popescu, Răzvan Mărculescu, Ioana Uricaru, Hanno Höfer) (2009, 145’)

Amintiri din Epoca de Aur este un film colectiv, scris și produs de regizorul român  Cristian Mungiu, constând dintr-o serie de 6 scurtmetraje. Comedia prezintă legendele urbane care circulau în România, în perioada dictaturii comuniste. Prima parte este intitulată Tovarăși, frumoasă e viața!, adoua parte: Dragoste în timpul liber.

Legenda activistului în inspecție

România, anii 80: la primăria din sat sună telefonul: un politruc de la centru pornește să inspecteze traseul vizitei de lucru care urmează să aibă loc în ziua următoare și insistă ca ordinele să-i fie respectate întocmai.

Legenda fotografului de partid

În Casa Scânteii e fierbere mare: în toate fotografiile oficiale, tovarășul Ceaușescu își scoate pălăria în fața domnului Jiscard D’Estaing iar acest lucru este ideologic in-ac-cep-ta-bil.

Legenda politrucului zelos

Curentul electric nu ajunge la Adincatele dar activistul sosit de la București insistă că e o datorie de Partid să-l aducă la școală și pe ultimul cioban din vârful muntelui căci învățătura te ferește de pericole de care nici n-ai aflat.

Legenda milițianului lacom

Cu două săptămâni înainte de Crăciun, plutonierul de miliție Sandu primește de la cumnatul său un porc viu și se întreabă cum să-l taie în toiul nopții fără să prindă de veste colocatarii din bloc iar fiul lui, Dănuț vine cu o propunere: ce-ar fi dacă l-ar gaza?

Legenda vânzătorilor de aer

La ușa Crinei sună Bughi și cere o sticlă goală: e tânăr, arătos, dă video la bairamuri și, de la filmele cu Bonnie și Clyde, Crina începe să viseze.

Legenda șoferului de găini

Nevasta lui Grigore ține post, iar el, șofer la Avicola, trage de fiecare dată la hanul lui Ildiko fără să-i treacă prin gând ce avere poartă cu el.


Filmele vor fi proiectate în limbna originală, cu subtitrare în limba maghiară. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.