„Aplauze pentru poet…“, la Seghedin și la Budapesta, de Ziua Poeziei Maghiare

Proiectul multimedia „Aplauze pentru poet…“ va fi prezentat marți, 11 aprilie 2023, la Seghedin și Budapesta, de Ziua Poeziei Maghiare, Institutul Cultural Român din capitala Ungariei aducând, astfel, un omagiu limbajului liric universal.

Un proiect inedit, care în România a avut mai multe reprezentații cu săli pline, va avea loc de această dată într-o nouă formă, ce alternează prezentarea de tip conferinţă cu recitarea versurilor scrise de poeții Mihai Eminescu, Tudor Arghezi și George Coşbuc, traduse în limba maghiară de Dsida Jenő, Kacsó Sándor, Székely János, Képes Géza, Berde Mária, Kiss Jenő, P. Tóth Irén și Szemlér Ferenc. Actorul Demeter András va recita poezii și va susține monologuri live, în limba maghiară, recitalul său fiind completat de intervenţii video, cu actori reper ai scenei româneşti, precum Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Mihaela Rădescu, Ion Caramitru, care vor recita din lirica autohtonă, dar și cu intervenții ale inițiatorilor proiectului, Ovidiu Miculescu și Oltea Şerban-Pârâu. Aceștia din urmă vor vorbi despre importanța poeziei într-un secol al vitezei, despre acest demers de susținere a unui domeniu cultural în mare măsură marginalizat. Evenimentele sunt programate de la ora 12:00, la Biblioteca „Somogyi Károly" din Seghedin și, de la ora 19:00, la Cafeneaua literară Három Holló din Budapesta. Proiectul este organizat de ICR Budapesta în parteneriat cu The Culture Club și Pro Contemporania, cu sprijinul JTI și al celor două spații gazdă.  

Aplauze pentru poeteste un proiect-refugiu. O evadare. O întâlnire pe fâșia dintre ceea ce este și ce ar putea sau ar trebui să fie viața făpturilor umane. O policromie a forțelor lăuntrice de care orice om trăitor pe acest pământ ar avea nevoie. Reiterarea sa într-o formulă hibrid, cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare, atât la Budapesta, cât și în acest deosebit de important centru academic precum Seghedin, pentru un artist interpret, nu poate fi decât o întâlnire de gradul zero! Mă bucur că pe 11 aprilie eu voi fi acela!”, a declarat actorul Demeter András.

„Aplauze pentru poet / Vastaps a KÖLTŐNEK“ este o dezvoltare și adaptare specifică pentru limba maghiară a proiectului, o inițativă inedită ce poate fi accesată online la adresa aplauzepentrupoet.thecultureclub.ro sau ahandforthepoet.thecultureclub.ro.