„Adevăruri tăinuite: mărturiile unor supraviețuitori” – marcarea Zilei Internaționale de Comemorare a Holocaustului

Pentru a marca Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, cât și împlinirea a 81 de ani de la Pogromul de la București, ICR Tel Aviv, în colaborare cu Ambasada României în Statul Israel, a organizat, în data de 25 ianuarie 2022, un eveniment online, transmis prin live streaming pe pagina de Facebook a ICR Tel Aviv.

În deschiderea evenimentului, a fost difuzat un fragment din interviul realizat cu dr. Hava Haas, supraviețuitoare a crimelor antisemite întreprinse de către mișcarea legionară din România în anul 1941, despre istoria familiei sale – tatăl său fiind binecunoscutul rabin Zvi Herș Guttman. Frații mai mari ai Havei Haas, Iancu și Iosif Guttman, au fost victime ale Pogromului de la București din 21-23 ianuarie 1941.

În prezentarea sa, E.S. Radu Ioanid, Ambasadorul României în Statul Israel, a menționat faptul că Pogromul de la București, împreună cu Pogromul de la Dorohoi (din vara anului 1940), marchează începutul Holocaustului din România, și reprezintă un indicator al urii legionare antisemite.

Vorbind despre Pogromul de la București, ambasador Radu Ioanid a subliniat „c-a fost un eveniment de o sălbăticie rară, au fost înregistrate cel puțin 123 de victime evreiești, au fost devastate peste 1100 de proprietăți evreiești, sinagogi, magazine evreiești și apartamente private.” Făcând referire la interviul cu Hava Haas, a reiterat ideea conform căreia „într-adevăr, asasinatele din cadrul Pogromului de la București au reprezentat o noapte de cristal (Kristallnacht) românească pentru că ceea ce s-a întâmplat la București a fost similar cu ceea ce s-a întâmplat cu 2 ani mai devreme în Germania nazistă, cu un număr de victime aproape identic.” De asemenea, Excelența Sa a menționat că istoricul Adrian Cioflâncă a descoperit, acum câțiva ani, identitatea criminalilor din pădurea Jilava, în persoana primarului de la acea vreme, împreună cu membrii organizației legionare din comuna Jilava, aceștia fiind ulterior judecați și condamnați (1953-1954) la câțiva ani de închisoare pentru crimele comise.

Totodată, în cadrul evenimentului moderat de Martin Salamon, directorul ICR Tel Aviv, a fost prezentată cartea Adevăruri tăinuite. Mărturiile unui fiu de rabin (București, Editura Semne, 2008) al cărei autor – Itzhac Guttman Ben-Zvi – este unul dintre fiii rabinului Zvi Guttman.

La evenimentul organizat de ICR Tel Aviv a fost prezent și rabinul Elhanan Guttman care conduce în prezent Sinagoga și Centrul Comunitar Beit Yaakov si Iosif Guttman din Tel Aviv întemeiată de bunicul său, Zvi Guttman, denumită astfel în memoria celor doi frați martiri uciși în timpul Pogromului de la București. Elhanan Guttman a scos în evidență faptul că mătușa sa – dr. Hava Haas – este unul dintre puținii martori rămași în viață care au asistat nemijlocit la evenimentele cumplite petrecute la București în ultima săptămână din ianuarie 1941.

De asemenea, cartea scrisă de unchiul său, Adevăruri tăinuite. Mărturiile unui fiu de rabin, conține detalii istorice puțin cunoscute despre situația evreilor din România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cât și după instalarea regimului comunist.

Bunicul acestuia, cunoscutul rabin Zvi Herș Guttman, a fost o personalitate în lumea evreiască a Bucureștiului, ca rabin al Comunității Evreilor din București și ca președinte al Tribunalului rabinic, reprezentând a șaptea generație de evrei hasidici. În 1941, acesta slujea deja de 20 de ani la Sinagoga Beit Hamidraș Hayashan, situată pe Calea Moșilor, care a fost distrusă în timpul Pogromului.

Această muncă și moștenire a fost continuată odată cu emigrarea Israel, unde personalități marcante precum David Ben Gurion și nu numai i-au recunoscut munca și implicarea și l-au încurajat să fondeze sinagoga din Tel Aviv – Beit Yaakov și Iosif Guttman. Conform rabinului Elhanan Guttman, unul dintre meritele acestei sinagogi și centru comunitar este faptul că duce mai departe moștenirea evreilor români și a iudaismului hasidic românesc.