Ziua Culturii Naționale, celebrată printr-un recital susținut de Horia Maxim și Mihaela Anica, la sediul ICR Viena

Seria de evenimente organizate de ICR Viena în anul 2023 debutează vineri, 13 ianuarie 2023, ora 19.00, cu un eveniment muzical care celebrează Ziua Culturii Naţionale.

Recitalul, organizat la sediul reprezentanței din Viena, este susținut de pianistul Horia Maxim și flautista Mihaela Anica.

În repertoriu:

- George Enescu – Cantabile și Presto (flaut, pian)

- George Enescu – Toccata din Suita op. 10 (pian)

- Paul Constantinescu – Joc dobrogean (pian)

- Vasile Jianu – Preludiu și Rigaudon (flaut, pian)

- Dinu Lipatti – Introducere și Allegro (flaut)

- George Enescu – Bourée din Suita op. 10 (pian)

- Vasile Jianu – Pastel (flaut, pian)

- Béla Bartók – Dansuri populare românești (flaut, pian)

- Dinu Lipatti – Nocturnă pe o temă moldovenească (pian)

- Dan Dediu – Rondo alla Münchhausen (flaut, pian)

- Johnny Răducanu – Jocul țambalelor (flaut, pian)

Horia Maxim este un pianist de origine română și profesor la Universitatea Națională de Muzică din București. A început studiul pianului la Liceul de muzică „George Enescuˮ din București, sub îndrumarea profesorului Mircea Costache. A urmat un masterat în cadrul Universitații Naționale de Muzică din București, avându-i că profesori de pian pe Delia Pavlovici și Dan Grigore. A participat, totodată,la cursuri de măiestrie pianistică în Austria și Germania. Considerat a fi unul dintre cei mai buni pianiști ai generației sale, Horia Maxim abordează un repertoriu vast, atât că solist concertist - colaborator al majorității orchestrelor simfonice din România, sub bagheta unor prestigioși dirijori - cât și că partener al unor importanți interpreți români și străini, în diferite ansambluri camerale. Măiestria să pianistică a fost apreciată și în recitaluri și concerte susținute în importante săli de concert de pe trei continente. Lista repertoriului său solistic este impresionantă, în timp ce programele camerale oferite publicului conț în lucrări de mare anvergură pianistică, începând cu Bach și Handel, continuând cu Liszt și încheind cu cei mai apreciați compozitori contemporani. Laureat al multor concursuri naționale și internaționale, Horia Maxim a realizat numeroase înregistrări pentru radio și televiziune, interpretând, printre altele, un număr semnificativ de lucrări în primă audiție. În paralel cu activitatea solistică, Horia Maxim desfășoară o activitate pedagogică susținută, fiind profesor titular la Universitatea Națională de Muzică din București. În această calitate a fost invitat , în dese rânduri, în juriile unor importante concursuri naționale și internaționale.

Mihaela Anica este un muzician înzestrat cu o mobilitate artistică remarcabilă. Flautista Mihaela Anica desfășoară – atât în Austria, țară sa de adopție, cât și dincolo de granițele acesteia – o bogată activitate scenică, interpretând, în numeroase recitaluri și concerte, unele dintre cele mai valoroase lucrări din întreagă creație camerală și concertanta dedicată flautului. De asemenea, Mihaela Anica a câștigat, de-a lungul anilor, importante distincții și burse de excelență – Werner Tripp Memorial Fund și Tokyo Foundation, printre altele. Între anii 2008-2010 Mihaela Anica a făcut parte din prestigiosul ansamblu „Orchestre de Flutes Français” din Paris, iar în perioada 2010-2011 a colaborat cu Filarmonica „George Enescu” din București. În present, Mihaela Anica este membră a grupului „Maxim Quartet”, o formație inedită al cărei succes a condus la participarea acesteia la festivaluri internaționale precum Festspiele Europäische Wochen (Passau, Germania), Israel Festival (Ierusalim) sau Festivalul „George Enescu” (România). Concomitent cu activitatea sa concertistică, Mihaela Anica se dedică pedagogiei, prin implicarea sa în proiecte de educație muzicală: unele dintre cele mai importante proiecte ale flautistei Mihaela Anica sunt cursurile de măiestrie (susținute la Bistrița, Botoșani, Oradea etc) adresate atât elevilor sau studenților, cât și profesorilor de flaut.

Rezervări: uawg@rkiwien.at, până la data de 12 ianuarie 2023.