Ziua Culturii Naționale: „Anul Eminescu - valori comune, sărbătorite pe ambele maluri ale Prutului”

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, ICR Bruxelles, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Belgiei și Ambasada Republicii Moldova în Belgia și Luxemburg, organizează proiectul „Anul Eminescu - valori comune, sărbătorite pe ambele maluri ale Prutului”, care se va derula în data de 18 ianuarie 2025, la sediul Ambasadei Republicii Moldova în Regatul Belgiei.


Publicul va fi invitat la o dezbatere literară, dedicată reperelor spirituale împărtășite de cele două țări. Vor participa doi oratori de prestigiu- conf. dr Ioan Milică, Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași, director general al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași și conf. dr Viorica Zaharia, de la Universitatea Pedagogică ,,Ion Creangă” din Chișinău, care vor prezenta activitatea jurnalistică a lui Mihai Eminescu, precum și rolul important pe care poetul național îl deține în literatura europeană. Evenimentul va include, de asemenea, un scurt recital din poezia eminesciană.

Cu prilejul celei de-a 175-a aniversări a poetului Mihai Eminescu, Academia Română și Academia de Științe a Moldovei au lansat inițiativa de a declara anul 2025 „Anul Eminescu” pe ambele maluri ale Prutului. Pe lângă autoritățile de la Chișinău și București, în promovarea evenimentelor se va implica și UNESCO. Programul include o serie de acțiuni și manifestații culturale printre care o sesiune comună a celor două academii în data de 15 ianuarie 2025, congrese și evenimente educaționale, publicarea de ediții noi ale operei eminesciene în limba română și alte 85 de limbi în care a fost tradusă creația poetului.

În cadrul acestui amplu context de manifestări culturale și în spiritul continuării dialogului bilateral privilegiat între România și Republica Moldova și al promovării valorilor culturale comune, ICR Bruxelles continuă colaborarea cu Ambasada Republicii Moldova, marcând Ziua Culturii Naționale la Bruxelles și aducând în atenția publicului aspecte mai puțin cunoscute ale operei eminesciene.