TRANSPOESIE 2018

TRANSPOESIE 2018

 Un poem, un parcurs – câte călătorii?

În cadrul Anului European al Patrimoniului culturalfestivalul Transpoesie este dedicat Zilei europene a limbilor și diversității lingvisticesărbătorită, în fiecare an, la 26 septembrie.


Cu această ocazie, TRANSPOESIE prezintă bogăția și diversitatea poeziei europene, printr-o serie de evenimente care se desfășoară în perioada septembrie-octombrie.

Organizat de EUNIC Bruxelles din 2011, festivalul de poezie revine la Bruxelles în 2018, cu o gamă largă de poezii din întreaga Europă. Acestea vor fi postate în transportul public din Bruxelles, nu numai în limba lor originală, ci și în traducerile lor în limbile franceză și neerlandeză. În perioada 11 septembrie - 15 octombrie, călătorii din liniile de metrou 1, 2, 5, 6, tramvaiele 7, 25, 92, 93, 94 și autobuzele 17, 22, 28, 34, 36, 38, 41, 61, 71, 72, 76, 77, 80, 95 pot descoperi, în timpul călătoriei, valențele poetice ale poemelor expuse.

TRANSPOESIE este o sărbătorire publică unică a diversității culturale europene și a exprimării artistice. Festivalul are astfel ca public țintă, atât cele trei milioane de navetiști din Bruxelles, cât și publicul larg al acestei capitale multiculturale și europene. Ei se pot bucura zilnic descoperind 24 de poezii diferite.


EVENIMENTELE TRANSPOESIE

TRANSPOESIE 2018 organizează o selecție de evenimente, prezentând poezia și percepția poetică a mai multor poeți din întreaga Europă, care își vor pune pecetea în spațiile publice din Bruxelles în acest an.

Începând cu lansarea oficială din 26 septembrie, programul cuprinde trei evenimente de poezie și o conferință.


26 SEPTEMBRE - ÎNTÂLNIRE POETICĂ - 1

Întâlnirea de deschidere a festivalului Transpoesie 2018, la BOZAR, oferă pentru cinci poete ocazia unei călătorii poetice, la un an de la începutul mișcării #metoo. Ele vor citi fragmente din propria lor operă, cu traduceri în limbile neerlandeză, franceză și engleză, care vor fi proiectate pe un ecran.

unde ? BOZAR, Terarken, Ravenstein 23

când ? 20:00

Poete:

· Ann Cotten, Austria

· Olga Pek, Cehia

· María Eloy-García, Andaluzia / Spania

· Christina Hagen, Danemarca

· Simona Atangana Bekono, Olanda

Programul BOZAR propune, de asemenea, ilustrații muzicale realizate de interpretul belgian DAAN pentru poezia creatoarei Sylvia Plath, acompaniat de pianista Grażyna Bienkowski, stabilită la Bruxelles.

27 SEPTEMBRE – CONFERINȚĂ

O conferință va fi organizată de Direcția Generală pentru Educație, Tineret, Sport și Cultură a Comisiei Europene, în cooperare cu Rețeaua pentru Promovarea Diversității Lingvistice (NPLD) și EUNIC Bruxelles. Această conferință se va axa pe educația multilingvistică și pe expresia culturală. Cei interesați vor putea să participe la o discuție despre politică și practică, precum și să se bucure de poezie, muzică, fotografie și să descopere o expoziție ce prezintă limbi mai puțin cunoscute vorbite în Uniunea Europeană.

unde ? Comisia Europeană, clădirea Charlemagne,

Rue de la Loi 170

când ? 12h15-14h00

Poet:

· Janneke Spoelstra, Provincia Frizia / Olanda

4 OCTOMBRIE - ÎNTÂLNIRE POETICĂ - 2

Biblioteca MUNTPUNT găzduiește încă o dată festivalul pentru o seară unică. De data aceasta, întâlnirea este la cafenea, unde se întâlnesc opt poeți europeni renumiți pentru a discuta și a citi din operele lor.

unde ? MuntPunt, Place de la Monnaie 6

când ? 20:00

Poeți:

· Juanjo Olasagarre Mandinueta, Țara Bascilor / Spania

· Vónbjørt Vang, Insulele Feroe

· Madara Gruntmane, Letonia

· Tom Nisse, Luxemburg

· Jakub Kornhauser, Polonia

· Ștefan Manasia, România

· Stanka Hrastelj, Slovenia

·Kaan Murat Yanık, Turcia

11 OCTOMBRIE - ÎNTÂLNIRE POETICĂ – 3

Evenimentul de încheiere a festivalului TRANSPOESIE 2018 va avea loc la Institutul Balasi. Ultima seară de lectură va fi o seară stimulatoare, în care vor citi nu mai puțin de șapte poeți europeni.

unde ? Institutul Balasi din Bruxelles, Serviciul cultural al Ambasadei Ungariei

Treurenberg 10

când ? 20:00

Poeți:

· Dóra Gabriella Sós, Ungaria

· Tahel Frosh, Israel

· Indrek Koff, Estonia

· Dimitris Lyacos, Grecia

· Pivinnguaq Mørch, Groenlanda

· Pedro Mexia, Portugalia

·Catherine Wilson, Scoția

EUNIC

EUNIC este o rețea de institute culturale naționale ale Uniunii Europene, cu o prezență permanentă în Belgia. Împreună, și bazându-se pe rețelele lor din întreaga Europă, cooperează în dezvoltarea și executarea proiectelor culturale multilaterale. Activitățile EUNIC Bruxelles completează rolul național și programele culturale ale institutelor sale membre.

Broșura festivalului se găsește AICI.

Site-ul festivalului: www.transpoesie.eu

Pentru mai multe informații - contact Agnès BENSIMON – culture1@brussels.mfa.gov.il și

+32 373 55 89