Studenții la limba română din cadrul Universității de Limbi Străine din Xian

În data de 21 decembrie 2018, douăzeci de studenți chinezi de la secția de Limba Română din cadrul Universității de Limbi Străine din Xian, Facultatea de Limbi și Culturi Vestice, însoțiți de doamna profesoară Corina Silvia Micu și doamna profesoară Coralia Zhou, au venit în vizită la Institutul Cultural Român de la Beijing.

După ce a avut loc vizitarea sediului ICR Beijing și a Expoziției de Fotografii „România văzută prin ochii unui pictor chinez”, care e deschisă în perioada 27 noiembrie 2018 - 21 ianuarie 2019, domnul Constantin Lupeanu, directorul ICR Beijing, a susținut o prezentare despre România și Centenarul Marii Uniri, în timp ce studenții au urmărit pe ecran imagini cu peisaje din România și un ppt despre România enciclopedică în limba chineză.

De asemenea, invitații au avut ocazia să vizioneze filmul „Medalia de Onoare”, în regia lui Călin Peter Netzer, film care a fost difuzat în cadrul workshop-ului organizat de ICR Beijing în parteneriat cu Academia de Film de la Beijing și susținut de regizorul român, fiind invitat în calitate de membru al juriului Festivalului Internațional de Film de la Beijing în primăvara anului 2018. Filmul a mai fost proiectat în cadrul Festivalului de Film de la Chongqing, la care ICR Beijing a fost partener și în cadrul celei de a doua serii a evenimentului „Cinemateca Română – Un secol de cinema românesc”, la sediul ICR Beijing.

La finalul evenimentului, s-a iterat invitația către studenții și profesorii de la Xian să participe la Concertul extraordinar al maestrului Gheorghe Zamfir și invitații săi români și chinezi, eveniment organizat de ICR Beijing în parteneriat cu Conservatorul de Muzică din Xian, în data de 23 decembrie 2018.

Au fost oferite de ambele părți daruri simbolice ale prieteniei dintre Institutul Cultural Român de la Beijing șiSecția de Limba Română din cadrul Universității de Limbi Străine din Xian, domnul director Constantin Lupeanu pregătindu-le zece cărți de literatură română traduse în limba chineză, evidențiindu-se două volume „Istoria Românilor” de academician Ioan Aurel Pop și Mari Români editată de Institutul Cultural Român.

Acest eveniment are la bază promovarea culturii României, prin prezentarea atât a personalităților din țara noastră, cât și a frumuseților naturale, a oamenilor, a tradițiilor românești, act care se înscrie în acțiunile pentru marcarea Marii Uniri a românilor.

Tinerii participanți au avut ocazia să vizioneze imagini legate de România, să înțeleagă mult mai bine cultura noastră, având în vedere că ei se pregătesc să devină cunoscători ai limbii române.