STOCKHOLM. Suită de manifestări organizate cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la nașterea lui George Enescu

Cei 140 de ani de la nașterea marelui compozitor român George Enescu au fost marcați, de Institutul Cultural Român de la Stockholm, printr-o serie de activități care a debutat cu expoziția outdoor „Enescu 140”, prezentată la Ambasada României în Regatul Suediei. Evenimentele au fost organizate de ICR Stockholm și Ambasada României în Regatul Suediei, în parteneriat cu Festivalul Internațional George Enescu și Muzeul Național „George Enescu” din București.

Expoziția „Enescu 140” include 20 de panouri fotografice – imagini și texte privind viața și opera marelui compozitor român, în limba engleză. Curatorii evenimentului expozițional sunt Adina Sibianu și Irina Nițu, iar panourile sunt concepute grafic de artistul Horia Nițu. Expoziția „Enescu 140” va rămâne deschisă până pe 1 decembrie 2021, la sediul Ambasadei României în Regatul Suediei (Ostermalmsgatan 36).

„Enescu rămâne un mare geniu muzical al lumii, chiar dacă muzica lui, de multe ori incluzând într-un mod sofisticat și fascinant elemente din folclorul românesc, este uneori, mai greu de receptat. Creația sa multidimensională și-a lăsat amprenta și prin excepționala sa muncă de profesor, în formarea unor alți artiști de talie mondială. Este așadar o mare bucurie să aducem în Suedia o expoziție dedicată lui Enescu și muzica marelui compozitor român, printr-o serie de concerte transmise la sediul ICR Stockholm”, a declarat, în cuvântul de deschidere, E.S. domnul Iulian Buga, ambasadorul României în Regatul Suediei.

Evenimentele din capitala suedeză dedicate lui George Enescu au continuat, la sediul Institutului Cultural Român de la Stockholm, cu un recital susținut de violonistul Valentin Șerban. Din programul recitalului au făcut parte lucrările Partita nr. 2 in re minor de Johann Sebastian Bach, Sonata nr.3 „Ballade” de Eugène Ysaÿe, Lăutarul de George Enescu, Nel cor più non mi sento de Niccolò Paganini.

„Ne bucurăm ca, odată cu evenimentele dedicate lui George Enescu, să deschidem pentru public, după mai bine de un an, Institutul Cultural Român din Stockholm, după această perioadă dificilă de restricții și izolare cauzate de pandemie. Ne bucurăm cu atât mai mult cu cât ICR Stockholm, înființat în anul 2006, sărbătorește 15 ani de existență în 2021. Este foarte important să marcăm aceste evenimente, alături de public, la sediul institutului nostru”, a punctat, tot în deschiderea momentului, Bogdan Popescu, directorul ICR Stockholm.

„E o bucurie să prezint muzica enesciană publicului suedez. Am intepretat, printre altele, și «Lăutarul», de Enescu. M-am întrebat de multe ori cum îl pot străinii înțelege pe acest mare compozitor și consider că este o adevărată provocare”, a spus Valentin Șerban, care a câștigat, la secțiunea vioară, cea mai recentă ediție a Concursului Internațional „George Enescu”.

Pentru a continua sărbătorirea lui George Enescu în Suedia, între 28 august și 26 septembrie 2021, vor fi videoproiectate 20 de concerte din cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”, gratuit, în regim de livestream, la sediul ICR Stockholm, în urma unui parteneriat realizat de reprezentanță cu Festivalul Internațional George Enescu” Participarea publicului la sediul ICR Stockholm (Skeppsbron 20), la concertele transmise din Festivalul George Enescu se face doar în limita locurilor disponibile, numai pe bază de rezervare, la adresa de email: simona.chitan@rkis.se.

Obs.: Purtarea măştii este obligatorie. ICR Stockholm pune la dispoziţia publicului măşti şi dezinfectant şi va respecta regulile de distanţare socială.

Festivalul Enescu 2021 oferă acces la concertele sale și în varianta online, pentru publicul din întreaga lume, în sistem pay-per-view.

Informații despre programul Festivalului George Enescu pot fi găsite aici, iar despre bilete aici.

Vom comunica în zilele următoare programul concertelor transmise la ICR Stockholm.