România, țară invitată la Târgul de Carte de la Madrid

Romania, tara invitata la Targul de Carte de la Madrid


România își face cunoscută, în cea de-a 77ª ediție a Târgului de Carte de la Madrid, toată efervescența sa literară și culturală prin intermediul a peste 100 de activități, de la prezentări de carte, conferințe, proiecții de documentare și ecranizări ale unor opere literare, până la concerte de jazz și expoziții de fotografie. Sloganul participării românești cu statutul de țară invitată este Historia por descubrir, historias por escribir.


Programarea României în calitate de țară invitată are ca punct central operele literare traduse în Spania, spaniola fiind limba în care se traducea cea mai multă literatură română în prezent. Conferința inaugurală, din data de 25 mai, va fi susținută de poetul, scriitorul și criticul literar Mircea Cărtărescu.

La standul țării invitate, de-a lungul a șaptesprezece zile ale Târgului, cititorii vor avea ocazia să se întâlnească cu peste patruzeci de scriitori români traduși în limba spaniolă și cu zece dintre cei mai apreciați scriitori români contemporani a căror operă încă nu a fost tradusă în Spania.

Prin întâlnirile cu scriitori, conferințele și dezbaterile ce vor fi organízate zilnic la standul Româaniei, publicul spaniol va descoperi nenumărate fenomene socio-culturale care au marcat istoria României în acest ultim secol, având în vedere că anul acesta se sărbătorește Centenarul Marii Uniri.

Cele aproape cinci decenii de dictatură comunistă din a doua jumătate a secolului XX au lăsat urme profunde, iar cicatricile istoriei sunt reflectate în memorialistică și literatura experiențelor carcelare, pe care publicul spaniol va avea ocazia să le cunoască în mod direct de la unii dintre supraviețuitori. 

De-a lungul secolului trecut, mulți reprezentați ai elitei intelectuale și artistice au fost nevoiți să fugă de persecuție și cenzură și s-au refugiat în alte țări și, în multe cazuri, au preluat limba țării de adopție. Personalități de renume care au contribuit la cultura românească trăind în afara țării își vor prezenta în cadrul Târgului literatura izvorâtă din trăirile lor în exil.

Literatura românească pentru copii care, mulțumită unei tinere generații de autori și ilustratori cunoaște azi o dezvoltare importantă, constituie o altă linie importantă a programării și se va materializa în aproximativ 20 de ateliere adresate copiilor români și spanioli de vârste diferite. 

Prezența României reprezintă o oportunitate excelentă pentru a sărbători conviețuirea între populația spaniolă și comunitatea românească, care a devenit grupul cel mai numeros de străini din Spania. Astfel, se va organiza o serie de evenimente cu scriitori români de expresie spaniolă. De asemenea, la standul României se vor putea achiziționa peste 100 de titluri de autori români traduși în spaniolă și aproximativ 300 de titluri în limba română.


Pe lângă evenimentele literare, publicul va avea ocazia să descopere și alte fațete ale culturii române prin intemediul unor proiecții de filme documentare și ecranizări ale unor opere literare, expoziții despre patrimoniul cultural și turistic din România sau concerte de muzică, care vor avea loc în spațiile Târgului, precum și în diferite spații culturale din Madrid.


Participarea României este organizată de către Institutul Cultural Român sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei și cu sprijinul Asociației Librăriilor din Madrid.


În curând, va fi publicată programarea celor aproximativ 100 de activități ce vor avea loc de-a lungul a celor 17 zile de târg.