România la Festivalul Internațional de Marionete din Izmir

Romania la Festivalul International de Marionete din Izmir

Cu sprijinul Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul, două teatre de stat din România au susținut 5 reprezentații cu câte 2 spectacole pe scenele Festivalului Internațional de Marionete din Izmir, IZMIR INTERNATIONAL PUPPET DAYS 2017. Ediția din acest an a festivalului a avut loc în perioada 2 – 19 martie 2017 și s-a desfășurat sub semnul imaginației.

„Fiecare spectacol de teatru de păpuși este o călătorie spre imaginație și cea mai puternică legatura a lui cu publicul este construită pe visuri” (Selcuk Dincer, Directorul Festivalului).

Prima companie de teatru prezentă la cea de-a 11-a ediție a festivalului a fost Teatrul pentru Copii Ciufulici din cadrul Teatrului „Toma Caragiu” din Ploiești, care a susținut două reprezentații ale spectacolui Dragonul, vin

eri, 3 martie și sâmbătă, 4 martie, de la ora 20.00, în sala Izmir Sanat. Cei 400 de spectatori din sala Izmir Sanat au urmărit o demonstrație a măiestriei și a virtuozității artiștilor păpușari care au interpretat personajele inspirate de teatrul tradițional japonez Bunraku.

Echipa Teatrului de Păpuși GULLIVER, secție a Teatrului Dramatic „Fani Tardini” Galați, a reușit să impresioneze atât publicul de specialitate, cât și micuții spectatori cu ineditul spectacol de teatru „Călătorie spre centrul pământului” de Jules Verne. În zilele de 12, 13 și 15 martie, peste 700 de spectatori au asistat fascinați la o performanță unică, prima de acest gen din lume, care îmbină tehnica cinematografului 3D cu poezia spectacolului viu, cu păpuși și obiecte. Regia îi aparține lui Radu Dinulescu, iar animația 3D stereoscopică, realizarea filmului, a muzicii și a coloanei sonore poartă semnătura cineastului belgian Armand Richelet-Kleinberg.

Festivalul din Izmir a găzduit 40 de companii de teatru de păpuși din 20 de țări ce au prezentat publicului 42 de spectacole pe parcursul celor 176 de reprezentații, susținute atât în spații interioare, cât și în aer liber. Programul festivalului a fost completat de colocvii, expoziții, ateliere pentru artiști profesioniști și pentru copii. Cele două spectacole de teatru au fost incluse în broșura și în programul organizatorilor.

Prezența la festival a teatrelor din România a adus cu sine nu doar oportunitatea de promovare a artiștilor români și a produselor culturale românești într-un context internațional, ci și stabilirea de noi contacte între trupele românești și cele străine, acestea fiind invitate să performeze în cadrul Festivalului Internațional de Marionete Galați și viceversa.