Redactorii KAJET la OFF-Bienala de la Budapesta

La 23 aprilie s-a deschis cea de-a treia ediție a OFF-Bienalei de la Budapesta, care cuprinde o suită de evenimente de artă contemporană în formă hibridă: peste 30 de expoziții și simpozioane, organizate cu participarea a 180 de artiști, în decursul a cinci săptămâni. Expozițiile pot fi vizitate pe bază de pre-înregistrare.

Titlul ediției din acest an este „Respiră!” (Levegőt! // Inhale!), paisprezece dintre proiectele evenimentului fiind construite în jurul acestei teme atât de actuale.

Cu susținerea ICR Budapesta, doi artiști români, Laura Naum și Petrică Mogoș, din București, vor participa la proiectul „Hungarofuturistilor” intitulat „Cei care nu sunt cu noi, sunt și ei alături de noi!” (Aki nincs velünk, az is velünk van!), în cadrul căruia se va lansa revista Xenotopia. Revista explorează corelațiile dintre hungarofuturism și alte inițiative etnofuturiste contemporane care s-au născut și au evoluat în condiții sociale și culturale similare. Evenimentul va deschide simpozionul rA/Upture_2, organizat împreună cu grupul adO/Aptive din Viena, implicând autori, teoreticieni și cercetători internaționali care examinează concepte și fenomene legate de viitor. Cu ajutorul redactorilor revistelor KAJET (România) și SUM (Slovenia), participanții vor extinde sfera conceptuală a acestor teme.

OFF-Bienala din Budapesta este cel mai mare eveniment de artă contemporană din Ungaria, devenind, de la inițiativa unor curatori de artă în 2014, o platformă aclamată, premiată și de succes. Reprezentanții lumii artistice - curatori, artiști și profesioniști ai artei contemporane - iau contact cu publicul prin evenimentele bienalei, care și-a propus să întărească scena artistică independentă a artei prin inițierea unui dialog public despre cele mai arzătoare teme sociale, politice și ecologice și prin inițiative civile, sustenabile și democratice.

Publicația Kajet, din București, este o revistă tipărită anual, în limba engleză și distribuită internațional în peste 25 de țări. Fiecare număr conține texte academice, proză literară, eseuri antropologice, reportaje de fotografie documentară, poezie și ilustrații, produse de artiști și autori români și internaționali. Kajet reprezintă o reacție la tensiunile internaționale care grevează asupra sferelor socio-culturale locale, emanând dintr-o nevoie urgentă de a valorifica firele narative est europene ignorate/oprimate și de a întrerupe procesele de romanțare și exoticizare ale acestei zone geografice.

Mai multe informații: offbiennale.hu/en/2021