RECOMANDARE: REUNIUNE PE TEMA FORMĂRII PROFESIONALE LA DISTANŢĂ ÎN ARHEOLOGIA INDUSTRIALĂ, ORGANIZATĂ DE UNIVERSITATEA „ION MINCU”

În perioada 15-18 noiembrie se va desfăşura la Veneţia cea de-a treia reuniune a grupului-pilot pe tema formării profesionale la distanţă în arheologia industrială („Conservare/reconconversie – de la fezabilitate la operaţionalitate”) FORCOPAR 2. Responsabilul proiectului este Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti, în cadrul secţiunii „Transferul inovaţiei”, cu susţinerea financiară a programului „Leonardo da Vinci”. Coordonatorul proiectului este „Euroculture”.
FORCOPAR 2 (2011-2013) reprezintă o continuare a proiectului FORCOPAR 1, derulat în perioada 2003-2006. Proiectul întruneşte 14 parteneri, având specialişti în arheologie industrială, de origine geografică şi profesională diversă: universităţi, instituţii de formare continuă, organisme de experţi, instituţii publice, muzee.
De asemenea, proiectul îşi propune sa pună la dispoziţia profesionaliştilor o platformă de formare continuă la distanţă adaptată constrângerilor de timp, deplasări etc. Se realizează o formare minuţioasă spre un nou profesionalism pentru persoane cu formaţii iniţiale diferite. Se utilizează o platformă educativă, materiale pedagogice şi o metodologie adaptată. Este prevăzută validarea experienţei dobândite. Elementele vor putea intra în formaţiile iniţiale cu o validare la nivelul universităţilor (unităţi de valoare, master, doctorat). Apare astfel un nou specialist – ce se axează pe descoperirea construcţiilor şi a zonelor industriale valoroase, pe analiza, diagnosticarea, reutilizarea şi clasarea acestora.
Dezbaterile – găzduite de sediul IUAV (Dorsoduro 2196) şi Scoleta dei Calegheri (Campo San Tomà) - vor fi completate de vizite pe teren.
Manifestarea este coordonată din partea României de prof. dr. arh. Nicolae Lascu, directorul Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat din cadrul Universitatăţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”.