Prezența românească la Festivalul filmului din Europa Centrală și de Est de la Luxembourg - CineEast

România va fi prezentă, cu sprijinul ICR Bruxelles, la cea de-a XV-a ediție a Festivalului filmului din Europa Centrală și de Est de la Luxembourg - CineEast, cu patru lungmetraje şi două scurtmetraje și se va bucura de o mare vizibilitate prin prezența regizoarei Alina Grigore. În cadrul Festivalului, care se va desfășura în perioada 6 - 23 octombrie 2022, se vor proiecta între 50 și 65 de lungmetraje și circa 30 de scurtmetraje din 21 de ţări din Europa Centrală și de Est. De asemena, vor fi organizate numeroase evenimente conexe – concerte, expoziții, dezbateri și evenimente culinare.

În anul 2021, juriul Festivalului a decernat Premiul Criticii peliculei „Miracol”, în regia lui Bogdan George Apetri. La aceeași ediție, România a fost prezentă cu cinci lungmetraje și două scurtmetraje, iar regizorul și scenaristul Radu Jude a fost președintele juriului, fiind în centrul unuia dintre cele mai apreciate evenimente ale festivalului, „Encounter with Radu Jude”.

Lungmetrajele românești proiectate în cadrul Festivalului:

· R.M.N. (în competiția principală, co-producție România, Belgia, Suedia, 2022), regizat de Cristian Mungiu. A fost selecționat în competiția oficială a Festivalului de la Cannes din acest an, unde a avut și premiera. Filmul va avea trei proiecții în perioada 7-17 octombrie.

· Blue Moon/Crai nou (în competiție pentru Young Talent Award, România, 2021), regizat de Alina Grigore. Producția a câștigat premiul pentru cel mai bun film la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian. Filmul va fi proiectat pe 18 și 19 octombrie, în prezența Alinei Grigore.

· Men of Deeds/ Oameni de treabă (România, Bulgaria, 2022), regizat de Paul Negoescu. Pelicula a avut premiera mondială în august 2022 și a fost selecționat în competiția Festivalului Internațional de Film de la Sarajevo 2022. Cele două proiecții au loc pe 10 și 16 octombrie.

· Mikado/Marocco (România, Republica Cehă, 2021), regizat de Emanuel Pârvu. A avut premiera mondială în cadrul Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian 2021, unde a participat în cadrul secțiunii New Directors. Filmul poate fi vazut pe 10 și 14 octombrie.

Scurtmetrajele românești proiectate în cadrul Festivalului:

· Love Stories on the Move/ Prin oraș circulă povești de dragoste (România, 2021, 17’), regizat de Carina Gabriela Dașoveanu. Filmul a obținut Premiul al III-lea Cinéfondation (Ex-Aequo) la Cannes în 2021 și premiul pentru cel mai bun scurt metraj la Festivalul Gopo 2022.

· The Potemkinists/ Potemkiniștii (România, 2022, 18’), regizat de Radu Jude, a avut premiera mondială în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Cannes și a fost selectat în cadrul Festivalului Internațional de Film Curtas Vila do Conde.