Prezența Orchestrei Române de Tineret la Festivalul ”Young Euro Classic” de la Berlin, ediția 2021

Prezenta Orchestrei Romane de Tineret la Festivalul Young Euro Classic de la Berlin, editia 2021

Loc. Konzerthaus am Gendarmenmarkt, Berlin

Data 07.08.2021, ora : 20.00

https://young-euro-classic.de/event/nationales-jugendorchester-rumaeniens-2021/

Orchestra Română de Tineret România va concerta anul acesta la Festivalul Young Euro Classic din Berlin în data de7 august, orele 20.00. Orchestra îl va avea ca dirijor pe maestrul Cristian Mandeal și ca solist pe pianistul Daniel Ciobanu.

Evoluția din anii trecuți a tinerilor muzicieni români a produs de fiecare dată senzatie, fiind asteptată şi în acest an cu interes deosebit de către publicul meloman german.

Sala Mare a Konzerthaus Berlin, din centrul istoric al capitalei germane, reprezintă o platformă majoră de promovare a muzicii orchestrale românești.

Date fiind prestația și faima Orchestrei Române de Tineret în cadrul acestui Festival, la ediția din acest an, 2021, concertul orchestrei române va fi unul din cele trei pe care postul de televiziune ”ARTE” le va înregistra și difuza. De asemenea, concertul va fi înregistrat și de către secțiunea culturală a Radio Berlin Brandenburg, un post cu acoperire regională pe landurile Berlin și Brandenburg.

Orchestra Română de Tineret- a fost creată de violoncelistul și profesorul Marin Cazacu, în anul 2008. Este mai mult decât o orchestră, reunind cei mai buni tineri muzicieni din România pentru o experiență artistică unică, având ca scop atingerea unui înalt nivel de performanță. Orchestra Română de Tineret este considerată cea mai bună orchestră din țară din ultimii ani, remarcându-se în scurt timp și pe plan muzical internațional, apreciată de criticii europeni ca fiind un ansamblu de top din lume.

De la început, Cristian Mandeal s-a preocupat de formarea ansamblului. Sub conducerea sa artistică, orchestra a devenit o poveste de succes din lumea muzicală românească. Prin perfomanța de a transforma fiecare concert într-un eveniment memorabil, dăruiește astfel țării o orchestră de nivel internațional care impune un standard prin excelență. În prezent, proiectul „Orchestra Română de Tineret – spirit enescian şi tradiţie europeană” implică diverse activități de dezvoltare creativă. Scopul programului este de a oferi posibilitatea de formare a muzicienilor în orchestră, de a asimila un bogat repertoriu prin participarea la masterclass-uri, și, cel mai important, de a cultiva plăcerea cântatului în ansamblu, alături de dirijori și soliști de renume internațional precum: Bogdan Băcanu, Sarah Chang, Amanda Forsyth, David Garrett, Stefan Geiger, Andrei Ioniță, Kristjan Järvi, Roman Kim, Elizabeth Leonskaja, Ivan Ludlow, Plamena Mangova, Valentina Naforniță, Olga Pasichnyk, Wave Quartet, Peter Sadlo, Olga Scheps, Emmanuel Séjourné, Aleksey Semenenko și Pinchas Zukerman. Rezultatul – o orchestră unică, aclamată la concertele cu sala plină de la Ateneul Român, Sala Radio, Festivalul Internațional ”George Enescu”, și pe scene intenaționale precum: l’Auditorium Parco della Musica din Roma, Festivalul Mahler de la Toblach – Italia, ”March Music Day” de la Ruse, Festivalul Orchestrelor de Tineret de la Milano, Festivalul de la Ravello, Konzerthaus Berlin și Filarmonica din Berlin.

Din noiembrie 2011 ansamblul este membru al Federaţiei Europene a Orchestrelor Naţionale de Tineret – EFNYO. În cadrul acestui organism internațional Orchestra Română de Tineret este participant activ al programului EXchange, menit să asigure o cât mai bună circulație a celor mai valoroși tineri muzicieni în cadrul programelor derulate de orchestrele de tineret din Europa.

Pe baza evoluției artistice, de fiecare dată, Orchestra Română de Tineret și-a creat un renume deosebit, în cadrul participărilor din ultimii ani la Festivalul ”Young Euro Classic” din Berlin, tinerii muzicieni români fiind aplaudați îndelung, de cele mai multe ori cu standing ovations.

Program:

· Constantin Silvestri ∙ Trei piese pentru ochestră cu coarde op. 4 No. 2 (1933/1950)
1. Pesante- Scherzoso 2. Cantabile 3. Veloce

· Dmitri Schostakowitsch ∙ Concert de Pian nr. No. 2, Op. 102 (1957)

· Robert Schumann ∙ Simfonia No. 1 "Simfonia Primăverii" (1841)