Alexandru Ciubotariu, Constantin Abăluţă şi Maria Manolescu şi la cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Berlin
10 Septembrie 2011,10.00: Haus der Berliner Festspiele, Seitenbühne
Invitat: Alexandru Ciubotariu
În rubrica »Specials« este prezentat în cadrul festivalului de literatură din acest an un gen literar mai puţin cunoscut: «graphic novel». Ca formă şi conţinut, un „graphic novel" se aseamănă mai mult cu romanul, decât cu un «comic» tradiţional. În timp ce „comic" apar cel mai adesea în ziare, sau în albume, un graphic novel este o carte, cu pretenţii literare datorită tematicii şi complexităţii narative. Sub titlul «European Graphic Novels» sunt prezentate exemple extraordinare ale acestei forme de artă – cu autori de «graphic novel» din toată Europa.
Alexandru Ciubotariu s-a născut în 1979 la Călăraşi şi a crescut la Constanţa. A absolvit Academia de Arte »George Enescu« în Iaşi, cu o lucrare despre istoria benzii desenate. Ciubotariu a publicat numeroase desene, caricaturi şi comics în mai mult de 70 de ziare şi reviste europene, printre care şi în »Business Magazine«. A creat mai mult serii de timbre pentru Romfilatelia şi a ilustrat numeroase cărţi.
Alexandru Ciubotariu se numără printre cei mai cunoscuţi autori de «comic» din România, a publicat 12 albume de acest gen, primul în anul 1995 cu titlul «Străinii», care a şi fost premiat ca cel mai bun album al anului de către International Comics Convention –târg internaţional de «comic».
Este fondator al Muzeului Benzii Desenate din Bucureşti, unde şi lucrează în calitate de curator. În anul 2010 a publicat împreună cu Dodo Niţă »Istoria benzii desenate româneşti«. Alexandru Ciubotariu trăieşte şi lucrează la Bucureşti.
12 Septembrie 2011, 20.30: Haus der Berliner Festspiele, Seitenbühne
Invitat: Constantin Abăluţă
În poeziile lui Constantin Abǎlutǎ, care se autodefineşte drept „poetul banalului", suprafaţa banal-absurdă ascunde şi o realitate dură, frustrantă, la care se raportează critic. Poezia sa acoperă zone vaste, de la haiku la poeme lungi, epice.
Constantin Abăluţă s-a născut în 1938 în Bucureşti. Aici a absolvit Institutul de Arhitectură „Ion Mincu". Deja de foarte devreme a fost atras de scris. Încă din facultate a scris primele texte literare, pe care le-a publicat în diferite reviste. După încheierea studiului a lucrat câţiva ani ca arhitect, înainte ca în 1969 să se dedice exclusiv scrisului.
Constantin Abăluţă se numără printre cei mai importanţi scriitori ai României. Pentru opera sa a primit diferite premii literare, printre care se numără Premiul Uniunii Scriitorilor (de trei ori) şi Prix de Poètes Francophone din partea Uniunii Artiştilor şi Scriitorilor Francezi S.P.A.F. Este vicepreşedintele secţiei române a PEN: Autorul trăieşte şi lucrează la Bucureşti.
17 Septembrie 2011,14.00: Haus der Berliner Festspiele, Seitenbühne
Invitat: Maria Manolescu
Stückemarkt din cadrul Theatertreffen prezintă un maraton de lectură cu şase dintre cei mai promiţători tineri dramaturgi din întreaga Europa. Sunt prezentate piese din Marea Britanie, Spania, Cehia, România, Estonia şi Italia în cadrul unor lecturi scenice. Autorii sunt şi ei prezenţi şi răspund întrebărilor publicului, într-o aşa numită »Laptop-Wedding«.
Maria Manolescu s-a născut în 1980 la Braşov, Rumänien. În 2006 a debutat cu romanul »Halterofilul din Vitan«. Piesele ei de teatru »With a little help from my friends« şi»Sado-Maso Blues Bar« au primit premiul dramAcum pentru cele mai bune piese. În cadrul programului de rezidenţe la London Royal Court Theatre a scris în 2007 »I'm Not Jesus Christ«; alte piese: »Re:Re:Re:Hamlet« şi »Love Thyself«. În anul 2010 a publicat al doilea roman al său, »Ca picaturile de sânge pe linoleumul din lift«. Maria Manolescu trăieşte la Bucureşti.