Panait Istrati sau ce înseamnă a fi un scriitor angajat politic

Miercuri 5 mai, ora 18:30
Institutul Cultural Român de la Stockholm
Participanţi: Torbjörn Elensky, Åsa Linderborg, Agneta Pleijel şi Svante Weyler

Institutul Cultural Român de la Stockholm comemorează 75 de ani de la moartea scriitorului Panait Istrati printr-o dezbatere cu tema "Panait Istrati sau ce înseamnă a fi un scriitor angajat politic". Dezbaterea va avea loc miercuri 5 mai, la ora 18.30, la sediul institutului, având drept invitaţi patru personalităţi culturale suedeze cunoscute pentru implicarea lor în diverse cauze civice şi politice.

Este vorba despre Åsa Linderborg – scriitor, istoric şi jurnalist, şeful secţiei cultură a cotidianului Aftonbladet, Agneta Pleijel - scriitor, regizor, jurnalist şi profesor de artă dramatică, autoarea a douăzeci de titluri de versuri, proză şi dramaturgie, membru al Academiei De Nio şi fost preşedinte al PEN-clubului suedez, Torbjörn Elensky - scriitor şi jurnalist, critic literar în cadrul cotidianului Dagens Nyheter – şi Svante Weyler - scriitor, jurnalist şi editor, fost corespondent al Radiodifuziunii suedeze la Berlin. În Suedia, implicarea scriitorului în viaţa cetăţii este văzută în general în mod favorabil, dar rareori pusă în discuţie. Mai mult, literatura implicată politic, în special literatura de rezistenţă sau care vizează aspecte legate de libertatea individului, ocupă un loc aparte în peisajul literar suedez, constituind deseori punctul de atracţie la târgurile de carte şi situându-se în topurile literare ale ziarelor.
Evenimentul de la ICR Stockholm face parte din seria de dezbateri „Români la Paris", demarată de institut în 2008, şi îşi propune să-l readucă pe Panait Istrati în atenţia publicului suedez. Cu această ocazie va fi lansată traducerea în suedeză a romanului Mihail, apărută de curând la editura Lindelöws. Traducătorul romanului, Per Östborn, va vorbi în deschiderea serii despre viaţa şi opera lui Istrati.

În limba suedeză
Intrarea liberă