Orchestra Română de Tineret, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeşelea, în concert la Festivalul Internaţional Schleswig-Holstein

Orchestra Română de Tineret va concerta anul acesta la Festivalul Internaţional Schleswig-Holstein - SHMF 2022 avându-l ca dirijor pe Gabriel Bebeşelea și ca solistă pe violonista Suyoen Kim

Concertul, sprijinit de Institutul Cultural Român de la Berlin, va avea loc în data de 20 august, de la orele 11.00, în Sala Mare a ElbPhilharmonie din Hamburg. 

Evoluția din anii trecuți a tinerilor muzicieni români a produs de fiecare dată senzatie, fiind asteptată şi în acest an cu interes deosebit de către publicul meloman german.

Programul Orchestrei Române de Tineret în cadrul Festivalului este:

Johannes Brahms: Dansuri Maghiare (selecţie)

Joseph Joachim: Concertul de vioara nr. 2 in re Minor

George Enescu: Rapsodia Română nr. 1 şi nr. 2

Orchestra Română de Tineret s-a format în anul 2008 la inițiativa violoncelistului și profesorului Marin Cazacu, ca un program artistic și educațional sprijinit de Fundația „Prietenii Muzicii – Serafim Antropov“ și Lanto Communication. Din 2014, funcţionează sub egida Centrului Național de Artă „Tinerimea Română“. Acest proiect reunește cei mai buni tineri muzicieni din România pentru o experiență artistică unică care are ca scop atingerea unui înalt nivel de performanță. Orchestra Română de Tineret este considerată cea mai bună orchestră din țară din ultimii ani, care s-a remarcat în scurt timp și pe plan muzical internațional, apreciată de criticii europeni ca fiind un ansamblu de top din lume. De la început, Cristian Mandeal s-a preocupat de formarea ansamblului. Sub conducerea sa artistică, orchestra a devenit o poveste de succes din lumea muzicală românească. Prin perfomanța de a transforma fiecare concert într-un eveniment memorabil, dăruiește astfel țării o orchestră de nivel internațional care impune un standard prin excelență. Din noiembrie 2011 ansamblul este membru al Federaţiei Europene a Orchestrelor Naţionale de Tineret – EFNYO. În cadrul acestui organism internațional Orchestra Română de Tineret este participant activ al programului MusXchange, menit să asigure o cât mai bună circulație a celor mai valoroși tineri muzicieni în cadrul programelor derulate de orchestrele de tineret din Europa. Începând din anul 2011 Orchestra Română de Tineret este invitată constant în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, marcând de-a lungul anilor numeroase premiere în ceea ce privește prezența unei orchestre românești pe marile scene ale Europei, precum Filarmonica din Berlin,Konzerthaus din Berlin,Elb Philharmonie din Hamburg, Musikverein și Konzerthaus din Viena, Marea Sală Pierre Boulez a Filarmonicii din Paris, sala Bozar din Bruxelles, Accademia di Santa Cecilia din Roma, alături de cele mai importante săli de concert din importante centre culturale precum, Aix en Provence, Basel, Geneva, Lyon, Rouen, Ruse, Chișinău, Bălți, Milano, Dobbiaco și Ravello în Italia, Linz, Salzburg, sau din Asia, la Beijing, precum și din România, la Sinaia, Brașov, Bușteni, Sibiu, Cluj, Iași și Timișoara.

De la înființarea sa în 1986, Festivalul de muzică din Schleswig-Holstein (SHMF) s-a numărat printre cele mai spectaculoase evenimente culturale internaționale din lume. În loc ca renumitele concerte să aibă loc în obișnuitele săli de concerte și teatre de operă, acestea se desfășoară în frumoase castele și conace, în hambare și grajduri, în cele mai spectaculoase biserici din Schleswig-Holstein și chiar în locații neobișnuite, cum ar fi șantiere navale și hale industrial (https://www.shmf.de/en/venue-overview). Din 1996 până în 2013, conceptul artistic al SHMF a fost acela de a selecta o țară cinvitată pentru fiecare an și de a pune în evidență muzica și cultura acesteia. Sub noua conducere, a Dr. Christian Kuhnt, festivalul a deschis noi drumuri în 2014, mutând focusul în fiecare pe un compozitor. De atunci, festivalul a dedicat retrospectiva compozitorilor: Felix Mendelssohn, Peter Tschaikowsky, Joseph Haydn, Maurice Ravel, Robert Schumann, Sebastian Bach, Carl Nielsen și Franz Schubert. În 2022, Johannes Brahms se află fi în centrul atenției festivalului.

Mai multe detalii despre programul complet al Festivalului International de la Schleswig-Holstein - SHFM aici, iar biletele se pot achiziționa aici.