Orchestra Națională de Tineret a Moldovei susține cinci concerte în luna iulie, la Chișinău, Bălți și Sibiu

Cu sprijinul ICR Chișinău, tradiționalele concerte de vară ale Orchestrei Naționale de Tineret a Moldovei / Moldovan National Youth Orchestra (MNYO) continuă, în luna iulie, la Chișinău și Bălți (Republica Moldova) și Sibiu (România). Seria de cinci concerte de muzică barocă și clasică, „La Follia Stravagante”, din luna iulie marchează Anul Dimitrie Cantemir și cei 100 de ani de la nașterea compozitorului originar din România György Ligeti. Sunt incluse în program lucrări interpretate în premieră națională și în premieră absolută în Republica Moldova.

În seria de muzică barocă vor avea loc trei concerte camerale. Primul, intitulat „Flori Muzicale“, va avea loc sâmbătă, 15 iulie 2023, la ArtCor, spațiu neconvențional multifuncțional din Chișinău. Interpretează: Neza Klinar (vioară), Mijca Jerman (vioară), Maria Bunea (chitară barocă), Marius Malanețchi (violoncel) și Daniel Ciobanu (violă). În program: Corelli – „Trio sonata”, Germiniani – „La folia extras”, Boccherini – „Guitar quintet”.

Sub genericul „BaRock Italian”, în Sala cu Orgă din Chișinău va avea loc marți, 18 iulie 2023, cel de-al doilea concert cameral al Orchestrei Naționale de Tineret a Moldovei. Programul va include mai multe lucrări în premieră națională, iar una dintre ele în premieră absolută: Dan Țurcanu – „LegatINgiro – In memorian György Ligeti“. Publicul va putea asculta în premieră națională: Girolamo Frascobaldi – „Partite sopra l'Aria di Follia“, Antonio Vivaldi – „Concert pentru coarde în Sol Minor RV 157“, Carlo Farina – „Capriccio Stravagante“, Francesco Geminiani – „Concerto Grosso nr. 12 în Re Minor «La Follia»“, Maxim Berezovsky – „Simfonia în Do Major“, alături de cunoscuta lucrare „Peșrev #3“, compusă de Dimitrie Cantemir. Același program va fi prezentat de Orchestra Națională de Tineret a Moldovei și joi, 20 iulie 2023, în deschiderea Festivalului „Musica Ricercata” din Sibiu.

Cele două concerte simfonice susținute de Orchestra Națională de Tineret a Moldovei împreună cu Orchestra de Tineret a Germaniei, sub bagheta dirijorului Andriano Marian, vor avea loc joi, 27 iulie 2023, la Bălți, în aer liber, pe strada pietonală de lângă Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, și vineri, 28 iulie 2023, în scuarul Catedralei din Chișinău. Invitatul special al celor două concerte va fi acordeonistul lituanian Martynas Levickis. În program: Bach, Mozart, Vivaldi, Piazzolla.

Orchestra Națională de Tineret a Moldovei / Moldovan National Youth Orchestra (MNYO) a fost înființată în 2011, la inițiativa lui Andriano Marian. Este membru asociat al Federației Europene a Orchestrelor Naționale de Tineret și și-a făcut debutul la Young Euro Classic în 2017.

Primele evenimente din seria concertelor de vară susținute de Orchestra Națională de Tineret a Moldovei au avut loc pe scena Teatrului Verde din Chișinău și în curtea Muzeului Național de Istorie a Moldovei, în luna iunie. Detalii: AICI. Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău este partener al acestei serii muzicale.