Omagiu „Ladislau Roth 105”

Cu prilejul împlinirii vârstei de 105 ani de către compozitorul și dirijorul Ladislau Roth, supraviețuitor al Holocaustului, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv organizează și găzduiește, în data de 25 iulie 2025, de la ora 11:00, un eveniment dedicat vieții și creației muzicale a acestuia.

La eveniment, desfășurat în limbile română și ebraică și moderat de Martin Salamon, directorul ICR Tel Aviv, împreună cu dirijorul și muzicianul israelian Nir Brand, vor participa: Ladislau Roth, Micha Harish (președintele Asociației Israelienilor Originari din România, AMIR), artiștii israelieni Terry Gabor, Orly Kapach, Irit Anavi, Baldi Olier, Nansi Brandes. Din partea lui Ioan Hollender va fi proiectat un mesaj video. Totodată, la manifestare vor lua cuvântul și membrii ai familiei lui Ladislau Roth – fiul și nepotul –, la rândul lor muzicieni și artiști plastici. Evenimentul va include, de asemenea, bucăți muzicale din creația lui Ladislau Roth, precum și fragmente video din concertele dirijate de acesta pe marile scene ale lumii.

László Roth (alias Ladislau Roth, Roth Laci, n. 1920), dirijor și compozitor, s-a născut la Satu Mare, România. După august 1940, regiunea a fost încorporată în Ungaria, iar familia a suferit persecuțiile antisemite. La 21 de ani, Roth a început studiile muzicale la Academia de Muzică Franz Liszt din Budapesta, dar a fost forțat să le încheie prematur în 1943, când evreilor li s-a interzis să urmeze studii academice în Ungaria. Ghetoul din Satu Mare a fost înființat în cartierul evreiesc al orașului pe 3 mai 1944, unde locuiau Roth și familia sa. Evreii din Satu Mare, precum și din zonele înconjurătoare, au fost concentrați acolo până la începerea deportărilor, pe 19 mai 1944. Roth, părinții săi și alți câțiva membri ai familiei sale au fost deportați la Auschwitz pe 20 mai 1944, unde mama sa a fost ucisă la sosire. A servit la evacuarea cadavrelor din crematoriu, până când el și tatăl său s-au oferit voluntari să lucreze ca tăietori de lemne și au fost transportați la Mauthausen în Austria, și în cele din urmă la Melk și Ebensee, ambele sublagăre ale lagărului de concentrare nazist Mauthausen din Austria. Roth a fost remarcat pentru abilitățile sale muzicale și a fost însărcinat să formeze o mică orchestră împreună cu alți opt prizonieri. Deoarece nu era disponibil un pian, Roth a fost forțat să învețe să cânte la acordeon. A fost eliberat din lagărul Ebensee de către armata americană.

După cel de-Al Doilea Război Mondial, și-a continuat studiile muzicale la Academia de Muzică Ferenc Liszt din Budapesta. S-a întors în România și s-a stabilit la Timișoara. Din 1947 a început să lucreze la Opera din Timișoara, devenind dirijorul principal al acesteia, funcție pe care a deținut-o până în 1958, când a fost concediat în urma cererii sale de a emigra în Israel.

Roth a imigrat în Israel în 1960, stabilindu-se în Bat Yam. A început să lucreze ca dirijor al Operei Israeliene, al corului de cameră din Tel Aviv, al Orchestrei Simfonice Radio din Ierusalim și al Corului și Orchestrei Radiodifuziunii Israeliene. Din 1965 până la sfârșitul anilor 1970 a fost dirijor al corului Tzadikov din Jaffa, apoi a fost dirijor al ansamblului folcloric israelian Anahnu Kan („Suntem aici”), compus din noi imigranți evrei din Uniunea Sovietică. Roth a fost dirijor invitat al Orchestrei Scarlatti din Napoli, Italia, în 1965. A dirijat la Opera din Pretoria, Africa de Sud, în perioada 1967-1968, apoi a fost dirijor invitat la Radio Copenhaga, Danemarca, în 1968, și dirijor invitat la Landestheater din Salzburg, Austria, în 1970. În perioada 1980-1984 a dirijat diverse orchestre simfonice, precum și Opera din Mexico City, iar în perioada 1985-1987 a fost activ în Statele Unite. După căderea regimului comunist din România, Roth a colaborat cu operele din Timișoara, Brașov și București. Ani de zile a dirijat concerte ale Filarmonicii Dinu Lipatti în Satu Mare, orașul său natal. Pe 2 iunie 2013, a dirijat un concert pentru foștii locuitori evrei ai Timișoarei, sosiți din toate colțurile lumii pentru o întâlnire la Sinagoga din Cetate din Timișoara. În octombrie 2013, Roth a fost invitat să dirijeze Filarmonica din Kiev.