Omagiu adus compozitorului Constantin Silvestri la Berlin, cu ocazia Zilei Culturii Naționale

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Culturii Naționale, Institutul Cultural Român „Titu Maiorescuˮ din Berlin organizează marți, 17 ianuarie 2023, ora 19.00, la Ambasada României de la Berlin, un concert cameral și o prezentare multimedia dedicate compozitorului, pianistului și dirijorului român Constantin Silvestri, la aniversarea a 110 ani de la naștere. Vor interpreta: Andreea Novac (soprană), Radu Nagy (violoncel), Alexandra Paladi (vioară), Wontae Kim (violă), Iosif Ion Prunner și Cristian Niculescu (pian).

Pe parcursul evenimentului muzical se va derula o expoziție multimedia cu proiecții de imagini – în mare parte inedite – din viața profesională a marelui muzician român. După un concept realizat de istoricul Cristina Enășescu, autoarea volumului Constantin Silvestri în cronici și interviuri 1930-1959, apărut la Editura Institutului Cultural Român în anul 2021, publicul iubitor de cultură va putea urmări în imagini un capitol semnificativ al istoriei muzicale românești. Alături de George Enescu, Mihail Jora, Ionel Perlea, Dinu Lipatti, Joseph Prunner – contemporanii iluștri ce au creat cercul artistic intim al lui Silvestri –, personalitatea sa unică va fi conturată, de asemenea, prin mărturiile unor legende artistice mondiale precum Daniel Barenboim, Sir Simon Rattle, Vladimir Ashkenazy sau Mstislav Rostropovich, cu care Silvestri a colaborat în ultimii săi ani de viață.

Proiecția va fi prezentată în limba germană, iar imaginile vor fi adunate din arhiva publică a Bibliotecii Central Universitare București, dar și din arhiva personală a dirijorului și pianistului Iosef Ion Prunner, care deține, ca nepot direct al lui Constantin Silvestri, drepturile de publicare a documentelor istorice.

Programul va cuprinde:

Constantin Silvestri - Cîntece de pustiu și Piesa de concert opus 25, nr. 3

Constantin Silvestri - Lieduri pe versuri de Heine și Lieduri pe versuri de Rilke opus 1

George Enescu - Lieduri pe versuri de versuri de Clément Marot

Constantin Silvestri: Sonata breve pentru violă și violoncel

Constantin Silvestri - Dansuri din Bihor pentru pian la 4 mâini opus 4

George Enescu: Trio aubade pentru vioară, violă și violoncel

George Enescu: Trio „Serenade lointaineˮ pentru vioară, violoncel și pian

George Enescu: Trio în la minor

Născut la București într-o familie cu rădacini austriece de mare tradiție muzicală, Constantin Silvestri (1913-1969) a fost îndrumat de Joseph Prunner, Florica Musicescu, Mihail Jora și George Enescu, care va spune despre discipolul său: „Acum pot să mor fericit pentru că urmașul meu va fi Silvestri”. După o carieră strălucită în România, unde a fost între 1945-1947 directorul Filarmonicii „George Enescu” și directorul Operei Române din București, va pleca în Occident, nu înainte de a-și fi făcut, cu toate piedicile puse de regimul stalinist-comunist, o faimă internațională.

După o perioadă petrecută la Paris, va pleca în Anglia la Bournemouth, unde va prelua orchestra orașului, care va deveni pe scara valorică, conform muzicologului Viorel Cosma, a doua orchestră a Angliei. Datorită prestigiului său și al orchestrei au fost invitați să susțină în 1966 concertul Regal în prezența Reginei Elisabeta, învitație reînnoită pentru anul 1968. Dată fiind îmbolnăvirea și decesul lui Constantin Silvestri la începutul lunii februarie a anului 1969, a doua invitație nu a mai fi putut onorată. Constantin Silvestri a susținut numeroase turnee în Europa, Japonia, S.U.A, Mexic, Australia, la pupitrul celor mai mari orchestre imprimând peste 150 de discuri. Este singurul dirijor român care are înregistrări cu Orchestra din Viena. În 2013, Warner Classics, a editat 15 discuri ale lui Constantin Silvestri în prestigioasa și exclusivista serie „The Legendary Conductor”.