Noaptea Institutelor Culturale

A doua ediţie a Nopţii Institutelor Culturale, organizată de ICR în partneriat cu British Council, Institutul Goethe, Institutul Italian de Cultura, Institutul Cervantes, Centrul Cultural Ungar, Institutul Polonez, Delegaţia Valonia-Bruxelles, Centrul Ceh şi Institutul Francez, va avea loc pe 27 iunie.
INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN "EUROPENII ÎI PRIVESC PE EUROPENI"
ora 18.00 / benzi desenate

DELEGAŢIA VALONIA-BRUXELLES,
în colaborare cu Institutul Cultural Român, prezintă expoziţia de benzi desenate „Europenii îi privesc pe europeni". Banda desenată devine în această expoziţie o oglindă a societăţilor noastre, înfăţişându-ne un portret original şi plin de umor al europenilor. Concepţia şi textele expoziţiei aparţin lui Jean Auquier, iar scenografia lui Didier Geirnaert. La vernisaj vor vorbi Lidia Badea (responsabil activităţi bilaterale, Delegaţia Valonia-Bruxelles), Dodo Niţă (Preşedintele Asociaţiei Bedefililor din România) şi Alexandru Ciubotariu (desenator). Expoziţia va fi găzduită de Institutul Cultural Român în perioada 27 iunie – 8 iulie 2008.
ULTIMII RAPSOZI
"Pe uspăţ" cu sătenii din Vinerea, judeţul Alba
ora 19.00
Vom fi gazda şi în acelaşi timp musafirii comunităţii din satul Vinerea, judeţul Alba. Un grup de 25 de săteni vor veni la ICR pentru a lua în primire spaţiul (atât sala mare, cât şi curtea) şi pentru a desfăşura activităţi tipice locului lor de baştină. Ne vor îmbia să servim bucate pregătite de ei, să-i cunoaştem pe oamenii importanţi din sat – potcovarul, dulgherul, vătaful de la căluşeri, ciobanul satului, vornicul, socăciţa –, vor sta de vorbă cu Grigore Leşe şi cu toţi cei prezenţi, vor povesti amintiri vechi şi istorii cu haz, vor cânta şi vor dansa căluşerul ardelenesc, ne vor arăta poze cu familiile şi strămoşii lor.

DOCUMENTARE
ora 22.30

Obiceiuri din Bucovina / 15 minute
Documentar realizat în anul 1937 de Fundaţia Culturală Regală Principele Carol, cu colaborarea „Societăţii Compozitorilor Români" şi a Oficiului Naţional de Turism. Din păcate, în perioada celui de al doilea război mondial, s-a pierdut coloana sonoră a filmului.
Obiceiuri folclorice de iarnă din România / 10 minute
Documentar realizat de studioul de film „Alexandru Sahia" la sfârşitul anilor '60, cu un comentariu în limba franceză. Prezintă în special obiceiuri de iarnă (colindatul, pluguşorul, precum şi dansurile de măşti) preponderent din Moldova şi Maramureş.
Serie de scurtmetraje despre fondul etnografic bucovinean
În anii 1973-1974, regizorul de filme documentare Ion Filip realizează o serie scurtmetraje, de 8 minute fiecare, cu rapsozi populari de pe Valea Superioară a Moldovei. Primul este o întâlnire între Harry Brauner (discipol al sociologului Dimitrie Gusti şi fratele pictorului Victor Brauner) şi rapsodul popular Isidor Andronicescu. Al doilea film este îi dedicat lui Isidor Andronicescu care povesteste participarea, în anul 1937, la un festival de folclor la Londra. Al treilea film este realizat în comuna Fundu Moldovei, în 1974, şi cuprinde cântece şi jocuri de nuntă.
CENTRUL CEH

FREAKA NIGHT III, 
ORA 23:00 Choking Hazard
locul desfăşurării: Centrul Ceh, strada Ion Ghica nr. 11
principalul organizator: Centrul Ceh

Motelul Halali este locul ideal.
În pădure, în mijlocul sălbăticiei. Nici o creatură, în afară de angajaţii motelului nu se aventurează atât de departe. Este scenariul perfect pentru cursul de 3 zile ţinut de profesorul Reinis – Sensul Vieţii. Poate nu e cel mai bun lucru pentru toţi cei înscrişi la curs, însă un lucru e sigur – cursanţii vor învăţa câte ceva despre viaţă... şi supravieţuire. Din pădurea întunecată, mirosind a decadenţă şi sânge, apar zombie, care cu ochii lor însângeraţi, îi vânează pe cei slabi. Eroii poveştii noastre trebuie sa-i înfrunte singuri, fără nici un ajutor, tocmai pentru ca sunt prinşi în mijlocul pustietăţii.
Nici o creatură, în afară de angajaţii motelului nu se aventurează atât de departe. În pădure, în mijlocul sălbăticiei.
Motelul Halali este locul ideal.
Rep. Cehă | 2004 | 81min | regie: Marek Dobeš
VO cehă | subtitrări în engleză
-------------
ORA 1:00
o serie de scurt-metraje româneşti de horror
-------------
ORA 3:00
o surpriză pentru supravieţuitori
DETALII


INSTITUTUL CULTURAL FRANCEZ
Să cântăm în noapte !

Cinema – Sala Elvire Popescu
19:00
« Când eram cântăreţ » un film de Xavier Giannoli, cu Gérard Depardieu, Cécile de France, 2006 21:00 Concertul Barbarei Carlotti 23:30 « Azi eram frumoasă, Jună » un film de Alexandra Gulea ; 2008 01:00 « Cântecele de dragoste » un film de Christophe Honoré, cu Louis Garrel, Ludivine Sagnier, Chiara Mastroianni, 2007 3:00 « Nu pe gură » un film de Alain Resnais, cu Sabine Azéma, Isabelle Nanty, 2003
18.00-23.30
: Mediateca Maraton de lectură : lectură fragmentelor literare pe tema cântecului francez (texte scrise de cântăreţi, texte care se citesc sau se cântă…)
18.00-00.00
: Holul Institutului « Cutia cu muzică » : selecţie liberă de publicul a titlurilor franceze într-un repertoriu muzical, uriaş şi divers. Imagini şi sunete din Sonovideoteca Institutului

18.00-5.00 : Curtea Interioara
Bistro : Degustare şi vânzare de specialităţi franţuzeşti
Performanţe de dans de stradă (hip hop, breakdance, streetdance)

18.00-23.00 : Spaţiul limbilor
Activităţi ludice în fiecare sală, o scenă muzicală deschisă, cabaret literar, karaoke

00:00 Bal în holul institutului
  DETALII CENTRUL CULTURAL AL REPUBLICII UNGARE ŞI INSTITUTUL POLONEZ
Programele se vor desfăşura la sediul Centrului Cultural al Republicii Ungare 
Bucureşti, str. Batiştei nr. 39.


WARSAW – BUDAPEST: NIGHT EXPRESS
 
ora 18.00
– Concert de pian susţinut de Valeria Vetrici, premiată la a patra ediţie a Festivalului Muzicii Maghiare, pentru cea mai bună interpretare a Suitei op. 14 de Bartók Béla (CCU)
ora 19.00
– Vernisajul expoziţiei „Motive româneşti în afişul polonez" (IP) Nume sonore ale Şcolii Poloneze a Afişului, reunite într-o expoziţie menită să prezinte creaţii dedicate filmelor româneşti care au rulat pe marile ecrane din Polonia, pelicule celebre regizate de Liviu Ciulei, Dan Piţa, Mircea Veroiu, Sergiu Nicolaescu ş.a.

ora 19.30
– ESC – escapare – evadare: producţie de mişcare (M Studio din Sfântu Gheorghe) (CCU) Producţia intitulată ESC este un spectacol fără cuvinte/ text, montat pe elemente teatrale şi filmice. Principala sa tematică o reprezintă prizonieratul, experienţa claustrofobică a închiderii, care astfel devine şi leitmotivul diverselor situaţii.

ora 20.30
– Zakariás Attila: Vernisajul expoziţiei Arhitectura ţărănească din Secuime (CCU) „Un tânăr arhitect n-ar trebui să se atingă de creion înainte de a fi cunoscut temeinic tradiţiile constructive ale poporului său." (Kós Karoly, arhitect specialist in arhitectura tradiţională ţărănească din Transilvania)

ora 21.00
– Antologia Animaţiei Poloneze, partea I (IP) "Perle" ale animaţiei poloneze de la începuturi (anii '50) până în prezent, o carte de vizită remarcabilă a culturii poloneze.

ora 22.00
– Muzică renascentistă de la curtea regelui Ungariei, Mathias Rex, interpretată de Lyceum Consort (CCU)
ora 23.00
– Spectacol-lectură / teatru contemporan polonez: Piesa "Copilul" de Maria Spiss, în lectura actorilor Florina Gleznea şi Florin Lăzărescu, regia: Mariana Cămărăşan şi Alexandra Penciuc Un cuplu de tineri de succes, moderni, bogaţi, deosebit de activi profesional, care însă nu mai reuşesc deloc să comunice, să relaţioneze autentic în viaţa intimă. Lumea lor se năruie treptat, sunt incapabili să acţioneze, să destrame inerţia.

ora 23.45
– Anunţarea câştigătorilor concursurilor-anchetă lansate de Centrul Cultural al Republicii Ungare şi Institutul Polonez
ora 24.00
– Miez de noapte cu bigos (IP) Vă invităm la savurarea unui fel de mâncare tradiţional polonez - bigos, foooaaaarte complicat de preparat şi foooaaaarte plăcut la degustat!

ora 1.00
– Dans modern interactiv cu Zsigmond Emőke şi Cseresznyék Dávid (CCU) Dansează şi ne învaţă să dansăm o tânără pereche care a câştigat mai multe Premii I la Campionatul de Dans Sportiv pentru Tineret din Ungaria.

ora 2.00
– Concert A.G. Weinberger (CCU) În România nu se poate vorbi despre Blues fără acest muzician de excepţie cu reputaţie internaţională, care este A.G. Weinberger. Eforturile sale de a promova cu zel misionar şi de a introduce acest gen pe piaţă, dar şi atitudinea cît şi gîndirea despre viaţă, despre ceea ce se numeste Blues, îi conferă statutul de "punct de pornire" al acestei mişcări muzicale în România.
foto: wienberger

ora 4.00
– Antologia Animaţiei Poloneze, partea a II-a (IP) "Perle" ale animaţiei poloneze de la începuturi (anii '50) până în prezent, o carte de vizită remarcabilă a culturii poloneze.

ora 4.00
– Casa dansului popular cu Ansamblul Bercsényi (CCU)
De la începutul „nopţii" până la ora 23.45, vizitatorii sunt invitaţi să participe la concursurile lansate de Centrul Cultural al Republicii Ungare şi Institutul Polonez, sub forma unei anchete cu întrebări „culturale". Înainte de miezul nopţii se vor juriza răspunsurile, iar câştigătorii îşi vor primi binemeritatele premii. 

DETALII
legenda:
IP : Institutul Polonez
CCU : Centrul Cultural al Republicii Ungare


GOETHE-INSTITUT


Galeria UNA, Str. G-ral Budişteanu 10
ora 18:00 Discurs x 3 cu Vitalie Ciobanu, Stefan Rusu şi Lilia Dragneva: scurte prezentări şi discuţii despre atitudinea critică în cultură, în ciuda marginalizării politice şi culturale

ora 19:00
Performance cu Pavel Braila despre absurdităţi şi întâmplări cotidiene tragi-comice în Republica Moldova
ora 20:00
Balkan Black Box-program de film: tânăra generaţie de creatori de film din Republica Moldova şi multiplele ei perspective controversate
Moldova Camping este un proiect al büro für kulturelle angelegenheiten, Berlin, finanţat de Hauptstadtkulturfond şi Stabilitätspakt für Südosteuropa, în colaborare cu Allianz Kulturstiftung. 
DETALII


INSTITUTUL CERVANTES „LECTURI DE PROZĂ FANTASTICĂ"
27 iunie 2008, ora 20:30, grădina Institutului Cervantes
Se vor citi în română şi în spaniolă fragmente din Noaptea de Sânziene de Mircea Eliade şi Legende urbane de José Manuel Pedrosa şi José María Merino.

"LUMINIŞ ANIMAT". Videoproiecţie de desene de Carmen Acsinte. Prezintă Mirela Dăuceanu.
27 iunie, ora 21:30, grădina Institutului Cervantes
"Pot să ştiu cine eşti şi ce cauţi în acest luminiş? Sunt iepurele Ivan, în vârstă de doi ani, născut la Universitatea statului Washington şi alerg bine camuflat prin faţa unui coregraf." La un astfel de dialog ne invită personajele desenate de Carmen Acsinte, care au ales să îşi arate chipurile în pâlcul de copaci din grădina Institutului Cervantes.

ANIMAŢIE SPANIOLĂ – proiecţii de film
27 iunie, ora 20:00 – Sala de proiecţii a Institului Cervantes
Ora 20:00
El Bosque animado
, regia Angel de la Cruz şi Manolo Gómez, Spania 2001, animaţie, 90 minute, V.O. Spaniolă, Subtitluri în engleză
Ora 22:00
De profundis
, regia Miguelantxo Prado, Spania, 2007, 110 minute
Ora 24:00
"PUBLICITATE IBEROAMERICANĂ
." Retrospectiva ediţiilor 2005, 2006, 2007 ale Festivalului "EL Sol" Se vor prezenta spoturile publicitare TV premiate la cele trei ediţii ale celui mai important festival de publicitate iberoamericană. Filmele se prezintă în versiune originală în limba spaniolă.

"NOCTURNĂ FANTASTICĂ". Proiecţii de lungmetraje spaniole
În grădina Institutului
Ora 22:30
El Orfanato
, regia Juan Antonio Bayona, Spania 2007, dramă, groază, 90 minute, V.O. Spaniolă, Subtitluri în engleză. Proiecţie realizată cu sprijinul Independenţa Film.
Sinopsis:Laura are parte de cea mai fericită zi din viaţa ei când reuşeşte să cumpere şi să redeschidă orfelinatul în care a crescut. Laura descoperă că locul are un efect pozitiv asupra fiului ei: imaginaţia lui este tot mai dezvoltată. Dar curând femeia îşi dă seama că jocurile pe care le joacă cu prietenul lui invizibil sunt dovada unei prezenţe malefice. Când întâmplările din orfelinat ameninţa siguranţa familiei, Laura cheamă o echipă de parapsihologi pentru a descoperi sursa acestora.

Ora12:00
El habitante incierto
, regia Guillem Morales, Spania 2005, dramă,psihologic, suspans, 110 minute, V.O. Spaniolă, Subtitluri în engleză Sinopsis: Félix este un arhitect care simte că întreg echilibrul său emoţional se strică atunci când iubita lui Vera nu mai doreşte să locuiască împreunp cu el. Într-o noapte Felix primeşte vizita unui necunoscut care îl roagă să-i permită să dea un telefon. Felix îl pofteşte în casă, dar imediat necunoscutul dispare în casă fără nici o urmă. Începând din acel moment au loc tot felul de întâmplări din ce in ce mai neliniştitoare care îl determinăpe Felix să creadă că necunoscutul locuieşte cu el în casă şi că, astfel, viaţa sa e în pericol. Pentru a se proteja, Felix începe să construiască o relaţie perversă şi nebunească cu spaţiul în care locuieşte.

Ora 02:00
Amanece que no es poco
, regia José Luis Cuerda, Spania 1989, comedie absurdă, 110 minute, V.O. Spaniolă, subtitluri în engleză Sinopsis: Teodoro e un tânar inginer spaniol care lucrează ca profesor la Universitatea din Oklahoma şi se întoarce în Spania pentru un an sabatic. La întoarcere, află că Jimmy, tatăl său, îşi omorâse soţia, respectiv pe mama lui Teodoro. Ca să compenseze durerea pe care i-o provocase, tatăl, Jimmy, cumpără o motocicletă cu ataş pentru că împreună cu Teodoro să plece într-o călătorie. Ajung astfel într-un sat pierdut de lume, în munţi. Satul pare pustiu, dar în realitate toţi locuitorii, mai puţin negrul Nge Domo sunt la liturghie, fiindcă preotul din sat creează un asemenea spectacol din liturghie încît niciunul dintre credincioşi nu ar pierde slujba pentru nimic în lume. Jimmy şi Teodoro află că în sat se întîmplă tot felul de lucruri stranii: în fiecare an au loc alegeri de primar, preot, învăţător, târfa satului şi şase femei adultere în perioada de probă. Apoi află că de fapt satul e asaltat în permanenţa de turişti: un grup de dizidenţi ruşi, un grup de meteorologi belgieni, un grup de cotropitori din satul vecin ….

BRITISH COUNCIL

18:00-23:00
Testeaza-ti rapid cunostintele de limba engleza
Evalueaza-ti rapid si corect cunostintele de limba engleza, pe hartie sau pe calculator.

18.00-23:00
Vanatoare de comori
Foloseste-ti calitatile de explorator intr-un concurs-interactiv cu premii, pentru a descoperi indiciile ascunse in incinta British Council18:15-19:00; 19:30-20:15
Prezentarea ofertei de Dezvoltare Profesionala Afla ce resurse educationale de studiu si perfectionare a limbii engleze si a abilitatilor profesionale ti se potrivesc cel mai bine

18:15-19:00
Un britanic iti spune o poveste
Asculta un profesor britanic cum citeste din carti de istorie pe tema relatiilor romano-britanice

18:00-19:30
O calatorie in timp: British Council de 70 de ani in Romania
Participa la o discutie cu invitati speciali: istoricul britanic Dennis Deletant, profesorul roman Adrian Nicolescu si ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Robin Barnett

19:00-23:00
Proiectie "The Best Of British Animation Awards 2007" Vizioneaza cele mai bune filme scurte de animatie britanice din ultimul timp, inclusiv cele care au castigat numeroase premii la festivalurile internationale

19:30-20:15
Prezentarea ofertei de Dezvoltare Profesională Afla ce resurse educationale de studiu si perfectionare a limbii engleze si a abilitatilor profesionale ti se potrivesc cel mai bine20:30-21:20
Spectacol de teatru "Apolodor" cu Ada Milea, Dorina Chiriac si Radu Banzaru In premiera Ada Milea va sustine alaturi de Dorina Chiriac si Radu Banzaru, piesa "Apolodor" in limba engleza

21:30-23:00
Descopera atmosfera pub-urilor britanice autentice Participa la jocuri de trivia pe echipe, in stilul traditional al pub-urilor britanice, in care cinci echipe compuse din 3 – 4 persoane isi testeaza cunostintele despre cultura britanica si aniversarea de 70 de ani a British Council in Romania

22:00-23:00
Spectacol de teatru "Quixote" cu Ada Milea, Dorina Chiriac si Bogdan Burlacianu Ada Milea, impreuna cu Dorina Chiriac si Bogdan Burlacianu, va sustine un al doilea spectacol: "Quixote", versiunea in limba engleza

23:00-03:00
Party cu DJ Tom Wilson si Shukar Collective DJ-ul britanic Tom Wilson revine cu noi mixuri pe ritmuri britanice iar Shukar Collective iti arata cum muzica romani si muzica electronica te fac sa dansezi intr-un spectacol live de la ora 01:00 la 02:00


INSTITUTUL ITALIAN DE CULTURĂ "VITO GRASSO" 
 
20.30
Expoziţie de desene inedite ale marilor artişti italieni ai secolului XX (Modigliani, Balla, Boccioni, Burri, Capogrossi, De Chirico, Guttuso, Manzù, Vedova)
21.30
"Recontres" ("Intâlniri") Rar un asemenea spectacol în lumea teatrală de azi, un comentariu fin asupra dragostei, cu un umor rafinat, marca sigură a unui talent inteligent.(Dan Puric)
Este o mare bucurie acest spectacol conceput cu debordantă fantezie de Dragoş Huluba şi Violeta Totir, în care se dezbate cu haz şi sensibilitate dragostea, ilustrând situaţiile legate de iubire fără sprijinul cuvântului. (Ileana Lucaciu)

Scenariul şi regia: Dragoş Huluba, Violeta Totir
Distribuţia: Dragoş Huluba, Violeta Totir
Durata: 1h

22.30
...şi, pentru că dragostea trece şi prin stomac, vă invităm la o pauză de paste, pizza şi parmezan
23.00
Film italian de Oscar (1992) "Mediterraneo" Al Doilea Razboi Mondial. Un vas italian lasă pe o mică insulă din Grecia un grup de soldati insărcinaţi cu misiunea de a depista orice navă inamică şi de a apăra insula în caz de nevoie. Sătucul de pe insulă pare abandonat şi niciun inamic nu-şi face apariţia la orizont, aşa că soldaţii încep să se relaxeze. În fapt, insula nu este părăsită, iar când localnicii işi dau seama că italienii sunt inofensivi, ies din ascunzătorile din munti şi işi continuă viaţa paşnica. Curând, soldaţii descoperă că deşi au fost lăsaţi în urma într-un loc uitat de lume, viaţa pe insulă nu este atât de rea pe cât şi-au imaginat la început.
Italia 1991; regia: Gabriele Salvatores; cu: Diego Abatantuono, Claudio Bigagli, Giuseppe Cederna; 95 min.
DETALII

*

Romanian Cultural Institute, in partnership with British Council, Goethe-Institut, Italian Culture Institute, Cervantes Institute, Hungarian Cultural Institute, Polish Institute, Valogne-Bruxelles Delegation, the Czech Centre and the French Institute organise, on the 27th of June, the 2nd edition of the Night of Cultural Institutes.

For the best night of a multicultural Bucharest, the institutes bring together fresh arts and good taste in a rich and diverse menu: long and short films, (very) old and new documentaries, plays with and of without words, literary debates, literature and songs, pure folk songs, classical, romanes or electronic music, karaoke and open stage, tests and competitions, cartoons, posters, spots, modern dance, hip-hop, street dance or Transylvanian "căluşer", Szeckler architecture, delicacies from all over, stories, memories and lots of surprises.


Programme

Valogne-Bruxelles Delegation /"EUROPEANS LOOK AT EUROPEANS"
27 June 2008, 18.00 / cartoons Valogne-Bruxelles delegation, in cooperation with the Romanian Cultural Institute, presents the cartoon exhibition "Europeans look at Europeans." Cartoons are in this exhibition a mirror of our societies, presenting an original and truly humorous portrait of Europeans. Design and texts by Jean Auquier, and scenography by Didier Geirnaert. Guest speakers at the launch are Lidia Badea (in charge of bilateral work, Valogne-Bruxelles delegation), Dodo Niţă (Chair of Association of Bedefils in Romania), and Alexandru Ciubotariu (drawer). Exhibition hosted by the Romanian Cultural Institute in between 27 June – 8 July 2008. 

ROMANIAN CULTURAL INSTITUTE

THE LAST BARDS
"Feast on" with people of Vinerea, Alba county
27 June, 19.00
We will simultaneously act as host and guests of Vinerea, Alba county. A group of 25 locals will take over the space (the hall and the courtyard) at RCI to carry out activities specific to their area. They will invite us to taste dishes, to know key figures of the village – the farrier, the carpenter, the joiner, the icon-maker, the blacksmith – they will talk to Grigore Leşe and joining the event, will tell old and amusing stories, will sing and dance Transylvanian "căluşer", and will show pictures of their families.

DOCUMENTARIES
27 June, 22.30
Traditions of Bukovina / 15 minute
A documentary made in 1937 by Prince Carol Royal Cultural Foundation, in cooperation with the Society of Romanian Composers and the National Office for Tourism. Unfortunately, during the 2nd World War, the film sound was lost.
Winter folk traditions in Romania/10 minutes
A documentary produced by "Alexandru Sahia" studio at the end of the 60s, presented in French. It mainly shows winter traditions (carols, "pluguşor", as well as mask dances) from Moldavia and Maramureş.
A series of short films on Bukovina ethnography
During 1973-1974, Ion Filip produces a series of short films, 8 minutes each, with bards such from the Upper Valley of Moldovia. The first is a meeting with Harry Brauner (disciple of Dimitrie Gusti, the sociologist, and Victor Brauner's brother) and Isidor Andronicescu. The second is also dedicated to Isidor Andronicescu who tells about his participation, in 1937, at a folk festival in London. The third film is made in… in 1974 and covers wedding songs and dances.


THE CZECH CENTRE

FREAKA NIGHT III, ORA 23:00
Choking Hazard
Venue: the Czech Centre, strada Ion Ghica nr. 11
main organiser: the Czech Centre

Halali Motel is the ideal place.
In the woods, right in the wilderness. No creature except the staff of the motel goes so far away. It is the perfect scene for a 3 day course delivered by Mr Reinis – the Meaning of Life. Perhaps this is not the best thing for all those registered, but one this is sure: the participants will learn something about life… and survival. From the dark woods, smelling of decadence and blood, the zombies show up, with their red eyes, hunt down the weak ones. The heroes of our story need to face them alone, with no help, simply because they are in the middle of nowhere. No creature except the staff of the motel will venture so far away in the woods.
Czech Republic | 2004 | 81min | directed by: Marek Dobeš
VO Czech | subtitled in English
-------------
ORA 1:00
a series of short Romanian horror movies

-------------
ORA 3:00
a surprise for survivers
DETAILS


FRENCH CULTURAL INSTITUTE
Let's sing in night!

Cinema – Elvire Popescu Hall
19:00 "When I was a singer", a film by Xavier Giannoli, with Gérard Depardieu, Cécile de France, 2006
21:00 Concert with Barbara Carlotti
23:30 "I was pretty today. Young", a film by Alexandra Gulea ; 2008
01:00 "Love songs", a film by Christophe Honoré, with Louis Garrel, Ludivine Sagnier, Chiara Mastroianni, 2007
3:00 "Not on my mouth", a film by Alain Resnais, with Sabine Azéma, Isabelle Nanty, 2003

18.00-23.30: Mediateque. Reading marathon: reading from literature inspired by the French song (texts written by singers, to be read or sung…)

18.00-00.00: the lobby
" The music box" : a selection made by the public from a huge and diverse repertoire. Images and sounds from the Sonovideoteque of the institute.

18.00-5.00: in the courtyard
Bistro : Try and buy French delicacies
Street dance performance (hip hop, breakdance, streetdance)

18.00-23.00: the space of languages
Playing games in each room, an open stage, a literary club, karaoke


00:00 Ball in the lobbyCULTURAL CENTRE OF HUNGARY AND POLISH INSTITUTE
The programme will take place at the Cultural Centre of Hungary
Str.Batiştei no.39
WARSAW – BUDAPEST: NIGHT EXPRESS

18.00 – A piano concert by Valeria Vetrici, awarded for the best interpretation of Suite op.14 Bartók Béla (CCU) at the Fourth Edition of the Hungarian Music Festival
19.00 – Launch of "Romanian motifs in the Polish poster" exhibition Known names of the Polish Schools of Posters gathered in an exhibition meant to present dedicated productions to Romanian films presented in Poland, famous films by Liviu Ciulei, Dan Piţa, Mircea Veroiu, Sergiu Nicolaescu and others
19.30 – ESC – escape, evade: a movement production (M Studio din Sfântu Gheorghe) (CCU)
ESC production is a show of no words/text, based on theatre and film elements. Its main theme is a prisoner's experience, the claustrophobia of being enclosed, and the motif of various situations.

20.30 – Zakariás Attila: the launch of a Szeckler Farmer's Architecture (CCU)
"A young architect should not work in pencil unless he is very familiar with the constructive traditions of his people." Kós Karoly, specialist architect in Transylvanian folk architecture)

21.00 – the Anthology of Polish Cartoons, 1st part (IP) "Best" of Polish cartoons from the early (the 50s) until today, for a remarkable area of Polish culture.
Anthology of Polish Animation, 1st part (IP)

22.00 – Renaissance music at the court of Mathias Rex, King of Hungary, by Lyceum Consort (CCU)

23.00 – Reading-show/ contemporary Polish theatre: "The Child" by Maria Spiss, with Florina Gleznea and Florin Lăzărescu, directed by: Mariana Cămărăşan and Alexandra Penciuc
A young successful couple, modern, rich, very active professionally, unable to communicate at all, to have true relationships in their intimate life. Their world gradually breaks down, they are incapable of taking action, get rid of intertia.

23.45 – Announcing the winners of the survey-competitions launched by the Cultural Centre of Hungary and the Polish Institute

24.00 – Midnight with bigos (IP)
You are invited to taste a traditional Polish dish: bigos, veeerrrry sophisticated and veeeerrrry tasty!

1.00 – Interactive modern dance with Zsigmond Emőke and Cseresznyék Dávid (CCU)
They dance and teach us dancing, a young couple winner of 1st award at the Sport Dance Championship for Youth in Hungary.

2.00 – A.G. Weinberger Concert (CCU)
Blues could not think of without this famous international musician, A.G. Weinberger. His efforts to promote and introduce this genre on the market, and his attitude to life, what Blues is about, turns him into a 'starting point' of this musical trend in Romania.
photo: wienberger

4.00 – the Anthology of Polish Cartoons, 1st part (IP)
"Best" of Polish cartoons from the early (the 50s) until today, for a remarkable area of Polish culture.
Anthology of Polish Animation, 2nd part (IP)

4.00 – House of Folk Dance with Bercsényi Group (CCU)

Once the night falls, until 23.45, visitors are invited to take part in the competitions launched by the Cultural Centre of Hungary and Polish Institute, as polls on cultural questions. Before midnight, they answers will be checked by a jury, and winners will get nice prizes.

DETAILS
legend:
IP: Institutul Polonez / Polish Institute
CCU: Centrul Cultural al Republicii Ungare/ Cutural Centre of Hungary


GOETHE-INSTITUT
UNA Gallery, Str. G-ral Budişteanu 10
18:00 Speech x 3, with Vitalie Ciobanu, Stefan Rusu and Lilia Dragneva: short presentations and debate on civics in culture, despite political and cultural marginalization.


19:00 Performance of Pavel Braila on absurdities and tragi-comical daily events in Republic of Moldova

20:00 Balkan Black Box-films: a young generation of film-makers from Republic of Moldova and their multiple controversial views Moldova Camping is a project of büro für kulturelle angelegenheiten, Berlin, funded by Hauptstadtkulturfond and Stabilitätspakt für Südosteuropa, in cooperation with Allianz Kulturstiftung.
DETAILS


CERVANTES INSTITUTE

21.00 "Reading of fantastic prose"
Fragments of "The Night of Fairies" by Mircea Eliade and urban legends by José Manuel Pedrosa and José María Merino will be read in Romanian and Spanish.


21:30, courtyard of Cervantes Institute
"Animated clearing". Cartoons by Carmen Acsinte
"May I know who you are and what are you looking for in this clearing? I'm rabbit Ivan, two years old, born at Washington State University and run well disguised in front of a choreographer." This is the king of dialog Carmen Acsinte invites us to join, for those choosing to come around the trees of Cervantes Institute courtyard.
Spanish animation – film.

22:00 Projection hall of Cervantes Institute
"El Bosque animado", directed by Angel de la Cruz and Manolo Gómez, Spain 2001, animation, 90 minutes, V.O. Spanish, English subtitles

24.00 Projection hall of Cervantes Institute
"Ibero-American Advertising". Retrospect of 20,21,22 "EL Sol" Festival editions
TV awarded spots at the 3 editions of the best Ibero-American festival will be presented. Films are presented in Spanish, as original version.

23:00 "Fantastic Night Show"
Spanish film projection in the courtyard of the Institute
El Orfanato, directed by Juan Antonio Bayona, Spania 2007, drama, thriller, 90 minutes, V.O. Spanish, subtitled in Romanian. Presented with the support of Independenta Film
Laura has the best day of her life when she manages to buy and re-open the orphanage she was grown in. Laura finds out that the place has a positive effect on her son: his imagination gets better. But soon, the woman realizes the games he plays with his invisible friend are the proof of a dark presence. When the events in the orphanage threaten the family safety, Laura calls a team of psychics to find the source behind.


01:00 "El habitante incierto", directed by Guillem Morales, Spania 2005, drama, suspense, 110 minutes, V.O. Spanish, English subtitles
Félix is an architect feeling that his entire emotional balance breaks down when his lover, Vera, does not want to live with him any longer. One night, Felix is visited by an unknown who asks him to make a call. Felix invites him into the house, but the unknown vanishes leaving no trace behind. From that moment on, more and more disquieting events make Felix believe that the unknown lives in house and that, actually, his life is under threat. To protect himself, Felix starts to build a pervert and wild relation with his surrounding space.

03:00 "Amanece que no es poco", directed by José Luis Cuerda, Spain 1989, absurd comedy, 110 minutes, V.O. Spanish, English subtitles
Teodoro is a young Spanish engineer working as a teacher at Oklahoma University, going back to Spain for his sabbatical year. At his return, he finds out that Jimmy, his father, had killed his wife, Teodoro's mother. To compensate the grief caused, Jimmy buys a motorcycle with sidecar to leave for a trip together with Teodoro. They reach one deserted village in the mountains. The village may look deserted, but in fact all locals, except Nge Domo, the colour man, are at the mass, because the priest makes such a show out of it that none believers wouldn't miss it for anything in the world! Jimmy and Teodoro finds out that all sorts of weird things take place in the village: every year elections take place for a mayor, a priest, a teacher, a whore, and six adulterine women for a probation time. They actually find out that the village is permanently visited by tourists: a group of Russian dissidents, another of Belgian meteorologists, another of neighbouring village invaders..."VITO GRASSO" ITALIAN INSTITUTE
20.30 Drawing exhibition of great artists of the 20th century (Modigliani, Balla, Boccioni, Burri, Capogrossi, De Chirico, Guttuso, Manzù, Vedova)
21.30 "Recontres" ("Meetings") Quite rare such a show on stage today, a subtle commentary on love, fine humour, a firm touch of an intelligent artist (Dan Puric)
It is a great joy that this show so well designed by Dragoş Huluba and Violeta Totir debates with humour and sensibility love, pointing out cases of love without any word (Ileana Lucaciu)

Script and directed by: Dragoş Huluba, Violeta Totir
With: Dragoş Huluba, Violeta Totir
Duration: 1h

22.30 ...and if loves goes through stomach, we invite to taste a mix of pasta, pizza and parmesan
23.00 "Mediterraneo" (1992), a Oscar-winner Second World War. An Italian ship leaves on a small Greek island a group of soldiers with the mission to spot any enemy ship and defend the island if needed. The village on the island seems abandoned and no enemy shows up at the horizon, so the soldiers start to relax. Actually, the island is not deserted, and when the locals find out that the Italians are harmless, they leave their hidings in the mountains and continue their ordinary life. Soon though, soldiers find out that despite being left in a forgotten space, life on the island is not as bad as they first thought.
Italy 1991; directed by: Gabriele Salvatores; with: Diego Abatantuono, Claudio Bigagli, Giuseppe Cederna; 95 min.

BRITISH COUNCIL

18:00-21:30 Quick placement test
Test your level of English on paper or on computer

18.00-23:00 Treasure Hunt
Use your problem solving abilities to discover the hidden clues on our premises in an interactive contest and win a prize

18:00-18:30 Professional Development offer presentation
18:30-19:00
Find out which of our educational resources and services will help you to improve your English and professional abilities

18:00-18:45 Storytelling on the history of relations between UK and Romania
Listen to one of our British teachers reading excerpts from history books about the relations between UK and Romania

19:00-20:30 Debate on "70 Years of Cultural Relations between UK and Romania"
Take part in an interactive debate, with special guests: the British historian Dennis Deletant and the UK Ambassador in Romania, Robin Barnett.

19:00-23:00 "The Best of British Animation Awards 2007" film projection
A unique overview of the best of recent British animation, including several international festival award-winning short films, featuring a range of different styles and techniques.

20:30-21:20 Theatre show "Apolodor" with Ada Milea, Dorina Chiriac and Radu Bânzaru
Together with Dorina Chiriac and Radu Bânzaru, Ada Milea will perform for the first time in English, "Apolodor"

21:30-23:00 Discover the atmosphere of authentic British pubs
Take part in traditional trivia games, in which teams consisting of 3-4 members test their knowledge of British culture and the 70 years British Council history in Romania

22:00-23:00 Theatre show "Quixote" with Ada Milea, Dorina Chiriac and Bogdan Burlăcianu
Ada Milea, together with Dorina Chiriac and Bogdan Burlăcianu, will perform a second show on our premises: the English version of "Quixote"

23:00-03:00 Party with DJ Tom Wilson and Shukar Collective
The British DJ Tom Wilson comes back with new mixes of British tracks and Shukar Collective makes you want to dance to romani and electronic music, in a live show from 01:00 a.m. to 02:00 a.m.