Richard Demarco este primul curator din Marea Britanie care, in 1968, a invitat artisti si scriitori romani pentru a participa la Festivalul International de la Edinburgh. De-a lungul anilor a lucrat cu Paul Neagu, Horia Bernea, Ovidiu si Sultana Maitec, Ion Bitzan, Ion Caramitru, Marin Sorescu, Constantin Flondor, Peter si Ritzi Jacobi. Lucrarile acestora au fost prezentate in Marea Britanie alaturi de lucrari de Joseph Beyus si Tadeusz Kantor, o parte din ele fiind incluse in Arhiva Demarco cuprinzand picturi, sculpturi, fotografii si corespondenta cu artisti si galerii din intreaga lume.
Arhiva a fost achizitionata de Galeria Nationala de Arta Moderna din Edinburgh in 1995 si este in curs de digitizare la Centrul de Arta din Dundee pentru a fi accesibila online in 2008.
Prezentarea Neagu intre Beyus si Kantor reactualizeaza contributia artistilor romani la Festivalul International de la Edinburgh si influenta lui Paul Neagu asupra unor artisti britanici consacrati precum Antony Gormley si Anish Kapoor.
Prezentarea este ilustrata cu fotografii din arhiva.
Pe durata sederii in Romania (15-19 mai), Richard Demarco va vizita Muzeul National de Arta Contemporana, galerii de arta, ateliere si orasul Sibiu, capiatala culturala europeana in 2007.
Richard Demarco s-a nascut la Edinburgh in 1930 si a absolvit Edinburgh College of Art in 1953. In 1966 a fondat Galeria Demarco si Traverse Theatre. Ca artist este reprezentat in peste 2500 de colectii publice si private. Pentru contributia la Festivalul de la Edinburgh, a primit Ordinul Imperiului Britanic in 1984 si 2007.
Proiectul este initiat si sprijinit de Institutul Cultural Roman din Londra si Bucuresti.
Cand: 16 mai, 6 pm
Unde: Institutul Cultural Bucuresti, Aleea Alexandru 38.
Intrarea este libera.