Muzeul Țăranului Român anunță lansarea proiectului „CU TENDA“, cofinanțat prin programul „Europa Creativă“

Muzeul Taranului Roman anunta lansarea proiectului CU TENDA, cofinantat prin programul Europa Creativa

În istoria cuceritorilor și a imperiilor din Balcani, oamenii de rând și micile lor comunități erau aproape invizibile. Vocile lor abia dacă răzbat din cronici sau arhive. Străbătând secole frământate și geografii mitice, unii continuând să fie păstori, iar alții devenind bancheri sau filantropi, risipiți în șase țări învecinate, dar și în lumea-ntreagă, aromânii au conturat simbolic harta culturală a Balcanilor. Imaginile în care frații Manakia i-au surprins pentru prima dată fac parte din seria de începuturi, în aceeași măsură novatoare și recuperatoare, pe care Muzeul Național al Țăranului Român încearcă să le reînnoade pornind pe urmele lor.

Joi, 17 decembrie 2015, începând cu ora 12.00, va avea loc o conferință de presă, la Clubul Țăranului, pentru a marca începerea proiectului european „CU TENDA" - STORIES, IMAGES AND SOUNDS ON THE MOVE [Living memory of Southeastern Europe].

„CU TENDA" propune o incursiune în patrimoniul imaterial al culturilor în mișcare din sud-estul european. Timp de patru ani (2015-2019), organizatorii vor explora memoria vie a unor grupuri culturale și etnice din Balcani și din sudul Italiei. Poveștile acestora vor fi documentate într-o primă arhivă digitală sud-est europeană de istorie orală, de imagini document, și transpuse în expoziții itinerante, ateliere de creativitate pentru copii și sesiuni interculturale, piese de teatru, publicații, filme documentare, web-site.

Proiectul este cofinanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene și va fi derulat de Muzeul Național al Țăranului Român alături de trei parteneri din spațiul sud-estului Europei: Association Center for Intercultural Dialogue - Kumanovo din Republica Macedonia, O.R.S. Osservatorio Ricerca Sociale. Centro Studi, Politiche e Ricerché Sociali, din Italia și Universitatea „Paisii Hilendarski" din Plovdiv, Bulgaria.