LONDRA. Pianistul Daniel Ropotă și flautista Carina Udriște, în concertul dedicat lui Enescu

Concertul din 6 noiembrie 2021, din apreciata serie dedicată lui George Enescu, a reunit doi tineri muzicieni de seamă: pianistul Daniel Ropotă și flautista Carina Udriște, pentru a îl celebra pe compozitorul omonim și pe Serghei Prokofiev. Evenimentul a fost difuzat și online, de la ora 19.00, pe pagina de Facebook a ICR Londra și pe YouTube.

Program:

George Enescu: Toccata din Piano Suite nr. 2 op. 10

Serghei Prokofiev: Sonata pentru flaut și pian op . 94

Serghei Prokofiev: Sonata pentru pian nr. 7 op. 83

George Enescu: Cantabile et Presto pentru flaut și pian

Daniel Ropotă este un pianist român care locuiește în Manchester, Marea Britanie. Absolvent al Royal Northern College of Music, este în prezent în ultimul an de Master la RNCM, alături de Kathryn Stott, ca profesor principal de studiu. Anii trecuți sunt marcați de douăzeci și patru de premii, obținute în cadrul diverselor competiții de pian, în România, Italia și Ungaria și de peste cincizeci de recitaluri solo, orchestră și muzică de cameră. În 2013, a fost premiat de orașul natal, Iași, pentru rezultatele excepționale, la competițiile naționale și internaționale. În 2018 și-a făcut debutul londonez, la St. Martin in the Fields, invitat de Institutul Cultural Român. A încheiat studiile de licență cu un concert la Universitatea din Manchester, unde a interpretat „Rapsodia în albastru” de George Gershwin.

Carina Udriște flautistă în cadrul Royal College of Music din Londra, unde studiază alături de Susan Milan și Emer McDonough, în cadrul The Kathleen Trust. Înainte de a-și continua studiile în Marea Britanie, Carina a primit premiul Ion Vidu, din partea Colegiului Național de Artă Ion Vidu, pentru câștigarea mai multor concursuri în Ungaria, Serbia și Romania. În 2017 a fost distinsă cu Premiul de excelență de către Societatea Internațională de Studii Muzicale și cu Premiul I la secțiunea flaut la Concursul Naţional de Muzică Românească. În 2019, i s-a acordat o bursă pentru a participa cântă la Festivalul de Muzică din Insulele Britanice și a fost finalist în Concertul RNCM. De asemenea, a cântat alături de Camerata din Manchester. Alte apariții orchestrale includ colaborarea cu Orchestrele Simfonice și de Concert RNCM, Orchestra Filarmonicii RCM, Orchestra de Cameră din Manchester, Manchester Light Orchestra și Filarmonica de Stat din Arad. Carina este un muzician activ, co-fondator al Cvartetului Quora Flute, cu care a fost beneficiarul atât al premiului RNCM June Emerson Launchpad, cât și al Premiulio Fewkes Chamber, în 2020. Cvartetul Quora concertează în mod regulat în nord-vestul Angliei și este primul cvartet de flaut care a cântat în Catedrala din Manchester.

Când: 6 noiembrie 2021, ora 19.00

Unde: Institutul Cultural Român Londra, Piața Belgrave nr. 1, SW1X 8PH