Lansare de carte: An Intellectual History of Cannibalism de Catalin Avramescu

       

Princeton University Press impreuna cu Institutul Cultural Roman lanseaza cartea An Intellectual History of Cannibalism (Filozoful crud - o istorie intelectuala a canibalismului), scrisa de Catalin Avramescu si tradusa de Alistair Ian Blyth. Autorul va fi prezent si va semna carti.

Scrisa pe baza documentarii in colectii de carte rara din Scotia, Statele Unite, Finlanda, Islanda, Olanda, Germania si Austria, lucrarea este unica istorie sistematica a canibalismului reflectata in oglinda filozofiei. Aceasta istorie este reconstituita ca o succesiune de trei stadii. In cel dintii, canibalul este tratat ca o creatura ivita din menajeria dreptului naturii. In cel de-al doilea, el ajunge o retorta diabolica, al carei rost e sa incurce socotelile teologilor si metafizicienilor. Cel de-al treilea este cel in care se pare ca am ajuns azi: un stadiu in care antropofagia apare ca un produs al circumstantelor si al educatiei. Dreptul natural, materialismul si relativismul sint cele trei mari discipline animate de prezenta canibalului.

Recenzii ale cartii au aparut in Times Higher Education de Profesor Simon Blackburn (Universitatea din Cambridge), in London Review of Books, de Jenny Diski, si in Standpoint, de Noel Malcolm.

Catalin Avramescu este profesor de stiinte politice la Universitatea din Bucuresti si profesor asistent la Catedra de Filosofie Sociala si Filosofia Moralei, Universitatea din Helsinki. Este membru al consiliului editorial la revista Sfera Politicii si al Grupului pentru Dialog Social (GDS). Catalin Avramescu a tradus mai multe carti despre principiile dreptului politic: Jean-Jacques Rousseau, Despre contractul social, sau principiile dreptului politic, Thomas Hobbes, Elementele dreptului natural si politic, David Hume, Eseuri politice si Peter Singer, Hegel. De asemenea, a publicat o carte privind teoria contractului social - "Finitudine si dezordine in teoria contractului social de la Hobbes la Rousseau".

Cand: 28 octombrie 2009, 7 pm; Unde: Institutul Cultural Roman Londra Intrarea: libera.