Institutul Cultural Român invită tinerii muzicieni români să participe la selecția anuală pentru Orchestra de Tineret a Uniunii Europene (EUYO)

The European Union Youth Orchestra, proiectul muzical european care reuneşte cei mai talentaţi muzicieni din toate ţările membre ale Uniunii Europene sub bagheta unor dirijori de renume internaţional, împreună cu Institutul Cultural Român, invită tinerii români, cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani, să participe la selecţia anuală pentru a deveni membri ai EUYO. Începând cu anul 2010, participarea muzicienilor români în cadrul Orchestrei este sprijinită de Institutul Cultural Român.

Înscrierile se pot face accesând următorul link: https://bit.ly/3KYkpld. Termenul limită de înscriere pentru România este 9 octombrie 2022, iar audițiile vor avea loc în data de 11 noiembrie 2022.

Concertele şi turneele susţinute în întreaga lume, colaborarea cu personalități ale lumii muzicale şi nivelul excepţional de pregătire al muzicienilor au făcut din EUYO una dintre cele mai prestigioase orchestre ale lumii. EUYO oferă șansa unei experiențe profesionale unice pentru tinerii instrumentiști care își doresc o carieră de muzicieni în orchestră. Dezvoltarea tehnicii interpretative la cel mai înalt nivel, experiența marilor săli de concert, întâlnirea cu cei mai buni maeștri îi pregătesc pentru o carieră internațională de succes. Peste 90% dintre membrii EUYO ajung muzicieni profesioniști de marcă, iar cea mai mare parte a lor își găsesc cu ușurință locul în orchestrele de prim rang ale Europei.

Pentru cele aproximativ 120 de locuri din orchestră se organizează anual selecţii în fiecare ţară. De asemenea, EUYO are o listă de rezerve de aproximativ 200 de muzicieni, care au şansa să cânte în orchestră în timpul anului.

Candidații selectați vor deveni membri ai orchestrei și vor fi invitați să participe la turneele de primăvară și vară ale anului 2023, unde vor avea ocazia să lucreze cu experți în muzica instrumentală și să cânte în marile săli de concerte ale lumii cu dirijori și solişti renumiți. În mod normal, cursurile încep cu o perioadă de 2-3 săptămâni de repetiții, în care muzicienii lucrează cu profesorii EUYO, urmate de un turneu de concerte. Pe lângă pregătirea repertoriului pentru turneul următor, perioada de repetiții oferă oportunități pentru muzica de cameră, dezvoltare personală și de carieră și alte activități recreative și sociale pentru a le permite muzicienilor să profite la maximum de lucrul într-un mediu multinațional.

Pe lângă turneele tradiţionale, EUYO susţine frecvent concerte şi turnee în Europa şi pe alte continente.

EUYO este una dintre cele mai importante orchestre de tineret ale lumii. Descrisă de Guardian ca fiind „captivantă, revigorant de bună, plină de energie, cu o concentrare precisă și o îndrăzneală încântătoare” și de fostul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, drept "cel mai bun ambasador posibil pentru Uniunea Europeană", a oferit o punte excepțională între universitățile de muzică și lumea profesională pentru generații întregi ale celor mai buni muzicieni din Europa încă de la înființarea sa în 1976.

Persoană de contact: Cristina Sima; cristina.sima@icr.ro