Institutul Cultural Român a organizat audițiile pentru selecția anuală a Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene (EUYO)

· 42 de muzicieni români au participat la audițiile pentru selecția anuală a Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene (EUYO), organizate de ICR la Ateneul Român.

Institutul Cultural Român (ICR) a organizat, pe 10 și 11 noiembrie, audițiile din România pentru selecția anuală a Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene (EUYO), desfășurate sub îndrumarea lui Peter Gane, fost membru al Orchestrei Simfonice din Londra și profesor la Guildhall School din 1971. Aplicanții au fost acompaniați de prof. univ. dr. Verona Maier.

M-am bucurat să întâlnesc câțiva dintre numeroșii artiști talentați care au participat la audiții și să văd interesul lor pentru acest proiect european, precum și aprecierea de care s-au bucurat din partea juriului. Orchestra Europeană de Tineret este o oportunitate extraordinară pentru tinerii muzicieni care își doresc o experiență unică pe cele mai importante scene ale lumii. Institutul Cultural Român este partenerul EUYO în România și, în afară de sprijinul acordat prezențelor românești în componența orchestrei, vom încuraja cu fiecare prilej această inițiativă reprezentativă pentru cultura europeană. Îi mulțumesc domnului Marin Cazacu, managerul Filarmonicii George Enescu din Bucureşti, pentru găzduirea audițiilor la Ateneul Român.”, a declarat Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român.

EUYO oferă, pentru anul 2023, rezidențe în Austria și Italia, turnee la unele dintre cele mai mari săli de concerte din Europa, granturi pentru muzica de cameră în scopul proiectării propriilor idei, oportunități profesionale de a concerta în cadrul „Budapest Festival Orchestraˮ și acces la „EUYO Frontrunnersˮ, program de învățare online gratuit.

Pentru cele aproximativ 120 de locuri din orchestră se organizează anual selecţii în fiecare ţară. De asemenea, EUYO are o listă de rezerve de aproximativ 200 de muzicieni, care au şansa să cânte în orchestră în timpul anului. Pe lângă turneele tradiţionale, EUYO susţine frecvent concerte şi turnee în Europa şi pe alte continente.

Participarea muzicienilor români în cadrul Orchestrei este sprijinită de Institutul Cultural Român încă din anul 2010. Prima etapă a audițiilor de anul acesta pentru a deveni membri ai EUYO (The European Union Youth Orchestra) a avut loc în perioada august - octombrie, în format online.

Despre EUYO

The European Union Youth Orchestra este una dintre cele mai importante orchestre de tineret ale lumii. Descrisă de Guardian ca fiind „captivantă, revigorant de bună, plină de energie, cu o concentrare precisă și o îndrăzneală încântătoare” și de fostul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, drept „cel mai bun ambasador posibil pentru Uniunea Europeanăˮ, EUYO a oferit o punte excepțională între universitățile de muzică și lumea profesională pentru generații întregi ale celor mai buni muzicieni din Europa încă de la înființarea sa în 1976.

Concertele şi turneele susţinute în întreaga lume, colaborarea cu personalități ale lumii muzicale şi nivelul excepţional de pregătire al muzicienilor au făcut din EUYO una dintre cele mai prestigioase orchestre ale lumii. EUYO oferă șansa unei experiențe profesionale unice pentru tinerii instrumentiști care își doresc o carieră de muzicieni în orchestră. Dezvoltarea tehnicii interpretative la cel mai înalt nivel, experiența marilor săli de concert, întâlnirea cu cei mai buni maeștri îi pregătesc pentru o carieră internațională de succes. Peste 90% dintre membrii EUYO ajung muzicieni profesioniști de marcă, iar cea mai mare parte a lor își găsesc cu ușurință locul în orchestrele de prim rang ale Europei.