ICR Chișinău sprijină prezența a doi mentori români la MOLDOX LAB

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău sprijină, pentru al doilea an consecutiv, organizarea a două ateliere de film MOLDOX Lab în cadrul celei de-a opta ediții a Festivalului Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială MOLDOX. MOLDOX Lab se va desfășura în perioada 19-25 iunie 2023, în orașul Cahul.

Festivalul Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială MOLDOX se adresează atât publicului larg, cât și profesioniștilor din domeniul cinematografiei, festivalul oferind proiecții de film social, urmate de discuții cu realizatorii filmelor proiectate pentru publicul larg, dar și ateliere de creație și workshopuri susținute de experți pentru realizatorii de film documentar profesioniști sau în devenire din Republica Moldova. Anul acesta, Festivalul MOLDOX se va desfășura în perioada 21-25 iunie la Cahul.

Moldox Lab este o platformă de instruire și conectare a talentelor locale cu producătorii internaționali de film documentar. An de an, aceasta aduce la un loc pasionații de industria cinematografică care își doresc să scoată la lumină probleme actuale ale societății prin intermediul filmului documentar, dar și experte și experți de talie mondială care oferă susținere și ghidare în procesul de creație.

Misiunea Moldox Lab este de a sprijini și instrui talentele locale să creeze filme documentare cu impact social pentru Republica Moldova și să faciliteze accesul acestora pe platformele europene.

La fel ca și anul trecut, ICR Chișinău sprijină organizarea a două din cele patru ateliere de creație ce se vor desfășura în paralel cu proiecțiile din festival:

- EXPLORATION WORKSHOP dedicat tinerilor cineaști și documentariștilor începători din Cahul și din toată Republica Moldova va fi ghidat de regizoarea Nora Agapi. Atelierul își propune să ofere o introducere în lumea cinematografiei și aspectele de bază ale realizării unui film documentar (scurtmetraj), dar și multă experiență practică printr-o serie de exerciții pe teren. Scurtmetrajele se vor axa pe subiecte sociale urgente din Cahul. Atelierul își dorește să fie un spațiu destinat creației și discuțiilor libere, astfel că în doar câteva zile participanții/tele să învețe cum să se exprime și să contribuie la explorarea problemelor sociale prin artă.

Nora Agapi este regizoare, fotograf și director de imagine. Absolventă a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică din București și a masterului în Artele Digitale la Universitatea din Atena, Nora este membră a Uniunii Cineaștilor din România. „Timebox” (2018) este ultimul său film, care are deja în palmares mai multe premii de la festivaluri de film internaționale, precum Ji.hlava sau Dokufest Kosovo. Cameramană și fotografă de platou în România, Germania, SUA, Irlanda, Suedia. Are mai multe expoziții personale de fotografie la București, Timișoara.Din 2013 colaborează cu MOLDOX în calitate de coordonator de ateliere film și fotografie.

- INTERSECTIONS WORKSHOP - un atelier avansat de montaj sunet și editare imagini dedicat tinerilor profesioniști din domeniu va fi susținut de cineastul Dragoș Apetri. În cadrul atelierului, participanții vor lucre în echipe cu regizori și cameramani și vor parcurge întregul process de montaj al unul documentar de scurtmetraj.

Dragoș Apetri este scenarist, sunetist și mai ales unul dintre cei mai cunoscuți monteuri de film din industria românească de film. Printre altele, el a realizat montajul unor filme emblematice precum Marița (2017, r. Cristi Iftime) și Malmkrög (2020, r. Cristi Puiu) colaborând, de asemenea, la montajul câștigătorului premiului Ursul de Aur (Berlinale 2018) Nu atinge-mă! (r. Adina Pintilie). Dragoș Apetri este membru al colectivului de montaj „We are basca” și ține ateliere de montaj pentru adolescenți în parteneriat cu Festivalul de film Documentar „One World Romania”.

Festivalul MOLDOX este susținut financiar de: Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare din Moldova; Clusterul EUNIC Moldova: Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău; Institutul Suedez; Primaria Cahul; Consiliul raional; Centrul Național al Cinematografiei; Swiss Cooperation Fund; Fundația Friedrich Ebert Stiftung; Oficiul Ambasadei Olandei la Chișinău; USAID; EUNIC; Ambasada Austriei; Ambasada Cehiei în Chișinău.