Filmul „On the Other Side of the World”, regia Alexandra Badea, proiectat la sediul ICR Viena

Pelicula „On the Other Side of the World”, regia Alexandra Badea, va fi proiectată duminică, 16 octombrie 2022, ora 19.00, la sediul Institutului Cultural Român de la Viena. Filmul reprezintă ecranizarea piesei de teatru cu același nume. După proiecția filmului, regizoarea Alexandra Badea va participa la o discuție cu publicul prezent.

Ca parte a proiectului UE Be SpectACTive!, autoarea și regizoarea de origine română Alexandra Badea documentează pentru piesa sa „On the Other Side of the World” (producție a Teatrului Radu Stanca din Sibiu) convorbiri cu reprezentanții comunităților activiste din Viena. Rezultatul este un road trip teatral, o piesă de inițiere, la finalul căreia personajele se simt împuternicite să acționeze și să încerce să schimbe ceva, atât în ​​interiorul lor, cât și în spațiul extern.

Sinopsis: După ce protagonista Iris și-a pierdut iubitul într-un incendiu în clubul de noapte „Colectiv” din București, ea este marcată de întâlnirea cu o fată misterioasă pe nume Zoé la Viena și pornește într-o călătorie prin Europa într-o dubiță. Pe drum, ea întâlnește oameni speciali care propun utopii, confruntați fiind cu un stat care refuză să îi protejeze pe cei mai slabi. Călătoria manifestă pentru Iris un proces de transformare: de la un centru autonom din Austria, unde învață despre luptele politice ale activiștilor de mediu și noile concepte ideologice care duc la dezbateri aprinse, până în Franța, unde petrece ceva timp într-o tabără de refugiați și unde se îndrăgostește din nou, iar mai târziu în Irlanda, unde cunoaște o angajată a adăpostului pentru femei, pe care o ajută să se întoarcă în țara natală. Întâlnirile cu personalități excentrice și cu poveștile lor extraordinare de viață conduc la descoperirea unui răspuns la întrebările personale, precum și la curajul de a da sens acțiunilor produse de întrebări.

Alexandra Badea este scriitoare, regizoare de teatru și film. Născută în România, ea lucrează în Franța din anul 2003. A publicat zece piese de teatru și un roman cu Arche Editeur, care au fost, de asemenea, traduse în mai multe limbi europene. Piesele ei au fost jucate în teatre franceze dar și în întreaga Europă, iar unele au fost adaptate și pentru radio. Piesa ei Pulvérisés (Pulverizat) a fost distinsă cu marele premiu de pentru literatură dramatică de către Centrul National de Teatru din Franța și a fost interpretată în Franța, Marea Britanie, Belgia, Germania, Grecia, Austria și Elveția. Ca regizor, a montat o serie de spectacole în teatre din Franța și România și a regizat două scurtmetraje. Alexandra Badea a avut mai multe rezidențe în Japonia, Congo, Rusia, Germania și Canada și a fost bursiera Centrului Național de Teatru din Livre, a Ministerului Culturii Francez și a regiunii Ile de France. În 2022, a înscenat o trilogie la Teatrul Național La Colline din Paris. Textele ei au o legătură directă cu actualitatea globală. Personajele ei sunt ființe umane, persecutori și victime ale unui sclavii moderne. Ea îmbină cu grație intimitatea, socialismul și politica; pune la îndoială diferitele efecte ale globalizării, ale mass-mediei și ale liberalismului printr-un limbaj reținut, dar puternic. Alexandra abordează modernitatea lumii și analizează fenomenul Zeitgeist.

Distribuție: Oana Brânzan, Gabriela Pîrlițeanu, Ioana Cosma, Ali Deac, Horia Fedorca, Alexandru Malaicu, Fabiola Petri, Cristina Ragos, Arina Ioana Trif, Cendana Trifan, Ștefan Tunsoiu, Iustinian Turcu, Marius Turdeanu; scenografie: Cosmin Florea; muzică originală: Nicușor Văcariu; regia tehnică: Claudiu Urse Văcariu; Sound: Costin Todirenchi; lumină: Dorin Părău, Ioan Macrea; video: Claudiu Mihăilescu; recuzită: Ana Dumitru; costum: Adriana Moga; asistent regie și prompter: Corina Predescu; manager: proiect Ioana Nistorescu.

O cooperare între brut Wien și Institutul Cultural Român din Viena, realizată în cadrul proiectului UE Be SpectACTive!, cofinanțat de programul Europa Creativă al Uniunii Europene.

Intrarea gratuită. Înscrierile se pot face aici.

©Dan Susa