Festivalul Parcurilor și Grădinilor din Atena, în cadrul Europe Readr

Ambasada României în Grecia, în calitate de reprezentant al ICR la activitățile rețelei EUNIC-Atena, participă la „Festivalul Parcurilor și Grădinilor din Atena”, eveniment care are loc în perioada 22-26 septembrie a.c.. Festivalul include evenimente online și în spații publice din zona centrală a orașului și face parte din proiectul Europe Readr – inițiat de către Președinția slovenă a Consiliului Uniunii Europene în parteneriat cu rețeaua EUNIC Global – în scopul lansării unui nou mod european de a colabora în domeniul cultural, bazat pe dialog și promovarea culturii ca forță conducătoare a dezvoltării durabile și incluziunii sociale.

Festivalul Parcurilor și Grădinilor din Atena își propune să asigure o platformă și să ofere cetățenilor o ocazie unică de a-și apropria parcurile și spațiile publice din oraș pentru a împărtăși cu ceilalți opinii, cunoștințe, pentru a lupta împotriva stereotipurilor prin intermediul artei și culturii (lectură în aer liber, dans, muzică) și prin identificarea de soluții inovatoare la provocările la nivel local și european care țin de modul nostru de viață, în viitor (valori sociale și incluziune, tranziție digitală, arhitectură, sustenabilitate).

Datorită cooperării cu numeroși parteneri locali și invitați europeni, festivalulreunește diferite comunități din oraș în locuri trans-generaționale care sunt transformate în spații de dialog și susține astfel, prin ateliere și dezbateri, transferul de competențe și schimburile interculturale, precum și consolidarea capacităților de protecție a mediului.

România participă la acest festival cu următoarele acțiuni:

· Bees in the Cities: dezbatere online cu experți din Austria, Norvegia, Slovenia, Suedia, Marea Britanie, pe teme legate de importanța albinelor și a consumului de produse apicole, 23 septembrie, ora 19:00. Din România participă prof. univ. Cristina Pocol de la USAMV Cluj-Napoca, doctor în managementul și marketingul produselor apicole în România și UE.

· Pollen go round: atelier interactiv, pentru întreaga familie, despre importanța albinelor pentru mediu.

· Bee spot: atelier practic, în parcul Kitsiki din cartierul Kolonaki: sădire a semințelor de plante „prietenoase pentru albine”.

· Grow our humanity: Expoziție de panouri cu citate relevante pentru tema „umanitate” ale unor personalități din țările participante. Din România sunt prezentate două citate, de Mihai Eminescu („Am înțeles că un om poate avea totul neavând nimic și nimic având totul”) și George Enescu („Tinerei generații îi recomand muncă, cinste și altruism și aș mai adăuga și modestie, cât mai multă modestie și îngăduință pentru cei din jurul tău care vor să se manifeste…Valorile adevărate nu pot fi împiedicate de a ieși la iveală”).

· Ziua Europeană a Limbilor (European Day of Languages), cu standuri naționale, lecturi de povești, diverse animații și ateliere pentru copii. Naratorul în limba română al poveștii va fi actorul Costas Polinakis de la Studioul de Teatru Profesionist din Diaspora. Standul României este organizat de câteva asociații românești și româno-elene din Atena, care vor prezenta materiale despre limba și cultura română: Asociația Culturală Româno-Elenă „Armonia”, Asociația Femeilor Românce din Grecia, Asociația Interculturală Româno-Elenă „Dacia”, Asociația Socio-Culturală „Redescoperă România”.