Festivalul „CineCopilăria de Elisabeta Bostan“: filme, workshop-uri, lansări de carte, teatru și concurs de scurtmetraje

Ce-a de-a doua ediție a Festivalului „CineCopilăria de Elisabeta Bostan“ va avea loc în perioada 28-30 aprilie 2023, la Casa de Cultură „Elisabeta Bostan” din Buhuși. Proiectul a fost inițiat anul trecut în orașul natal al regizoarei Elisabeta Bostan și este organizat de Primăria orașului Buhuși și produs de Asociația ARTIS din Iași, cu sprijinul Institutului Cultural Român, al Centrului Național al Cinematografiei, al Uniunii Cineaștilor, Ministerului Culturii și Dacin Sara. 

Programul festivalului este dedicat întregii familii, în special copiilor, și cuprinde proiecții de film, workshop-uri tematice, discuții cu invitați speciali, lansări de carte, un spectacol de teatru și un concurs de scurtmetraje. Vor fi proiectate filme îndrăgite de zeci de generații, regizate de Elisabeta Bostan, organizatorii pregătind și proiecții aniversare: Năică și peștișorul, care împlinește 60 de ani de la lansare, și Fram, care împlinește anul acesta 40 de ani de la lansare. Programul va fi anunțat pe site-ul www.elisabetabostan.ro și pe pagina de facebook CineCopilăria. Intrarea este liberă.

În cadrul concursului de scurtmetraje românești „Unde ești, copilărie? | S'Curte”, participanții sunt invitați să prezinte tema Copilăria prin intermediul unui videoclip. Tinerii cu vârsta cuprinsă între 14-20 ani, elevi, studenți sau simpli iubitori de film se pot înscrie până la 24 aprilie 2023 cu un scurtmetraj realizat individual sau în echipă. Regulamentul concursului poate fi consultat pe https://elisabetabostan.ro/concurs-scurte, iar câștigătorii vor fi anunțați în perioada de desfășurare a festivalului.

În cadrul primei ediții au avut loc 13 evenimente, în prezența actorilor și regizorilor invitați, printre care s-au numărat: Izabela Bostan, Ileana Popovici, Manuela Hărăbor, Bianca Brad, Mircea Diaconu, George Mihăiță, Medeea Marinescu și Laurențiu Damian.

Elisabeta Bostan (n. 1 martie 1931, Buhuși, județul Bacău) este regizoare, scenaristă și profesor universitar, cunoscută îndeosebi ca regizor de filme pentru copii, cărora le-a dedicat cea mai mare parte din creaţiile sale cinematografice. A fost distinsă cu Ordinul național „Serviciul Credincios” în grad de Ofițer, la 1 decembrie 2000.