- 13 March 2013 - 1 June 2013
- Etichete Arte vizuale
autori: Elisabeth Springer - fotograf (Austria), Teodor Buzu - pictor (România), Tomáš Pergler - sculptor (Cehia)
Vernisaj: 13 martie 2013, ora 18:30
Locul: Galeria ICR Praga
Intrare liberă.
Expoziția rămâne deschisă până pe data de 1 iunie 2013.
Expoziția de grup propusă de ICR Praga reprezintă munca celor trei artiști, în domenii artistice diferite, pe tema culturii fără frontiere în Uniunea Europeană. Artiștii colaborează de multi timp dar aceasta este prima expoziție comună a celor trei.
Elisabeth Springer este fotograf austriac, interesată de România, pe care o consideră „un paradis pentru fotografii”. A câștigat numeroase premii și a mai susținut expoziții de fotografie în saloanele Ambasadei României din Praga.
Teodor Buzu este un pictor Român originar din Basarabia, care lucrează de 3 decenii în Cehia. Este unul dintre cei mai activi artiști platici români este considerat ambasadorul cultural al diasporei române din Cehia.
Tomáš Pergler și-a petrecut majoratul în Hobița, Târgu Jiu, în atelierul maestrului Brâncuși, apoi a călătorit în România timp de o lună pentru a-și imprima atmosfera românească care l-a inspirat pe sculptoul Măiestrei și Domnișoarei Pogany.
***
Elisabeth Springer, Teodor Buzu, Tomáš Pergler
Expoziție la Institutul Cultural Român din Praga, martie și aprilie 2013
Numele fotografului vienez Elisabeth Springer evocă fotografiile sale uluitoare, ce capturează spontaneitatea realității românești contemporane. Putem cunoaște o țară în special prin intermediul locuitorilor săi, iar Springer este cea care fotografiază oamenii obișnuiți, de toate vârstele, în diferite ipostaze ale vieții lor cotidiene. Nu te poți aștepta decât la neașteptat: la bucuria oamenilor plini de speranță. Fotograful prezintă o viziune nouă asupra României, unde pe probabil nu am putea să o descoperim singuri. Este mereu nerăbdătoare să pornească în noi călătorii însoțită de echipamentul său fotografic. Declară că România este un paradis fotografic, și sunt de acord. Un loc plin de contraste pentru un fotograf cu ochii larg deschiși.
Teodor Buzu, pe de altă parte, este un caz deosebit.
Din România, Basarabia.
Pictorul, care trăiește de mai bine de 2 decenii în Cehia, dă impresia unei reîntoarceri la copilărie și lucrările sale, reflectă aceste amintiri. Transformă percepții vizuale realiste în lucrările simbolice mature și originale și, de-a lungul anilor, modul său de exprimare a atins o convingere uluitoare. Fugă în culoare, virtuozitate în desen, sentimentalitate moderată de rațiune, precizie realistă cu o plăcută tendință spre abstract. Uneori mai mult, alteori mai puțin, dar mereu în proporția perfectă: Pentru Teo, România este un cântec neterminat care a devenit o parte intrinsecă a inimii sale.
Ce este însă de spus despre Tomáš Pergler, sculptor din Praga, ale căruit sculpturi de semn masiv completează perfect ambianța expoziției? Care este relația sa cu România?
Cu ocazia majoratului (în 1978), a intrat pentru prima dată în casa lui Constantin Brâncuși, un imens sculptor modern ce trâia în satul Hobița de lângă Târgu Jiu.
Poate nu a vâzut acolo opera completă a lui Brâncuși, dar a fost profund marcat de spiritul maestrului, care i-a influențat cariera și viața. Așa s-a terminat prima lui călătorie în România. Timp de o lună a vizitat țara cu mai mulți prieteni, călătorind noaptea cu trenul, ziua cu autostopul. A simțit briza mării și izvoare reci, s-a pierdut în orașe splendide și munți, a plâns pe Fărăgaș... România a râmas mereu în amintirle sale.
Astfel, expoziția gâzduiește trei artiști de origini, experiențe și modalități de exprimare diferite. Nu ne vom concentra, însă, asupra diferențelor dintre ei, ci asupra lucrurilor pe care le au în comun:
Încederea în prietenie ce va depăși neînțelegerile. Iubirea pentru oamenii buni. Respect pentru cei din jur. Respect pentru munca adevărată. Credința într-o Europă fără frontiere... Et cetera.
Nu este asta de ajuns?
Tomáš Pergler
31.1.2013