Expoziția ‘Mărțișorul - patrimoniul cultural imaterial UNESCO’, în cadrul evenimentului „Mărțișorul - simbolul primăverii la români”, Ath - Belgia”

ICR Bruxelles prezintă expoziția ‘Mărțișorul - patrimoniul cultural imaterial UNESCO’, în cadrul evenimentului Mărțișorul - simbolul primăverii la români”, în perioada 1 - 8 martie, la Maison de la Laïcité.


Proiectul este realizat în colaborare cu Ambasada României în Regatul Belgiei, Muzeul Județean de Istorie Buzău, Asociația RoAth și Primăria orașului Ath, Maison de la Laïcité.

Deschiderea evenimentului va avea loc sâmbătă, 1 martie, în prezența ES Andreea Păstârnac, Ambasadorul României în Regatul Belgiei, a reprezentanților ICR Bruxelles, a autorităților locale, a publicului, român și belgian.

Mărțișorul a fost inclus în lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanității în2017, în urma demersurilor țărilor europene în care această frumoasă tradiție a primăverii există. Dosarul multinaţional intitulat „Cultural Practices Associated to the 1st of March”a fost depus de România alături de alte trei ţări - Bulgaria, Republica Macedonia de Nord, Republica Moldova - iar comitetul UNESCO a decis că tradiția Mărțișorului întrunește toate condițiile pentru a fi înscrisă pe Lista reprezentativă a patrimoniului imaterial mondial. Sărbătoarea Mărţişorului este una dintre cele mai reprezentative şi răspândite tradiţii româneşti, parte a patrimoniul cultural românesc. Mărţişorul este sărbătorit în comunităţile româneşti din întreaga lume.

Expoziția ‘Mărțișorul - patrimoniul cultural imaterial UNESCO’ cuprinde 12 panouri de mari dimensiuni cu informații despre acest obicei, cu imagini și text în limbile română, engleză și franceză. Este realizată de Muzeul Județean Buzău care acordă o atenție deosebită promovării valorilor și tradițiilor culturale naționale. Muzeul Județean Buzău deține și administrează un bogat patrimoniu tematic legat de tradiția mărțișorului la români. Astfel, se poate transmite un mesaj complex, anume acela legat de tradiție, simbol, valoare culturală și spirituală a poporului român.

Expoziția a fost prezentată în cadrul proiectului ’Mărțișorul – simbolul primăverii la români; patrimoniul cultural imaterial UNESCO’, proiect realizat de ICR Bruxelles, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Belgiei și Muzeul Județean Buzău în luna martie 2022. Ca perspective, am menționat itinerarea expoziției în alte orașe ale Belgiei. A fost deja prezentată la Roeselare, în zona flamandă, iar acum va fi prezentată la Ath, Valonia. ICR Bruxelles colaborează cu asociațiile românilor din spațiul de referință, ele solicitându-ne permanent sprijinul pentru realizarea unor evenimente care marchează momente importante ale istoriei / culturii României.

ATH este un oraș francofon din regiunea Hainaut -Valonia din Belgia. Așezarea datează din sec. al XII-lea. Patrimoniul orașului Ath permite locuitorilor să își reafirme identitatea legată de folclor, precum și atașamentul pentru tradițiile transmise din Evul Mediu. Ath se mândrește cu muzee care oferă oraşului o atracţie turistică unică, însumând mii de vizitatori. Orașul are și o importantă comunitate românească. „Mărțișorul - simbolul primăverii la români” este un proiect gândit pentru a întări legăturile dintre cele două culturi, prin (re)descoperirea și cunoașterea „celuilalt”, punând în paralel trecutul cultural și valorile românești vis-à-vis de cele belgiene, într-un oraș în care folclorul şi tradiţiile au servit ca punct de plecare pentru o campanie reînnoită cu scopul de a-l promova. Proiectul se adresează locuitorilor orașului, regiunii, indiferent de vârstă.

Asociația Românii din Ath / RoAth: prin toate activitățile pe care le realizează “urmărește să unească comunitatea românească din regiunea valonă, să prezinte tradițiile și obiceiurile specifice culturii române comunității belgiene, să colaboreze cu instituțiile socio-culturale și de integrare din Belgia în vederea unei mai bune comunicări și cunoașteri între comunitatea română și cea belgiană, dar și să dezvolte relații reciproc benefice, schimburi culturale, educative, să colaboreze cu instituțiile atașate corpului diplomatic român în Belgia și să ofere suport comunității române prin toate mijlocele posibile.” Asociația a inițiat numeroase proiecte, printre care organizarea de vizite în România pentru locuitorii orașului și ai zonei valone, prezentare de carte, expoziții tematice care prezintă diversitatea culturală a României.

Proiectul se înscrie în linia evenimentelor de diplomaţie publică și culturală care marchează patrimoniul cultural comun european şi pune în valoare, printr-un proiect de parteneriat, buna cooperare dintre ICR Bruxelles și misiunile diplomatice din Benelux, instituțiile culturale ale României și asociațiile românești din Belgia.