EUNIC YearBook 2012/2013: Culture and Conflict

Culture Report – Culture and Conflict / Raportul EUNIC 2012-2013

Deși un tablou nu a oprit niciodata un glonț, impactul unui tablou poate preîntâmpina declanșarea unei arme. Cultura este un element central în conflictele dintre grupuri sau etnii diferite. Ce poate fi mai potrivit decât folosirea culturii drept instrument pentru rezolvarea conflictelor? După secole de război, Europa are o experiență specială în a crea căi și alternative pentru a coopera și a coexista. Ce tipuri de politici culturale trebuie să abordeze Europa așa încât arta, educația și dialogul intercultural să deschidă uși, să construiască punți de încredere între comunități - și să prevină conflicte în lume?

Volumul este disponibil on-line în patru limbi: engleză, franceză, germană și portugheză.

Cuprins:
Cuvânt înainte
Ridicând vălul de Sebastian Körber
1. POTENȚIALUL CULTURII
Cultura poate, fără îndoială, ajuta la rezolvarea conflictelor (dar se poate și abuza de ea pentru a le alimenta). Totuși, activitățile culturale nu pot înlocui inițiativele politice (și economice) de rezolvare a conflictelor. Cum poate ajuta cultura la managementul conflictelor? Cum putem să ne folosim în cel mai eficient mod de rolul pozitiv al culturii? Și ce inițiative de politică culturală trebuie să pună în mișcare Europa pentru a ajuta regiunile copleșite de conflicte?

2. PEACE-BUILDING. ÎNVĂȚÂND DIN EXPERIENȚELE LOCALE
Care sunt cele mai bune experiențe practice ale inițiativelor de politici culturale externe în regiunile de conflict? Care dintre ele s-au dovedit eficace și care sunt împrejurările care le-au favorizat succesul? Este posibil să transferăm într-o altă zonă inițiativele care s-au dovedit eficiente într-o anumită regiune? Experții în rezolvarea conflictelor și construirea păcii își împărtășesc experiențele, pun laolaltă exemple de bună practică și își exprimă speranțele pentru viitor.

Michael Gleich
Vindecare din interior
Atunci când viziunea și voința se reunesc, orice este posibil. Chiar și pacea. Oameni cu o voință puternică lucrează fără frică în zone de conflict, fără să fie descurajați de violența de zi cu zi și se dedică inițiativelor societății civile. Ei combină strategiile profesioniste de rezolvare a conflictelor cu empatia culturală și arată cum deosebirile culturale pot fi trăite într-o manieră constructivă.

Martina Fischer
Luptând cu traumele și cu tabuurile
Doar producția culturală singură nu este suficientă pentru a dărâma înrâurirea grupurilor și credințelor etno-naționaliste, sau pentru a răsturna guvernări corupte și a crea o societate tolerantă. Dar este capabilă să creeze nișe unde dezbaterea independentă este posibilă și, în acest fel, să dea speranță și să încurajeze oamenii să pună la îndoială supremația etnocentricului și să-i opună alte concepte de apartenență, tradiție, istorie și identitate.

Jemima Montagu
Mai presus de Afganistan
Activitățile culturale sprijinite de guverne străine sunt abia vizibile în Afganistan. De ce nu se investește mai multă energie în forme alternative de diplomație și dezvoltare internațională? Dacă ținem cont de eșecul acțiunii militare în instaurarea păcii și securității în această țară, are sens să contribuim la consolidarea societății civile și să punem accentul mai mult pe inițiativele artistice și culturale.

Raphael Vergin
Războaiele se nasc în mințile oamenilor
Fie că e vorba de catolicii din Irlanda de Nord sau de bascii din Spania, argumentele culturale au fost mereu folosite pentru a respinge ceva perceput drept dominație străină. Cultura joacă un rol cheie în modul în care se desfășoară conflictele dintre diferitele grupuri sau etnii, deci trebuie să joace un rol în rezolvarea conflictelor. Dar cum? Programele culturale și educaționale trans-frontaliere au un potențial important de a promova pacea în multe zone din lume.

Bernd Reiter
O voce pentru cei fără de voce
Guvernul sud-african se folosește de artă și cultură pentru a realiza coeziune socială, înțelegere și respect reciproc, dar și ca mijloc de a depăși moștenirea colonială și de segregare. În Brazilia, muzica este utilizată deseori pentru a-i îndepărta pe cei tineri de droguri și fărădelegi. Percuția, în mod special, pare a oferi o supapă de eliberare a frustrărilor și agresivității. Ce altceva mai poate face cultura?

Peter Jenkinson
Stabilirea adevărului
Irlanda de Nord abia a ieșit dintr-o perioadă încărcată de sectarism, izolaționism, conflict armat și crime. Asemeni altor conflicte, originile „problemelor“ din Irlanda de Nord au fost, probabil, în aceeași măsură culturale, cât și politice sau economice. Poate cultura să contribuie și la întemeierea păcii durabile?

3. Puterea artistului: în căutarea unui teren comun
Fie că vorbim despre conflictul din Orientul Mijlociu, de Revoluția Culturală din China, sau de căderea Iugoslaviei, cultura are întotdeauna un rol special. Fiecare zonă are nevoie de o abordare individuală privind inițiativele culturale și rezolvarea conflictelor. Exista vreun teren comun? Cum pot muzica, literatura, artele frumoase sau cultura memoriei să aibă o influență asupra societății? Putem învăța din diferite experiențe din întreaga lume.

Yang Lian
Politicul din poetic
Arareori există un conflict între două culturi dinamice, animate de persoane creative. Este valabilă și reciproca: o cultură care nu mai este animată de „dorințele omenirii“, va prelua rigiditatea unui instrument de care se poate abuza ușor. Astfel de conflicte, poziționate în afara culturii, sunt de fapt lupte pentru putere și interese ascunse. Dar literatura se poate opune, pentru că toate lucrările clasice sunt străbătute de aceeași semnificație esențială: rezistența estetică a individului în mijlocul adversităților.

Slavenka Drakulić
Reconcilierea este mai mult decât o procedură
De la sfârșitul războiului din Bosnia din 1995, s-a vorbit mult despre reconciliere. S-au cheltuit mulți bani pentru a reuni opiniile experților internaționali, de parcă reconcilierea ar fi o ramură a științelor aero-spațiale, mai degrabă decât „împăcare, înțelegere, compromis“ între vecini, așa cum scrie în dicționar. Dar până la urmă la ce se referă?

Beqë Cufaj
Zona problemă a Europei
Astăzi este încă dificil să ne împăcăm cu realitatea că, dintre toți, reprezentanții culturii, literaturii, jurnalismului, ai teatrului și ai filmului au fost primii care au pășit pe calea naționalismului. Una dintre primele victime ale naționalismului sârb a fost mica provincie Kosovo.

Salwa Bakr
Văzând cu ambii ochi
Atitudinea Occidentului se bazează prea des pe interese, mai degrabă decât pe empatie și obiectivitate. Dialogul cultural autentic și acceptarea culturii celuilalt sunt temelia culturii ca element eficace în rezolvarea conflictelor internaționale și a ciocnirilor dintre grupuri diferite. Dar dialogul trebuie să fie echitabil, iar noi trebuie să vedem cu ambii ochi, nu doar cu unul, după cum scrie autoarea egipteană Salwa Bakr.


Andrea Grill
Interpelare de la balcon
Arta și cultura sunt adeseori neajutorate în fața conflictelor violente. Nimeni nu va scrie o carte și nimeni nu va desfășura vreun studiu academic atunci când gloanțele zboară prin aer. Dar arta și cultura ne pot da capacitatea de a suporta insuportabilul, nu doar acceptându-l, ci gândindu-ne la el și trăindu-l. Scriitoarea austriacă Andrea Grill ne oferă o relatare a propriilor sale experiențe.

Vladimir Ivanoff
Limbajul muzicii
Bach, Mozart, Haydn și Beethoven oferă o mângâiere între amărăciunile vieții de zi cu zi. În cadrul Orchestrei Naționale de Tineret din Irak, tinerii kurzi, șiiți și sunniți s-au reunit pentru a cânta din repertoriul clasic occidental, precum și din cel al compozitorilor contemporani irakieni. Dar muzica poate să favorizeze înțelegerea și reconcilierea? Un director artistic își descrie propriile experiențe.

Christian Schoen
Artă și conflict
Artiștii nu cred, cum nu cred nici fotbaliștii, că ei ar putea construi pacea mondială, chiar dacă sportul și cultura au un efect integrator asupra societății. Cum se poate ca arta să aibă un efect pozitiv asupra societății și care sunt condițiile necesare pentru a favoriza acest efect? Un curator caută răspunsurile în Afghanistan și Eritrea.

4. ROLUL EUNIC ÎN REGIUNILE ÎN CRIZĂ
Democrația, multilateralismul și deceniile de coexistență pașnică – Europa are multe de oferit și ar trebui să investească mai mult în relațiile culturale din întreaga lume pentru a împărtăși aceste experiențe cu alții și pentru a contribui la diminuarea situațiilor de criză. Din acest punct de vedere, nicio organizație nu este mai bine situată decât EUNIC, rețeaua institutelor europene dedicate relațiilor culturale, cu cele 2 000 de filiale din întreaga lume.

Delphine Borione
Un amortizor pentru oameni
Identitatea nu e abstractă, ci simbolizată de obiecte, locuri, o biserică, o moschee, un pod – locuri unde fiecare poate să întrețină o relație cu propria istorie. Această istorie alcătuiește fundamentul viitorului. Din acest motiv întervenția în caz de conflict și cea în domeniul cultural trebuie să pună un accent deosebit pe protejarea reconstruirea patrimoniului cultural.

Gottfried Wagner
Departe de ceea ce este fezabil
Dacă ar fi să dăm Europei o „față“ și să includem puterea de influențare a Europei într-o lume copleșită de conflict, atunci dezbaterea publică este esențială. Conflictele din lume trebuie să aibă un răspuns european sub forma politicilor din domeniul culturii, precum și din alte domenii. Suntem încă departe de a ajunge la consensul necesar asupra acestor provocări, și cu atât mai departe de a fi pregătiți de acțiune. Ce este de făcut?

Yudhishthir Raj Isar
Să ne ferim de ambițiile nemăsurate
Deși un tablou nu a oprit niciodata în glonț, impactul unui tablou poate preîntâmpina declanșarea unei arme. Totuși, realizarea și amplasarea adecvată a acelui tablou este o întreprindere foarte specializată și complexă. Autorul se întreabă dacă asta este cu adevărat treaba EUNIC.

Robin Davies
Păstrând ușile deschise în vremuri grele
Să fim mai preciși privind cuvântul „cultură“. Să fim mai încrezători și mai ambițioși când ne gândim la ce pot face relațiile culturale pentru UE ca și o componentă a relațiilor sale externe. Să permitem artei, educației și dialogului intercultural să deschidă uși și să construiască punți de încredere între comunități - și astfel și ajute la prevenirea și rezolvarea conflictelor.

Martin Eichtinger
Buturuga mică răstoarnă carul mare
Poate că institutele culturale nu pot rezolva conflicte, dar prin intermediul unor programe curajoase și care dau de gândit, ele pot să pregătească terenul pentru spargerea prejudecăților și a stereotipurilor, așa încât societățile să poată aborda problemele sensibile.

Luciano Rispoli
Un domeniu al păcii
De la Secolul Luminilor până la Primăvara Arabă, traversarea Mediteranei a durat mult. În sfârșit, Europa poate înapoia comorile de înțelepciune, filosofie și știință dăruite de țărmurile arabe.

Ruth Ur discută cu Jok Madut Jok
Hrană pentru suflet
În Sudanul de Sud, deceniile de război civil au dus la răspândirea pe scară largă a foametei și sărăciei. Asistența pentru refugiații care se întorc acolo din țările învecinate și din alte regiuni ale Sudanului este o problemă majoră. Conflicte locale continuă să răbufnească. Analfabetismul se menține la peste 80%. Într-un asemenea context, ce rol poate să joace cultura? Înterviu cu dr. Jok Madut Jok, subsecretar de stat în Ministerul Culturii al Republicii Sudanul de Sud.


Culture and conflict: challenges for Europe’s foreign policy / Editori: EUNIC, Institut für Auslandsbeziehungen și Fundația Robert Bosch, în cooperare cu British Council, Ministerul Francez al Afacerilor Externe și Europene și Fundația Calouste Gulbenkian. – Stuttgart: ifa, 2013. – 236 S. – (Culture report; 5) (EUNIC yearbook; 2012/2013).