Eroii romi la noi acasă, în anul 2020


Eroii romi la noi acasă, în anul 2020

Festivalul Internațional de Teatru „Eroii romi”, a IV-a ediție

Teatrul Independent din Ungaria organizează cea de-a patra ediție a Festivalului Internațional de Teatru Rom, în spațiul virtual. An de an, la acest eveniment unic sunt prezentate trupe de teatru rome, actori romi, cu intenția de a face cunoscute unui public larg povești despre eroi romi, împreună cu valorile vieții teatrale rome.

Anul acesta își vor prezenta producțiile trupe din România, Ucraina, Austria, Germania și Ungaria. Cele opt spectacole vor putea fi urmărite online, cu subtitrări în limba maghiară și limba engleză, în zilele de miercuri, de la ora 19:00, în perioada 21 octombrie - 9 decembrie 2020.

Dacă există ceva ce au învățat foarte bine comunitățile rome și nomade în ultimele secole pe acest continent, este capacitatea de a reacționa rapid la situații neașteptate și adaptabilitatea. Cuvintele de chemare ale ediției din acest an a Festivalului sunt supraviețuire și descurcare. Așa cum toată lumea are ceva de spus despre asta în vremea pandemiei, avem și noi multe de povestit... Sperăm că dramele pe care le prezentăm vor oferi putere și credință publicului care ne va urmări.” – Balogh Rodrigo, directorul festivalului și directorul artistic al Teatrului Independent din Ungaria.

Spectacolele invitate din România:

21 octombrie 2020: Bambina

O producție a Teatrului ArtHub,în parteneriat cu Asociatia Florarilor și Comunitatilor de Romi din Romania, Teatrul Evreiesc de Stat și Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane.

Distribuția: Alex Fifea, Zita Moldovan, Andrei Șerban
Regia: Mihai Lukacs
Text și documentare: Fifea Alex, Andrei Șerban, Nona Șerbănescu, Mihai Lukacs, Zita Moldovan

Muzica: Cătălin Rulea, Mamiru, Nicu Dorel, Andrei Nagy, Liviu Iancu
Scenografia, costume, vizual: Nona Șerbănescu

”Bambina, regina florilor” este primul spectacol despre tradițiile romilor boldeni are la bază o cercetare derulată în parteneriat cu Asociația Florarilor din România, privind istoriile orale și obiceiurile florarilor romi din București și viața florăresei Lina Victorița Georgescu, cunoscută pentru cei mai mulți ca ”Bambina”, femeie de afaceri de succes, figură emblematică a breslei florarilor. Povestea fetiței care la șapte ani a început să vândă flori în piață și a ajuns ca până la finalul vieții să conducă un imperiu financiar este pretextul și punctul de plecare în construcția spectacolului, ramificațiile poveștii mergând dincolo de personal, în sfera politicului și întretăindu-se cu istoria recentă a României și a comunității rome din România.

11 noiembrie 2020: Perkucigó

Text:Székely Csaba és Fekete-Lovas Zsolt

Regizori: Fekete-Lovas Zsolt, Bordás Attila, Dávid Péter

Actor: Fekete-Lovas Zsolt

Spectacolul storytelling al actorului din Sfântu Gheorghe prezintă momente autobiografice dramatizate, îmbogățite cu elemente de stand-up și muzică. Spectacolul relevă criza identitară a persoanei aparținând mai multor minorități (maghiare și rome), fiind un dialog între creatori și public despre soarta țiganilor și discriminarea din sistemul sanitar.

25 noiembrie 2020:„Romacen – Vremea vrăjitoarei”

O producție a teatrului Giuvlipen în colaborare cu teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe

Text și concept: Mihaela Drăgan
Regia artistică: Tina Turnheim

Cu: Mihaela Drăgan, Zita Moldovan, Fatma Mohamed, Ioana Costea, Nicoleta Ghiță, Anca Pitaru, Sebastian Marina
Scenografie virtuală: Cip Făcăeru
Design interacțiuni digitale: Florin Dumitru
Costume și afiș: Gabriella Spriridon
Sound design: Flo Thamer

Spectacolul marchează nașterea unui nou curent artistic – Roma Futurism, care sperăm să fie preluat de cât mai mulți artiști și artiste rome cu scopul de a ne muta la următorul nivel, în care putem să ne imaginăm un viitor în care oprim ciclul istoric al opresiunilor împotriva noastră. Roma Futurism revendică figura vrăjitoarei rome, atât de stereotipizată în imaginarul colectiv, iar vrăjitoria devine răspunsul nostru artistic și politic la inegalitățile sociale și la injustițiile lumii în care trăim. (Mihaela Drăgan, 2019)


Mai multe informații (în limba maghiară) AICI