Eminescu şi Creangă în cinematografe olandeze

Filmul Un bulgăre de humă realizat de Nicolae Mărgineanu va rula în cinematografe din Haga şi Amsterdam, în cadrul proiectului Curriculum Vitae: Portrete de scriitori derulat de reţeaua EUNIC în Olanda, în luna martie 2011. Proiectul se înscrie în Săptămâna naţională a cărţii din Olanda.
La cinematograful Filmhuis din Haga, în perioada 17-23 martie 2011, şi la cinematograful Ketelhuis din Amsterdam, în perioada 24-26 martie 2011, vor fi proiectate filme cu subtitrare în limba engleză despre renumiţi poeti si scriitori europeni.

Institutul Cultural Român, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ambasadei României la Haga, susţine prezenţa în festival a peliculei Un bulgăre de humă, realizată de Nicolae Mărgineanu în 1989, anul centenarului morţii lui Mihai Eminescu, a muzei sale Veronica Micle şi a «Bădiei Creangă». Filmul a fost transpus pe peliculă de 35 mm şi a fost subtitrat în limba engleză de către CNC, special pentru acest festival.

Povestea lui Ion Creangă, scriitorul care a reuşit să impresioneze generaţii de-a rândul cu basmele şi povestirile sale( ...) este un omagiu pe care îl aducem cu întârziere împlinirii a 100 de ani de la moartea lui Ion Creangă, Mihai Eminescu şi Veronica Micle" - Nicolae Mărgineanu.

Institutul Cultural Român este membru al reţelei EUNIC în Olanda şi deţine în prezent preşedinţia, la nivel global, a acestei organizaţii care reuneşte institutele naţionale culturale din Uniunea Europeană.