Două premii oferite de ICR la cea de-a XVII-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest

Institutul Cultural Român va oferi două premii în cadrul celei de-a XVII-a ediții a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest, care va avea loc în perioada 7-16 octombrie 2022, la București. Țara invitată la ediția de anul acesta a Festivalului este Portugalia.

49 de scurtmetraje animate intră în cursa pentru Trofeul Animest, în valoare de 2500 de euro, iar alte 14 noi producții vor fi prezentate, pe marele ecran, în cadrul Competiției Românești și vor concura pentru premiul secțiunii, în valoare de 5000 de lei, ambele premii oferite de Institutul Cultural Român. De asemenea, 32 de filme concurează pentru Premiul secțiunii dedicate scurtmetrajelor studențești. În Competiția internațională de lungmetraj, cinci dintre cele mai așteptate povești animate ale anului se pregătesc de o primă întâlnire cu publicul din România. Detalii despre filmele selecționate în Competiția Oficială Animest.17 sunt disponibile pe www.animest.ro.

,,În selecția oficială se regăsesc filme de o diversitate nemaiavută până acum la Animest, atât din punct de vedere al realizării lor tehnice, cât și în privința poveștilor pe care le propun. Se pare că pandemia a avut și un altfel de efect asupra creatorilor de film animat. S-au îndreptat în această perioadă către subiecte cu totul inedite, fructificând perioada de lockdown și transformând-o într-un răgaz pentru reflecție’’ - Mihai Mitrică, directorul și selecționerul Festivalului.

Din Portugalia, țară invitată la cea de-a XVII-a ediție, spectatorii sunt invitați să vadă Nayola (r. José Miguel Ribeiro), povestea a trei generații de femei din Angola, de-a lungul unui sfert de secol măcinat de război civil: Lelena (bunica), Nayola (fiica) și Yara (nepoata). Trecutul și prezentul se suprapun în filmul care s-a bucurat de o premieră mondială în competiția de la Annecy. De la același prestigios festival de film de animație, unde a primit o Mențiune a juriului, ajunge, la Animest, „Aventura mea sentimentală cu căsătoria” / „My Love Affair with Marriage”, filmul multi-premiatei regizoare Signe Baumane, care îmbină cu măiestrie comedia muzicală, știința, animația și rebeliunea feminină.

Unul dintre cele 49 de scurtmetraje selecționate în Competiția Internațională va pleca acasă cu Trofeul Animest 2022, care îi va asigura automat un loc pe lista candidaților eligibili pentru o nominalizare la Premiile Oscar, acordate de Academia Americană de Film®. Misiunea juriului care va desemna marele câștigător nu va fi deloc ușoară la această ediție care include filme animate de toate genurile, cu abordări stilistice remarcabile, dar foarte diverse. Printre acestea se numără și două producții românești: „Suruaika”, un film de Vlad Ilicevici și Radu C. Pop, în care o pisică ajunge să dețină toată puterea (la propriu), și „Sasha”, regia Serghei Chiviriga, despre un adolescent care ajunge să descopere într-un mod ciudat adevărul despre propria identitate sexuală.

„Negustorii de gheață” / „Ice Merchants” (r. João Gonzalez), singurul scurtmetraj de animație prezentat anul acesta în Competiția de la Cannes, se va vedea pe marele ecran Animest alături de filme proiectate în premieră absolută precum „Gunoierul”/ „The Garbage Man” (r. Laura Gonçalves) – despre un destin excepțional, „Lumea de după”/ „El after del Mundo” (r. Florentina Gonzalez), în care totul pare nelalocul lui, „Figuri imposibile și alte povești”/ „Impossible Figures and Other Stories” (r. Marta Pajek) – despre îmbătrânire și trecuturi improbabile și „Se face zi peste noaptea cea mai lungă”/ „It Dawns the Longest Night” (r. Orena Ares Lago, Carlos Fernández De Vigo), din care aflăm concluziile călăreților Apocalipsei.

Cei curioși să exploreze noi viziuni din lumea filmului de animație vor aprecia scurtmetrajele din Competiția de film studențesc, care vin de la cele mai prestigioase școli de animație din lume. Selecția include nu mai puțin de 32 de filme scurte, iar vizionarea lor nu ne poate conduce decât către o singură concluzie: viitorul animației arată extraordinar de bine!

Detalii despre filmele incluse în Competiția Internațională Animest.17 sunt disponibile pe www.animest.ro.

Pentru a savura experiența completă de festival, cu acces la toate proiecțiile din programul ediției, iubitorii de film de animație pot achiziționa abonamente disponibile pe platforma Eventbook.