„Despre ce nu se uită” – seară literară la ICR Tel Aviv cu și despre Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv a organizat o nouă manifestare culturală, dedicată operei și carierei academicianului prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy. Evenimentul, moderat de Cleopatra Lorințiu, director adjunct ICR Tel Aviv și autoare care a realizat de-a lungul timpului interviuri cu prof. Askenasy, a avut loc în data de 15 iulie 2021, la sediul ICR Tel Aviv.

În cadrul programului, a fost prezentată și cea mai nouă apariție editorială semnată de autor, volumul „Despre ce nu se uită” (2021, editura Rao), caracterizat de actorul și regizorul Horațiu Mălăele ca fiind „spovedania sinceră, bogată si emoționantă a unui om generos și inteligent, în care plângând cu un ochi și râzând cu celălalt, a traversat fascinantul drum între două secole, două lumi și două sisteme”.

Înregistrarea evenimentului poate fi vizionată pe canalul oficial de Youtube al ICR Tel Aviv: https://youtu.be/BxhGWUF4FfU

În cadrul programului serii, prof. Silviu Sanie, istoric și arheolog, și dr. Lucian Zeev Herșcovici, cercetător și autor, au realizat o analiză critică a volumului „Despre ce nu se uită” și au apreciat complexitatea și structura materialului publicat, precum și varietatea subiectelor abordate de-a lungul narațiunii.

Publicul, prezent în sală în număr mare, a apreciat difuzarea intervențiilor înregistrate ale unor importante personalități culturale și diplomatice din România și Israel precum: prof. univ. dr. acad. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române; prof. univ. dr. acad. Răzvan Theodorescu; prof. Sergiu Iosipescu, Institutul Național al Patrimoniului; prof. gen. Mihail Ionescu, președintele Asociației de Prietenie România-Israel; Sandu Mazor, fost ambasador al Israelului în România; Horațiu Mălăele, actor și regizor.

Vorbind despre influența importantă a prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy în domeniul medicinei, prof. univ. dr. acad. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, a subliniat caracterul aparte și latura umană a abordării sale, deoarece „când vorbește despre creier și despre tainele creierului, devine extraordinar de apropiat sufletului omenesc și știe să ne comunice aceste lucruri nu ca un savant închis în turnul său de fildeș ci ca un adevărat comunicator”.

Prof. univ. dr. acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române și preşedintele Secţiei de Arte, Arhitectură şi Audiovizual a instituției, a făcut referire, printre altele, în intervenția sa înregistrată la celebrul grup Penser l'Europe la ale căror discuții a participat și din care prof. Askenasy face parte, fiind „o voce ascultată când vorbește despre tainele creierului. Ești sedus de știința savantului și de căldura umanistului.”

Jean Jacques Askenasy este profesor de neurologie al Facultății de Medicină Sackler și profesor de științe forensice al Facultății Buchman - Universitatea din Tel Aviv. Profesor asociat al Universității "Pierre et Marie Curie" din Franța. Membru de Onoare al Academiei Române și membru asociat al Academiei de Neurologie din Statele Unite ale Americii. Doctor în Științe al Institutului "C.I. Parhon" din București. Membru a 12 organizații și asociații naționale și internaționale. Este autor a 29 de cărți, 13 capitole în diferite cărți, 112 articole științifice originale, 13 premii naționale și internaționale.