De Ziua Culturii Naționale, ICR Varșovia pune în lumină programul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, ICR Varșovia va demara o campanie online care să marcheze unul dintre cele mai importante obiective din calendarul românesc de diplomație culturală al anului 2023 – deținerea de către orașul Timișoara a titlului de Capitală Europeană a Culturii.

Astfel, începând cu 15 ianuarie și până în săptămâna care precede ceremonia de inaugurare a Programului Cultural Timișoara 2023, vor fi difuzate, o dată pe săptămână, cinci materiale video realizate de Asociația Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în 2021, care explică, în cuvintele operatorilor culturali timișoreni, conceptul și procesul de pregătire a unor programe culturale dezvoltate pentru anul deținerii titlului.

Imaginat ca o călătorie de la întuneric la lumină, programul Timișoara 2023 pune accent pe mobilizarea energiei civice în schimbarea orașului, iar cele cinci materiale video evocă o serie de inițiative care pun în lumină implicarea cetățenilor în conceperea și dezvoltarea programelor culturale.

Materialele video, subtitrate în polonă și engleză, conțin interviuri cu curatorii programelor și publicul participant, precum și imagini de la o parte din evenimentele desfășurate în perioada 2018-2021, reunite pe domenii artistice: muzică, teatru, dans, implicarea publicului și arte vizuale.

Polonezii vor avea oportunitatea să cunoască efervescența scenei culturale timișorene și valorile pe care este construită programarea cu care Timișoara a câștigat titlul în 2016: multiculturalitate, pluralism confesional, experiment artistic, inovație și spirit antreprenorial.

ICR Varșovia semnalează, de asemenea, faptul că de-a lungul anului 2023 va promova transversal, în programele derulate în Polonia, deținerea de către Timișoara a titlului de Capitală Europeană a Culturii.