Programul este organizat în parteneriat cu Facultatea de Litere a Universităţii „Transilvania" din Braşov, Muzeul „Casa Mureşenilor" şi Grupul de Iniţiativă Locală „Corona".
Spaţiu multicultural, Braşovul (Corona, Kronstradt, Brassó) are renumele unui mare centru comercial medieval, dar şi al unui „bastion" cultural şi academic, precum şi al locului în care a izbucnit scânteia primelor revolte anticomuniste româneşti.
Structura programului
A. Cursuri intensive de limba română
Cursurile de limba română sunt predate după o programă flexibilă, adaptată cerinţelor şi necesităţilor cursanţilor, alternând lecţii de gramatică şi vocabular cu activităţi şi aplicaţii practice, individuale şi de grup pentru dezvoltarea fluenţei în comunicare şi pentru consolidarea structurilor gramaticale învăţate. Suportul de curs include manuale şi texte de literatură, istorie, folclor, articole din presa cotidiană şi mijloace de comunicare audio-video.
Pentru predarea orelor de limba română, Institutul Cultural Român invită profesori cu studii de specialitate. Aceştia sunt selecţionaţi pe baza competenţei şi a experienţei profesionale, dar şi pentru atitudinea amicală, entuziasmul şi răbdarea de care dau dovadă.
Participanţii sunt încadraţi în grupe de studiu pe baza unui test. Fiecare grupă are 8-12 cursanţi.
1. Nivel începător (A1 şi A2).
2. Nivel intermediar (B1 şi B2).
3. Nivel avansat (C1 şi C2).
Certificat de competenţă lingvistică
La terminarea cursurilor, participanţii susţin un test (scris şi oral), în urma căruia pot obţine un certificat de competenţă lingvistică, oferit de Facultatea de Litere a Universităţii „Transilvania" din Braşov şi un certificat de evaluare a nivelului de cunoaştere a limbii române, din partea Institutului Cultural Român.
Orarul: În fiecare zi (de luni până vineri) între orele 10:00 şi 14:00 au loc ore de limba română, cu o durată de 50 de minute fiecare.
B. Cursuri de cultură şi civilizaţie românească:
Prelegerile de istorie, literatură, cinematografie, politică şi jurnalism sunt susţinute în limbă engleză sau/şi română de profesori universitari, cercetători, personalităţi ale vieţii publice bucureştene şi braşovene. Obiectivul acestor cursuri este să aprofundeze cunoştinţele participanţilor referitoare la unele aspecte ale culturii şi civilizaţiei româneşti.
Orarul:
În fiecare luni şi joi între orele 15:00 – 18:00.
C. Ateliere de creaţie
1. Scriere creativă
2. Dans de societate secolul al XIX-lea
3. Gastronomie
4. Costume de epocă
5. Meşteşuguri
Atelierul de scriere creativă dezvoltă aptitudinile cursanţilor de a folosi limba română în crearea unor texte literare originale. Atelierul de dans de societate este coordonat de Nermina Damian, şef al corpului de balet al Operei din Braşov, care familiarizează cursanţii cu dansul Romana, un dans de coloană la modă în familiile braşovene în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Atelierul de costume prezintă viaţa cotidiană din secolul al XIX-lea la Braşov. Atelierul de gastronomie prezintă lumea într-o „carte de bucate", iar cursanţii învaţă să gătească mâncare tradiţională românească. Atelierul de meşteşuguri este coordonat de artişti plastici şi cuprinde modelaj în lut şi/sau alte activităţi (înşirat mărgele etc.)
Orarul: În fiecare marţi şi vineri între orele 15:00 – 18:00.
D: Proiecţii de filme
O dată pe săptămână au loc vizionări de filme româneşti ale celor mai buni cineaşti ai momentului, premiaţi la marile festivaluri europene de film: Salonic (Grecia), Paris (Franţa), Cottbus şi Berlin (Germania), Trieste (Italia), Bratislava (Slovacia), Cluj (România), Cannes (Franţa). Proiecţiile sunt urmate de dezbateri şi întâlniri cu regizori, actori, producători sau critici de film
E: Program de documentare culturală
Sâmbăta şi duminica se organizează excursii de documentare în Vechea Cetate a Braşovului şi a Sibiului, cetăţile fortificate săseşti (Hărman, Prejmer, Viscri), castelul Bran, Casa Memorială „Cezar Petrescu" din Buşteni, Complexul Peleş de la Sinaia (Peleş, Pelişor, Foişor), Casa Memorială „George Enescu" din Sinaia şi într-un sat specific zonei. Aceste vizite beneficiază de comentariile avizate ale unor tineri istorici, sociologi, muzicologi şi istorici de artă, specializaţi în cercetarea zonei, a istoriei, tradiţiilor şi cadrului socio-cultural şi etnografic de execepţie păstrat în această zonă a României.
F: Seara internaţională
Se organizează o seară internaţională unde fiecare cursant îşi prezintă ţara, cu specificul ei (obiceiuri, băuturi şi mâncăruri tradiţionale etc.). Prezentările sunt urmate de o petrecere.
Lectori:
Ioana Avădani (directorul Centrului pentru Jurnalism Independent), Ruxanda Beldiman (istoric de artă la Institutul de Istoria Artei), Andrei Bodiu (poet, decanul Facultăţii de Litere, Universitatea Transilvania din Braşov), Ana Borca (profesor de română la ICR), Ilinca Ţăpuru Busurcă (profesor de limba română la ICR), Radu Cristescu (filozof, cercetător la Fundaţia Apel, Bucureşti), Sorin Cucerai (filozof, consultant ICR), Nermina Damian (şef al corpului de balet al Operei din Braşov), Angela Dobrescu (sociolog, Grupul de Inţiativă Locală Corona, Braşov), Caius Dobrescu (scriitor, profesor la Facultatea de Litere, Universitatea Transilvania din Braşov), Ana Ene (lector la Facultatea de Litere, Universitatea Transilvania din Braşov), Agnes Ferenc (ceramist), Mihaela Gheorghe (conferenţiar la Facultatea de Litere şi prorector la Universitatea Transilvania din braşov), Mihai Ignat (dramaturg, lector la Facultatea de Litere, Universitatea Transilvania din Braşov), Ion Manolescu (scriitor şi conferenţiar la Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti), Irina Margareta Nistor (critic de film, traducător şi jurnalist), Cristina Pârvu (lector la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureşti), Valer Rus (directorul Muzeului „Casa Mureşenilor"), Ovidiu Savu (istoric la Muzeul „Casa Mureşenilor").
Cazarea:
Participanţii sunt cazaţi la hoteluri de trei stele, situate în zona centrală a oraşului Braşov.
Costuri:
Taxa de participare: 1000 euro
Ea acoperă cheltuielile legate de studii, participarea la atelierele de creaţie, excursiile de documentare, adică toate activităţile incluse în program. Cheltuielile legate de masă şi de cazare sunt suportate de către Institutul Cultural Român.
Înscrierea:
Pentru înscrierea la cursuri, solicitanţii vor trimite următoarele documente la Institutul Cultural Român prin poştă, e-mail (scanate) sau fax:
- formularul de înscriere completat în totalitate (disponibil pe site-ul ICR)
- curriculum vitae
- o fotocopie a paşaportului
- o fotocopie a documentului de plată care confirmă achitarea taxei de participare în contul Institutului Cultural Român.
Data limită pentru înscriere este 25 iunie 2010.
Organizatorii sunt receptivi la sugestiile venite din partea cursanţilor. Orice neclaritate sau întrebare va fi soluţionată numai cu sprijinul organizatorilor.