Inainte de inventarea scrisului si asezarea primelor orase din Mesopotamia si Egipt in 4500 I Hr, Europa preistorica a fost una dintre regiunile geografice cele mai sofisticate si mai avansate tehnologic din lume. In inima acestei regiuni sta Valea Dunarii, unde in perioada neolitica fermieri si-au asezat gospodariile pentru vreme indelungata.
Muzeul Ashmolean din Oxford prezinta pentru prima data in Marea Britanie peste 250 de artefacte recuperate de arheologi din aceasta zona. Expozitia Lumea pierduta a Europei preistorice: Valea Dunarii, 5000 - 3500 include figurine stilizate si obiecte din ceramica pictata, obiecte din cupru si aur care atesta realizarile tehnologice ale perioadei.
Printre piesele de rezistenta se numara si setul enigmatic de 21 de figurine feminine din teracota apartinand culturii Cucuteni, scaunele descoperite la Poduri-Dealul Ghindaru (nord-estul Romaniei) si Ganditorul de la Hamangia. Figurinele antropomorfe reprezinta unele dintre artefactele preistorice cele mai spectaculoase.
Institutul Cultural Roman din Londra organizeaza o serie de evenimente speciale in cadrul expozitiei de la Muzeul Ashmolean:
Marti, 8 iunie
Gallery 61, 2 - 3pm Profesorul Dragomir Popovici (Director al Sectiei de Arheologie, Muzeul National de Istorie a Romaniei, Bucuresti) sustine conferinta cu titlul Oameni, locuri si societate in perioada Calcolitica, in Valea Dunarii 5000-4000 I.Hr.
Dragomir Popovici este unul dintre arheologii care au facut pionierat in excavarea si studiul Europei preistorice. A publicat peste 40 de articole, printre care Traditii din Epoca Cuprului de la nord de Dunare; La amurg de Europa si Analiza pigmentilor pentru ceramica si sticla prin utilizarea radiatiilor. Activitatea sa include participarea la diverse programe europene, cum ar fi COST G 8 European Union (2002-2006), Programul EARTH al Uniunii Europene (2005) si EU-ECONET (2006).
Atrium, 3 - 4pm Dupa conferinta, binecunoscuta cantareata si artist-papusar Monooka va sustine un spectacol cu muzica romaneasca traditionala si papusi.
Cand: 20 mai - 15 august 2010; Unde: Muzeul Ashmolean, Beaumont Street, Oxford OX1 2PH. Intrarea libera la evenimentele din 8 iunie. Pentru expozitie: £6.00 /reducere £4.00.