Pe 5 Decembrie 2024, ansamblul „Violoncellissimo” a oferit la Beijing un concert extraordinar, cu dublă semnificație: marcarea Zilei Naționale a României şi a 75 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România şi R.P. Chineză. Acest eveniment major de diplomație publică a fost organizat de către Ambasada României și ICR Beijing, cu sprijinul Ministerului Culturii din România, al Ministerului Culturii din Republica Populară Chineză şi al Centrului Național „Tinerimea Română”.
Concertul a avut loc la China National Opera House, instituţie de prestigiu din centrul capitalei chineze. În cadrul programului a fost acoperit un repertoriu larg, cu lucrări clasice (Georg Friedrich Haendel, Jacques Offenbach, Johann Schrammel), moderne (Hans Zimmer, Henry Mancini, Astor Piazzolla), românești (Const. Dimitrescu, Cornelia Tăutu, Radu Sinaci) şi chineze (Zheng Lu, Ma Hongye). O parte dintre lucrări au fost adaptate şi aranjate pentru violoncel de Radu Sinaci, Sabin Păuţă, Dan Variu ş.a. Ansamblul a evoluat sub coordonarea şi cu participarea directă a maestrului Marin Cazacu.
În deschiderea evenimentului au fost intonate imnurile României, Republicii Populare Chineze şi Uniunii Europene, în interpretarea orchestrală a Ansamblului „Violoncellissimo”, publicul prezent depășind 500 de persoane. În continuare, ambasadorul României în Republica Populară Chineză, E.S. Dan Maxim, a rostit un mesaj în care a subliniat importanța momentului atât sub aspectul Zilei Naţionale a României, cât şi sub cel al marcării unui jubileu în relația bilaterală româno-chineză. A insistat asupra importanței legăturilor culturale şi spirituale între oameni şi popoare, în timp şi spaţiu, precum şi asupra îndelungatei prietenii româno-chineze, aflată la ceas aniversar.
La eveniment au participat numeroși reprezentanți, inclusiv de rang înalt, ai Ministerului Afacerilor Externe şi ai Ministerului Culturii din Republica Populară Chineză, numeroși ambasadori, reprezentanți ai mediului academic, cultural și de afaceri chinez, reprezentanți ai Corpului Diplomatic acreditat la Beijing, ai presei chineze, inclusiv ai Secției în Limba Română a Radio China Internațional. Concertul s-a bucurat de un succes deosebit, fiind solicitate din public mai multe bis-uri. În cadrul serii, Ambasada României a oferit publicului prezent un cadou special, cu semnificație simbolică, respectiv o statuetă din cristal sugerând Coloana Infinitului, celebra lucrare a lui Constantin Brâncuși, alături de o ediție specială, aniversară, proaspăt ieşită din tipar, a unei publicații de promovare a României şi a relațiilor bilaterale româno-chineze (ediția pe luna noiembrie a elitistei reviste Lookwe, publicată în colaborare cu ICR Beijing).
Alături de semnificația Zilei Naționale a României, evenimentul a reprezentat totodată un punct culminant al manifestărilor cuprinse în programul anual al ICR Beijing, destinate marcării, în Republica Populară Chineză, a împlinirii celor 75 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice româno-chineze.
Violoncellissimo este un ansamblu camerale de prestigiu din România, format din tineri celiști de top, sub conducerea violoncelistului Marin Cazacu, cunoscut pentru contribuțiile sale în promovarea muzicii și a tinerelor talente. Creat în 2001, ansamblul a obținut succes internațional, impresionând publicul cu evenimente remarcabile, inclusiv un concert cu 60 de violonceliști la Ateneul Român și un recital cu 100 de violonceliști în 2013.
China National Opera House (CNOH) este instituția principală a statului chinez dedicată producției și promovării operei, fiind un centru de excelență culturală și artistică. Înființată în 1952, CNOH susține atât opere tradiționale chinezești, cât și lucrări occidentale, având un rol esențial în dezvoltarea și educația muzicală națională.