Cea de-a 17-a ediție a Bucharest International Film Festival a ajuns la final

Cea de-a 17-a editie a Bucharest International Film Festival a ajuns la final

În data de 12 septembrie  la Cinema Muzeul Țăranului Român a avut loc Gala de închidere a celei de-a 17-a ediții a Bucharest International FIlm Festival. Gazda Galei a fost directorul BIFF, Dana Dimitriu-Chelba. Printre participanți s-au numărat Alteța Sa Regală Principele Radu al României, domnul Nicușor Dan, Primarul General al Municipiului București, reprezentanți ai ambasadelor elene si italiene, Institutul Cultural Român, reprezentanți ai industriei de film din România și juriul BIFF care a premiat filmele câștigătoare ale acestei ediții.

Invitat să ia cuvântul, ASR Principele Radu a amintit că a acordat Înaltul Patronaj acestui Festival în urmă cu 8 ani și că are mare încredere în potențialul acestui eveniment cultural. “O capitală atât de importantă a continentului merită să aibă un festival într-un domeniu care a fost ca și în România întreagă, pionier. Această listă nesfârșită de sponsori nu este doar un confort financiar, este și faptul că România cea din zilele noastre înțelege că arta ca și întreaga cultură românească are nevoie de societate, nu doar de guvernare. Este imposibil să produci performanță la nivel universitar doar sprijiniți de autorități. Festivalul nostru dovedește că e mai puternic decât vicisitudinile vremurilor”, a menționat ASR Principele Radu.În timpul discursului său, Alteța Sa Regală Principele Radu, a rugat întreaga sală să țină și un moment de reculegere în memoria marelui actor Ion Caramitru.

Domnul Primar General, Nicușor Dan, a pus accentul în alocuțiunea sa pe importanța de a avea un festival de film al Bucureștiului. “E o onoare din partea Municipalității să fie invitată să fie aici. Sper să avem o colaborare în viitor pentru că ne propunem în această administrație să punem Bucureștiul pe harta culturală, pe harta economică și exact tipul acesta de manifestări culturale sunt cele care definesc un oraș pe piața globală. Bucureștiul merită să aibă un festival de film”, a menționatDomnul Primar General al Municipiului București, Nicușor Dan.

Domnul Horia Barna, reprezentantul ICR, instituție care a acordat și anul acesta premiile festivalului, a ținut o scurtă alocuțiune despre importanța unui asemenea eveniment de excepție în capitala României și a atras atenția asupra faptului că majoritatea capitalelor țărilor est-europene organizează evenimente asemănătoare, fiind susținute de autorități și primării.

Istoricul Dennis Deletant, alături de Dan Drăghicescu, producător asociat și inițiatorul Secțiunii Centenar – 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României, au adus un omagiu Regelui Mihai I.

Secțiunea „Focus: Grecia” a BIFF a fost salutată de către Dimitris Karakonstantis, în numele Ambasadei Republicii Elene în București, menționând că acest an a fost numai începutul unei colaborări de lungă durată cu festivalul.

Printre vorbitori s-au numărat și domnul Virgil Nițulescu, directorul Muzeului Țăranului Român și partener de lungă durată al BIFF și nu în ultimul rând, unul din cei mai importanți piloni ai acestei ediții, Alexandru Șerban, președintele Asociației Culturale Grigore Vasiliu Birlic și co-organizator al Bucharest International Film Festival începând din acest an. Asociatia Birlic a fost principalul finantator al acestei ediții.

Juriul celei de a 17-a ediții format din actrița Ioana Flora, regizorul polonez Rafael Kapelinski, selecționerul spaniol Jose Cabrera (Festivalul International de Film de la Valladolid și Tenerife Shorts), regizorul Horia Murgu și Giulia Dobre, critic de film și co-fondatoare a BIFF au acordat următoarele premii:

· Premiul pentru cel mai bun Scenariu: Malou Reymann, Rune SchjøttMaren, Louise Käehne pentru filmul „A Perfectly Normal Family”

· Premiul pentru cea mai bună Regie: Ivan Ikic pentru filmul „Oasis”

· Marele Premiu a fost acordat filmului „Murina”, regia Antoneta Alamat Kušijanović, film care a obținut și Camera d’OR la Festivalul de Cannes 2021.

Domnul Primar General, Nicușor Dan, a înmânat și premiul de Excelență al acestei ediții a BIFF actorului Adrian Titieni.

Despre BIFF: Bucharest International Film Festival (BIFF) este prima mare competiţie cinematograficӑ de film de lung metraj organizatӑ în capitală și a fost conceput ca un festival deschis cinematografiei de artă, care încurajează curente cinematografice nou-apărute, descoperă talente și promovează tineri realizatori de film. Cele 16 ediţii anterioare ale Festivalului au confirmat necesitatea existenţei unui asemenea eveniment ṣi recunoaṣterea sa pe plan naţional si internaţional prin prezenţa publicului ṣi prin invitați de notorietate precum: Nikita Mihalkov, Andrei Konchalovsky, Amos Gitai, Danis Tanovic, Rutger Hauer, Jerzy Skolimovsky, Jan Harlan, Radu Mihăileanu, Franco Nero, Vanessa Redgrave.

www.biff.com.ro

Parteneri instituționali: Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Muzeul Țăranului Român, Grădina cu Filme – Cinema&More, Institutul Cultural Român, Cinema Muzeul Țăranului, Centrul Național al Cinematografiei, Camera de Comerț Bilaterală Eleno – Română, Ambasada Republicii Polone la București.

Parteneri tradiționali: Independența Film, Dacin Sara, Almost Ready, Pink Stripe, Culture Reality, Institutul Cultural Român.

Parteneri: Șerban&Musneci Associates, Global Vision, Electrica Furnizare, Euroins, EDP Renewables, Concelex, The Iconic Estate, Radiocom, Groupe Renault, Hotel Unique, Alexandrion, Aqua Carpatica, Chocolate in a Bottle, BAT Romania, Green Hours Café, Doncafé Brasserie, Restaurant Gargantua.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Music Channel, AGERPRES, Cațavencii, Spotmedia, IQads, Romania Journal, Zile și Nopți, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Institutul Cultural Român, Liternet, The Institute, Cinemap, dinfilme.ro, AARC, filme-carti.ro, MovieNews, Iqool, Cineghid.