Cărţile italiene ale anului 2022, prezentate în revista „Orizonturi culturale italo-române”

Numărul din ianuarie 2023 al revistei bilingve „Orizonturi culturale italo-române” se deschide cu editorialul semnat de Afrodita Cionchin privind cele mai semnificative apariţii ale anului 2022 care aduc în spaţiul cultural românesc o seamă de titluri de interes ale literaturii italiene din zilele noastre, dar şi mari clasici ai trecutului. Multe sunt nume deja cunoscute publicului de la noi prin traducerile apărute până acum, de la Elena Ferrante la Paolo Cognetti şi Andrea Bajani, alături de Dante, Machiavelli şi Pasolini, dar şi new entry de marcă precum Antonio Scurati.

Rubrica „Evenimente” semnalează, în 2023, Timişoara Capitală Europeană a Culturii, invitând cititorii la un tur virtual al oraşului, prin acuarelele semnate de Sebastian Alexa, pornind de la Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, un simbol al Timişoarei, străbătând în continuare centrul istoric, cu Piaţa Unirii şi Piaţa Libertăţii, pentru a ajunge apoi, trecând pe malul Begăi, în Piaţa Maria şi în cartierul Iosefin, cu clădirile sale în stil Secession.

În secţiunea „Centenar Italo Calvino”, Smaranda Bratu Elian prezintă şi traduceultima scrisoare pe care acesta i-a adresat-o lui Pier Paolo Pasolini.

Continuă apoi seria de Întâlniri/Interviuri cu scriitori italieni câştigători ai celor mai importante premii literare din Italia. Traducerea interviurilor este realizată de studenţii de la italiană în cadrul Laboratorului de Traducere Literară coordonat de Afrodita Cionchin la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie de la Universitatea de Vest din Timişoara. În ianuarie, o întâlnire cu scriitoareaFrancesca Valente, care a câștigat ultima ediție a Premiului Italo Calvino și Premiul Campiello Opera Prima 2022 cu romanul Altro nulla da segnalare. Storie di uccelli (Nimic altceva de raportat. Povești despre păsări, Einaudi, 2022), lărgind perspectiva și spre alte teme de actualitate în interviul realizat de Afrodita Cionchin şi Giusy Capone. Traducerea din italiană este semnată de Raluca Ardeuan, Alexia Lascu şi Isabela Vesa, studente în anul al III-lea LIT UVT.

În „Dialoguri despre artă”, un interviu cuLuciana Tămaș, câștigătoarea premiului Young European Artist Trieste Contemporanea 2021, care a inaugurat în 9 decembrie 2022, la Studio Tommaseo din Trieste, expoziţia „Ninnananna” curatoriată de Daniele Capra, deschisă până în 17 februarie 2023.

Secţiunea „Orizonturi de poezie” semnalează volumul bilingv de versuri Vorbind cu tine, Doamne! Parlando con te, Signore!(Editura Eikon, 2022) semnat de Otilia Dor, pseudonimul italienistei Otilia Borcia, cu o prefaţă de Gheorghe Lăzărescu, profesor, istoric și critic literar.

Revista aduce apoi un omagiu memoriei medicului italo-român Livio Zanolini, care ne-a părăsit în 17 decembrie 2022, printr-o evocare a jurnalistei Crina Suceveanu. Născut în 1925 la Bucureşti,Livio Zanolini s-a stabilit în Italia din 23 august 1948, rămânând însă pentru totdeauna un om „cu două patrii”, aşa cum obişnuia să spună. Mare iubitor de artă, i-a sprijinit pe artiştii români care au vrut să scape de ororile regimului, ajutându-i să îşi facă cunoscute operele şi să se integreze în lumea occidentală, printre aceştia numărându-se excepţionalul artist plastic Marcel Chirnoagă, prietenul său de suflet.

În „Orizonturi Donna”, Monica Negru prezintă o altă personalitate feminină,Alice Voinescu-Steriadi, scriitoare, eseistă, profesoară universitară, critic de teatru și traducătoare. A fost prima româncă doctor în filosofie (Sorbona, Paris, 1913) şi o valoroasă militantă pentru emanciparea femeii.

În „Orizonturi filosofice”, o nouă ediţie italiană a volumului Mircea Eliade, Da Zalmoxis a Gengis Khan, apărut la Editura Mediterranee în 2022, sub îngrijirea lui Horia Corneliu Cicortaş.

În „Seria de Autor Ionel Cionchin”,studiul dedicat lui Aurel Cosma Junior (1901-1983), avocat, ziarist, scriitor, istoric şi om politic, cărturar bănăţean de marcă al secolului XX,de la a cărui dispariţie se împlinesc anul acesta 40 de ani.

În rubrica “Texte de(spre) expoziţii”, Ana Sultana Cipariu prezintă „Through the light / Prin lumină”, expoziția-instalație a Anielei Ovadiuc, care mai poate fi vizitată până pe 22 ianuarie 2023 la Galeria CREART din Bucureşti.

În„Studii culturale”, Ion Gănguţ continuă ampla incursiune în universul Renaşterii de la Florenţa.

Toate articolele numărului 1/ianuarie 2023 al revistei interculturale bilingve „Orizonturi culturale italo-române / Orizzonti culturali italo-romeni” se pot accesa de la: www.orizonturiculturale.ro şi www.orizzonticulturali.it.