Caravana Noului Cinema Românesc 2024, la Varșovia, Cracovia, Poznań, Białystok, Łódź și Wrocław

Caravana Noului Cinema Românesc, proiect de tradiție al Institutului Cultural Român de la Varșovia, ajunge în șase orașe în anul 2024: Varșovia (17-21 aprilie, cinematograful Muranów), Cracovia (9-13 mai, cinematograful Pod Baranami), Poznań (5-9 iunie, cinematograful Zamek), Białystok (august, cinematograful Forum), Łódź (24-27 octombrie, cinematograful Școlii de Film) și Wrocław (28 noiembrie – 1 decembrie, cinematograful Nowe Horyzonty).

Programul va începe în capitala Poloniei, în perioada 17-21 aprilie 2024, la Kino Muranów, cu filme care prezintă povești ale unor eroi tăcuți, perspective când poetice, când sarcastice asupra societății românești de dinainte și după prăbușirea comunismului: de la cele mai recente producții semnate de regizori consacrați, precum Radu Jude, Tudor Giurgiu sau Anca Damian, la filmele de început, distinse cu numeroase premii internaționale, ale mai tinerilor Mihai Mincan și Vlad Petri, de la pelicule de ficțiune la filme aflate la limita dintre documentar și ficțiune, lungmetraje, distinse cu premii la festivalurile internaționale de la Veneția, Berlin, Sarajevo, Sofia ori Cottbus. Selecția este completată de un calup de cinci scurtmetraje care confirmă vitalitatea creativă a școlii românești de film.

În perioada 17-21 aprilie 2024, Institutul Cultural Român de la Varșovia și Kino Muranów invită publicul la o incursiune cinematografică în România; programul va fi inaugurat miercuri, 17 aprilie 2024, ora 18.30, cu proiecția thrillerului psihologic Spre Nord, debutul în lungmetraj al regizorului Mihai Mincan, premiat la Bienala de Artă Cinematografică de la Veneția. După proiecție, ICR Varșovia invită publicul la un pahar de vin, oferit în colaborare cu Winnice Mołdawii. Toate filmele vor fi difuzate în versiune originală (română) cu subtitrare în polonă. Excepție face filmul Spre Nord, majoritar în limba engleză, cu subtitrare în polonă.


PROGRAM

Miercuri, 17 aprilie 2024, ora 18.30

Spre Nord

România, Franța, Grecia, Bulgaria, Cehia, 2022, 123’, regia: Mihai Mincan

1996, în largul mării. În timpul turei sale pe puntea unui vas transatlantic, Joel, marinar filipinez religios, îl descoperă pe Dumitru, pasager clandestin român ascuns între containere. Dacă este văzut de ofițerii taiwanezi care conduc nava, Dumitru riscă să fie aruncat peste bord. Joel decide să îl ascundă, în semn de recunoștință față de Dumnezeu. Începe un periculos joc de-a șoarecele și pisica. Când echipajul său, proprii săi prieteni, chiar și însuși Dumnezeu încep să-i întoarcă spatele, Joel își dă seama că trebuie să-și înfrunte singur destinul crud.


Joi, 18 aprilie 2024, ora 20.15

Tipografic Majuscul

România, 2020, 128’, regia: Radu Jude

România, 1981. Ceaușescu este la putere, conducând România comunistă. El scrie povestea oficială cu ajutorul Televiziunii Naționale. Mugur Călinescu, un adolescent de 16 ani, scrie pe pereți o altă poveste: mesaje de protest împotriva regimului scrise cu majuscule, cu cretă. Acțiunile sale sunt compilate într-un dosar voluminos păstrat de Securitate, care l-a observat, l-a reținut, l-a interogat și l-a distrus. Legătura dintre cele două povești - secretă și publică - personală și colectivă - scoate la lumină un erou mai puțin cunoscut, la 30 de ani de la căderea comunismului.


Vineri, 19 aprilie 2024, ora 20.15

Între revoluții

România, Qatar, Iran, Croația, 2023, 69’, regia: Vlad Petri

Două femei despărțite de revoluții politice găsesc o legătură prin scrisori, sfidând distanța și tulburările. Maria și Zahra se întâlnesc la Universitatea de Medicină din București în anii ’70. Când posibilitatea unei schimbări politice în Iran devine o certitudine, Zahra se întoarce în țara ei, luând parte la evenimente, departe de prietena sa. În următorii zece ani, singurul lor mod de a comunica e prin intermediul scrisorilor. Încadrate de două revoluții, cuvintele lor descriu lupta femeilor pentru a fi auzite, societăți trecând prin schimbări radicale și o prietenie care nu poate fi destrămată.


Sâmbătă, 20 aprilie 2024, ora 20.15

Libertate

România, Ungaria, 2023, 109’, regia: Tudor Giurgiu

Sibiu, decembrie 1989. În zilele haotice ale revoluției din decembrie 1989, care a răsturnat regimul comunist, orașul transilvănean devine scena unui asalt violent asupra unei unități de miliție, care degenerează rapid într-o confruntare sângeroasă între soldați, milițieni, protestatari și reprezentanți ai Securității. Într-o încercare disperată de a scăpa de asediu, căpitanul de poliție Viorel este capturat de armată și aruncat într-o piscină goală împreună cu sute de alți prizonieri acuzați că sunt teroriști.


Duminică, 21 aprilie 2024, ora 20.15

Filme românești de scurtmetraj

Pisica moartă / Cat Funeral, regia: Ana Maria Comănescu

Toate neamurile / Whole Family, regia: Alexandra Diaconu

Suruaika, regia: Vlad Ilicevici, Radu C. Pop

Exercițiu de concediu / Our Summer Break, regia: Lara Ionescu

Două vorbe, trei minciuni / Two Words, Three Lies, regia: Ioachim Stroe


Biletele pot fi achiziționate de la casa de bilete sau online pe site-ul cinematografului: Repertuar | Kino Muranów (kinomuranow.pl)